Close

Vanliga frågor

Vanliga frågor om våra volontärresor

Här hittar du svar på vanliga frågor om våra volontärresor som arrangeras i samarbete med internationella samarbetspartners. Se även våra bokningsvillkor.

Före avresa

Hur gammal måste jag vara för att åka på en volontärresa?

Minimiåldern för våra volontärresor är 18 år (med undantag för våra ungdomsvolontärresor under sommaren).

När kan jag åka?

Projekten som du deltar i på resorna drivs året runt och i de flesta fall kan du starta en eller flera gånger per månad. Expeditionerna har fasta startdatum, vanligtvis en gång per månad. Se respektive resa för aktuella startdatum.

Hur gamla är deltagarna?

Vem som helst kan åka som volontär. Åldern spelar ingen roll. Medelåldern bland dem som åker kan variera mellan olika projekt, men majoriteten av deltagarna är mellan 19 och 25 år. Därefter är spridningen stor. Äldsta deltagaren hittills var över 80 år… Det är ofta väldigt uppskattat med volontärer i olika åldrar, så vi vill absolut uppmuntra även dig som är lite äldre att ge dig av.

Vad ska jag ha med mig på resan?

Vår viktigaste rekommendation är att inte ta med sig för mycket packning. Du kan ofta köpa i det mesta du behöver på plats till låga priser. En varm tröja och regnkläder kan vara bra att ta med sig från Sverige. Innan du åker iväg får du en packningslista av oss. Tidigare volontärer har även tipsat om att något finare klädesplagg kan komma till användning vid de tillfällen ni går ut och roar er.

Kan jag och en kompis resa tillsammans?

Ja, om två, eller flera, kompisar vill resa tillsammans så går det bra. Vi vill då ha in era anmälningar i samma veva och det är viktigt att ni anger att ni hänger ihop så att vi kan anmäla er tillsammans.

Kan jag åka ensam?

Ja, absolut. De flesta som anmäler sig gör det på egen hand. Du kommer att sluta upp med de andra i gruppen på plats och det brukar inte ta många dagar förrän man blivit bekant med sina reskamrater. I slutet på resan är de många som är oskiljaktiga och har fått vänner för livet. Det blir lätt så när man lever tätt inpå varandra och delar så många fantastiska upplevelser.

Kan jag kombinera med en språkkurs?

På de flesta av våra volontärdestinationer ingår att du lär dig lite grundläggande fraser på det lokala språket. Om du planerar att volontärarbeta i Sydafrika kan du kombinera med en språkkurs i Kapstaden. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att förbättra din engelska innan volontärarbetet drar igång.

Reser man i grupp?

På våra volontärresor är du en del av en grupp som bor och jobbar tillsammans. Det finns alltid en övre gräns för hur många volontärer som kan jobba på projektet under en och samma period, men under den perioden kan det komma och gå volontärer (beroende på valt startdatum) så man är inte nödvändigtvis tillsammans med samma människor under hela resan.

Vilka länder kommer deltagarna ifrån?

Majoriteten av deltagarna kommer från engelsktalande länder, och då främst Storbritannien, USA, Irland och Australien men även från andra europeiska länder. I övrigt kan resorna ha deltagare från över 60 olika länder, och alla är lika välkomna.

Bokar jag flyg själv?

Ja, flygbiljetten ingår inte i priset. Vi ger dig dock instruktioner om när och var du ska anlända. Du har möjlighet att stanna kvar på egen hand efter avslutat program.

Behöver jag visum för att åka på resan?

Många undrar om man behöver visum för sin vistelse som volontär utomlands. Svaret beror på vilket land du ska åka till samt vad du ska göra där. Du hittar visuminformation under respektive land. I de flesta länderna kan du stanna i 90 dagar utan visum. Denna information gäller för dig som är medborgare i ett Schengen-land.

Svenska medborgare kan besöka de flesta länder utanför EU på s.k. Visa Waiver. Det innebär att man har rätt att vistas i landet en begränsad tid (oftast 90 dagar) utan att behöva skaffa visum på förhand. På visa waiver har du rätt att resa som turist eller delta i obetalt volontärarbete. För en längre vistelse utomlands krävs visum. Länder som Nepal och Thailand kräver alltid visum.

Vi ger dig mer information om vilket visum du behöver när du är anmäld till ett av våra program. Mer visuminformation hittar du också på våra destinationssidor.

Behöver jag ha någon viss erfarenhet eller kunskap för att åka på en volontärresa?

Expeditionerna kräver inte några förkunskaper och inte heller de flesta andra resorna. Om det finns specifika krav för en resa står det angivet i programmet för resan.

Finns det några fysiska krav på deltagarna?

De flesta resor kräver att du är normalt vältränad (och frisk) för att du ska få ut så mycket som möjligt av resan. I de fall där det krävs något utöver det står det angivet i programmet för resan.

Finns det några medicinska krav/restriktioner?

Alla deltagare måste fylla i ett formulär med frågor om sin personliga hälsa. Om du har svarat ja på någon fråga ska formuläret signeras av en läkare eller annan behörig sjukvårdspersonal. För resor som inkluderar dykning kan det tillkomma ytterligare medicinska krav.

Behöver jag kunna visa upp ett utdrag ur belastningsregistret?

För alla resor där du jobbar med barn, och vissa andra resor, krävs ett utdrag ur belastningsregistret, för att skapa trygghet för både volontärer och de som du jobbar med.

Under resan

Blir jag mött på flygplatsen?

På de flesta resor blir du mött på flygplatsen i samband med ankomst. Läs mer på respektive resas program för information om just den resan du är intresserad av.

Hur bor man?

Du kommer att bo enkelt, oftare enklare än vad du skulle göra som turist i landet och definitivt enklare än i Sverige. Hur boendet ser ut varierar mellan olika resor, så läs under respektive resas program för information om hur du bor på just den resan. Vanliga boendeformer är värdfamilj (i vilket fall du bor tillsammans med och på samma villkor som din familj), läger med lodges/hyddor och större hus som du delar med andra volontärer.

Hur är maten och kan ni ta emot mig om jag är vegetarian eller har behov av specialkost

Maten som serveras är fullgod och näringsrik, men var beredd på att den inte är som i Sverige. På de allra flesta resor kan vi ta emot deltagare som kräver specialkost. Kontakta gärna oss för att stämma av om du är intresserad av en viss resa.

Kommer jag att ha någon ledig tid?

Det beror på vilken resa du är på. Vi försöker att ordna minst en ledig dag per vecka så att du kan utforska omgivningarna och resa till närliggande orter. Du kan läsa mer om hur livet på en viss resa ser ut i informationen för den resan.

Hur ska jag veta hur mycket pengar jag kommer att göra av med?

Det är omöjligt att säga en exakt summa som du kommer att göra av med. På varje resa finns specificerat vad som ingår och vad som inte ingår. Hur mycket du gör av med utöver det beror till stor del på hur mycket du kommer att spendera på dryck, souvenirer, extra aktiviteter och annat. Tanken är att det mesta ska vara inkluderat när du väl är iväg på resan och som en grov uppskattning rekommenderar vi runt 2000 kronor per månad i fickpengar.

Vem hjälper mig om jag får problem?

Under resan kommer du alltid ha tillgång till lokal personal som du kan vända dig till med vilka frågor som helst. I första hand vill vi att du vänder dig till den lokala organisationen på plats. Om du inte får gehör där, eller av andra skäl inte vill ta upp problemet med dem, vänder du dig till oss så kommer vi göra vårt bästa för att hjälpa dig. Det är viktigt att du uppmärksammar dina guider/oss på problemet så tidigt som möjligt, så att vi har möjlighet att rätta till det. Se även under punkten ”Reklamation” i våra bokningsvillkor för volontärresorna. Du kommer att ha tillgång till 24-timmars support i form av nödtelefonnummer så att du kan få hjälp samt bli nådd av dina nära här hemma om det skulle uppstå något akut.

Hälsa och försäkring

Behöver jag en försäkring under resan?

Det är obligatoriskt att ha en heltäckande försäkring under din resa. Vi säljer en försäkring i samarbete med Gouda försäkringsbolag som ger ett utmärkt skydd under din volontärresa.

Vilka vaccinationer ska jag ta?

Vi ber dig kontakta en vaccinationscentral för den senaste informationen om vilka vaccinationer som krävs. Tänk på att en del vaccin ska tas över en månad före avresa, så att du är ute i god tid.

Bokning och betalning

När måste jag senast boka?

Vi har inget sista anmälningsdatum, utan så länge det finns plats kvar på resorna går det bra att anmäla dig. Om du har möjlighet rekommenderar vi att du bokar din resa minst två månader före avresedatum. På så sätt har du gott om tid att ordna med eventuella vaccinationer och visum. Ibland blir somliga resor fullbokade flera månader före kursstart, i vilket fall det anges på hemsidan. Kontakta oss om du har funderingar kring din anmälan.

Hur bokar jag?

Det enklaste är att fylla i anmälningsformuläret här på Internet. Alternativt kan du ringa till oss på 08-501 292 15 och göra din anmälan direkt per telefon.

Kan jag finansiera resan med studiemedel?

I normala fall är volontärresor inte studiemedelsberättigade. Det finns dock en del fall när du kan kombinera volontärarbete och studier med CSN. Kontakta oss för mer information

Kan man kombinera två eller flera resor?

Ja, visst kan man det. Vi ger dig en rabatt om du bokar två eller flera resor. Kontakta oss för förslag på möjliga kombinationer.

Kan man stanna kvar efter avslutad resa?

Ja, det är det många som gör. Resan slutar oftast i samma stad som där den började och sedan är det bara att resa vidare på egen hand om man vill det. Det går också ofta bra att förlänga volontärarbetet om man vill det.

Om volontärresor och volontärarbete

Varför ska jag betala för att jobba som volontär?

Det vore fantastiskt om vi kunde skicka iväg volontärer till ingen kostnad, men verkligheten ser tyvärr inte ut så. Projekten som du jobbar med på dessa resor är långtidsprojekt som drivs året runt. Att upprätthålla och driva projekten med kompetent personal kostar pengar, liksom den mat, logi, utbildning och support som du får under resan. Större delen av dina pengar går rakt in i projektet, och din medverkan bidrar till att projektet kan leva vidare. Du får också se det som att du åker på mer än ett volontärprojekt: du åker på en resa där du kommer att se, lära och uppleva enormt mycket, ofta lika mycket som på vilken annan resa som helst och på många sätt ännu mer. Det är värt att betala för.

Hur vet jag att volontärresorna är seriösa och vad mina pengar går till?

Vi jobbar med en av de mest respekterade och framstående volontärorganisationerna som finns. En del av projekten drivs helt i deras egen regi och för andra projekt jobbar de i sin tur med högt respekterade lokala organisationer som t.ex. The Dian Fossey Gorilla Fund (International), Rainforest Concern, The Endangered Wildlife Trust, och the South African National Parks. Varje år skickar vi och vår samarbetsorganisation över 2000 volontärer runtom i världen som bidrar till att projekten går runt och kan hjälpa människor och djur i nöd. Cirka 70% av pengarna som resorna inbringar går direkt in i fältarbetet och projekten. Kontakta oss om du vill ha mer information om denna aspekt av resorna.

Vill du studera utomlands?

Är du intresserad av att studera utomlands? Då kan vi varmt rekommendera Utlandsstudier.se där du får gratis tips om både språkskolor och högre utbildningar utomlands på college och universitet.

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal