Close

I Thailand finns många elefanter som lever under bedrövliga förhållanden. De fångas in och utnyttjas av människor som vill tjäna pengar genom att låta elefanterna tigga pengar eller utföra cirkuskonster på gatan. Detta projekt syftar till att hjälpa utsatta elefanter till ett nytt liv och skapa en trygg miljö där de kan leva i harmoni med naturen.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Thailand

 • Lär känna den asiatiska elefanten och följ med på skogsvandringar
 • Delta i hälsokontroller och studera elefanternas beteende
 • Undervisa i byn eller delta i olika säsongsbetonade samhällsprojekt

Att volontärarbeta med elefanter på detta projekt innebär en fantastisk resa, både för dig och för elefanterna du observerar. Projektet äger rum i en liten by cirka fem timmar från staden Chiang Mai i norra Thailand. Du bor hemma hos en familj av Karenfolket, som har tagit hand om elefanter i århundraden. Levnadsförhållandena är enkla, men du kommer Thailand närmare in på livet än vad som är möjligt för de flesta västerlänningar. Under volontärarbetet blir ni indelade i olika grupper och följer utvalda elefanter för att lära er hur ni ska observera dem. Med tiden kommer du även att lära dig en hel del om elefanternas levnadssätt och psykologi. Förutom elefantfokus så har detta projekt även ett samhällsfokus där du hjälper till i byn med olika sysslor eller undervisning för barn och vuxna när ni inte är ute i skogen och observerar elefanterna.

Läs mer om vår samarbetspartner Global Vision International (GVI).

Jobba som volontär i de frodiga bergsskogarna i norra Thailand och tillbringa flera dagar per vecka med elefanter som har räddats från ett liv som cirkuselefanter, turistiga elefantcamps eller tiggandes på gatorna under hemska förhållanden. Efter att ha räddats från sin mörka tillvaro har dessa stora vänliga djur fått en ny chans att leva i sin naturliga miljö i Chiang Mai-provinsen, ett område som är känt för sitt traditionella sätt att leva sida vid sida med elefanter.

Vad projektet går ut på

Projektet går ut på att återintroducera elefanterna som har levt på cirkus, camps eller blivit utnyttjade att tigga på gatorna till sin naturliga miljö. Som volontär kommer du att få lära dig om elefantens beteende och göra skillnad för dess fortsatta liv i frihet.

Livet på projektet

Som volontär hjälper du till att acklimatisera elefanterna till sin nya miljö. Du kommer snabbt lära dig att bylivet här har en skön takt där stress inte existerar och man går upp med solen för att sedan slappna av på eftermiddagen. Dagens arbete börjar tidigt på morgonen då ni beger er ut i skogen för att följa elefanterna på deras vandring och observera deras beteende. Ni blir indelade i mindre grupper och följer olika elefanthjordar. Detta är ett unikt tillfälle att lära dig allt om elefanterna i Karensamhället där generationer av kunskap vilar om dessa djurs beteende och psykologi.

Ni kommer inte att ha nära kontakt med elefanterna varje dag utan ni tillbringar stor del av tiden med att observera dem på håll. Generellt så är det alltid ett första möte med elefanterna på måndagen efter ankomst för att de nyanlända volontärerna ska få träffa dem på nära håll. Andra tillfällen då ni får träffa dem nära brukar vara tisdagar och torsdagar för att närvara vid deras hälsoinspektioner. En unik möjlighet att lära känna elefanterna!

Vanligtvis är det 4-5 vandringar per vecka där ni följer elefanternas väg genom skogen och observerar dem på håll. Elefanterna går dit de vill och gör inte alltid samma vägval som du hade gjort. Ibland följer ni ingen utstakad stig utan går på ojämnt underlag genom skogen. Vanligtvis vandrar ni 3-5 timmar per dag. Det finns ingen garanti att ni kommer att få se elefanterna varje dag då de går dit de behagar. De ska få vara så fria som möjligt i sin naturliga omgivning.

Du kommer att få lära dig hur du ska observera elefanternas beteendemönster och studera hur de socialiserar med varandra. Efterhand kommer du också att lära dig hur du samlar in beteendedata för att sammanställa och analysera den. Volontärer som stannar en kortare period fokuserar på att observera hur elefanterna vidrör varandra – vem och var på kroppen (t.ex. med snabeln) – eftersom detta är en viktig del av deras socialiserande och det är lätt att se. Volontärer som är på plats 1-2 veckor kommer framförallt att göra enklare observationer eftersom det är mycket att ta in i början av vistelsen. Volontärer som är på plats en längre period samlar även in data om elefanternas närhet till varandra och detta analyseras sedan för att se om hjorden beter sig som en normal hjord skulle göra i det fria för att leta efter trender och förändringar som kan uppstå under tiden.

Under eftermiddagen och den varmaste tiden på dygnet finns tid för att slappna av efter vandringen och hjälpa till i byn. Förutom ett elefantprojekt är denna volontärresa också ett samhällsprojekt. Den tid du tillbringar i samhället och hjälper till där är ofta väldigt uppskattad. Exempel på aktiviteter i byn är: undervisa barn och vuxna i engelska, undervisa elefantskötarna (mahouts) i engelska och lär samtidigt känna dem bättre, hjälp till på dagis, lär dig väva korgar, hjälp till med matlagning och lär dig samtidigt smaskiga recept på thaimat. Du jobbar måndag till fredag och har ledigt på helgerna. Under din lediga tid har du chans att besöka någon av de intilliggande byarna för att stanna över natten och använda Internet. Du kan även besöka vackra vattenfall, gå på vandringar och besöka tempel.

Vilken nytta gör detta projekt?

Elefanter kan vara mycket dyra att ta hand om, och generellt måste deras skötare dra in pengar genom turism. Dock är turismen i Thailand en okontrollerad bransch och elefantturism en ifrågasatt verksamhet. Elefanter som jobbar på cirkus är ofta pressade och utnyttjade för att dra in mer publik. Som volontär på detta projekt samarbetar du med det lokala samhället för att förse ett hållbart sätt för dessa elefanter att leva ett hälsosamt liv i frihet som säkerställer ett långsiktigt bevarande av dessa fina djur.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna volontärresa.

Äta och sova

Första natten i Chiang Mai delar du rum med andra volontärer och delar badrum. I byn bor du sedan hemma hos en lokal familj där du har eget rum. Rummen är mycket enkla, men bekväma. Om du reser med en kompis kan ni be att få bo hos samma familj. Du kommer bli tilldelad en kudde, lakan och ett myggnät. Elektricitet finns i rummen. Det finns rinnande vatten (kallt) och toaletterna är ”squat toilets” (där du sitter på huk) och duscharna är ”bucket showers”.

Du äter frukost med de andra volontärerna och personalen på plats. Lunch och middag äts vanligtvis hos familjen och är traditionell thaimat. Av tradition äter familjen vanligtvis inte med dig, men ibland sitter de och håller dig sällskap. Vissa dagar får du istället en matsäck från familjen du bor hos till lunch för att ha med på vandringen. Maten är ofta smaksatt med chili, vitlök och lokala örter.

Övrigt

Det finns Wi-Fi vid skolan i byn med bra mottagning. I övrigt är täckningen för mobiltelefoner dålig på andra platser i byn. Du kan också åka till intilliggande byar och gå på Internetcaféer under lediga dagar.

Packa ner ett par ordentliga vandringsskor inför resan. Eftersom ni vandrar flera timmar per dag är det en god idé att förbereda sig inför resan genom att promenera längre sträckor i exempelvis skogsmiljö.

Under din lediga tid (framför allt helgerna) kan du passa på att besöka närliggande byar eller städer såsom Mae Chaem eller Mae Hong. Här kan du njuta av en traditionell thaimassage eller besöka flera olika tempel.

Startdatum för Hjälp thailändska elefanter till nytt liv

2019: 12 januari, 26 januari, 9 februari, 23 februari, 9 mars, 23 mars, 6 april, 20 april, 4 maj, 18 maj, 1 juni, 15 juni, 29 juni, 13 juli, 27 juli, 10 augusti, 24 augusti, 7 september, 21 september, 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november, 14 december, 28 december.

Pris för Hjälp thailändska elefanter till nytt liv

1 veckor 15100 kr
2 veckor 17070 kr
4 veckor 21300 kr
6 veckor 25550 kr
8 veckor 29790 kr
10 veckor 33990 kr
12 veckor 38270 kr

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende i värdfamilj

 • Mat och dricksvatten

 • Hämtning på flygplatsen (vid ankomst inom utsatt tid)

 • Transport under projektet

 • Engelsktalande guide som möter upp gruppen i Chiang Mai och finns tillgänglig under hela projektet

 • Välkomstmöte

 • Introduktion till volontärprojektet

 • Teoretisk och praktisk utbildning

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (de flesta flyger till Chiang Mai via Bangkok)

 • Försäkring

 • Visumkostnader

 • Dryck utöver vatten

 • Valfria utflykter och resor till närmaste stad

 • Fickpengar

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal