Close

Andas in den sydafrikanska luften och upptäck allt som Kapstaden har att erbjuda när du ansluter dig till ett team av internationella ungdomsvolontärer. Hjälp till att förbättra livet för lokala barn genom att hjälpa till med byggnationer och renoveringar på daghem och skolor. Samtidigt kommer du att delta i flera utflykter där du lär dig mer om Sydafrikas kultur samt får prova på äventyrsaktiviteter. Du kommer att se det bästa ”the Mother City” har att erbjuda, både i och utanför staden, inklusive Taffelberget.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Sydafrika

 • Hjälp till med olika renoveringsprojekt på skolor/daghem
 • Gör skillnad på kort tid
 • Upptäck vackra Kapstaden och åk på safari

Denna volontärresa är anpassad speciellt för dig som är mellan 15 och 17 år gammal och intresserad av att volontärarbeta. Under resans gång kommer du som ungdomsvolontär att bli väl omhändertagen och få utbildning om projektet av världsvana ledare som har blivit speciellt utvalda för deras erfarenhet och för att de är duktiga på att inspirera ungdomar.

Läs mer om vår samarbetspartner Global Vision International (GVI).

Kapstaden är en av de största turistattraktionerna på den afrikanska kontinenten med utflyktsmål som Taffelberget, Godahoppsudden, och Robben Island, listan blir lång utan att ens behöva lämna Kaphalvön. Allt detta, och mer, kan du uppleva som volontär på detta renoveringsprojekt.

Vad projektet går ut på

Du kommer att delta i flertalet olika byggnads- och renoveringsprojekt med grundtanken att skapa mer bekväma inlärningsmiljöer där barnen i kåkstäder kan få utbildning och utvecklas. I kåkstäderna där vi kommer arbeta hittar vi enkla skolor och daghem som får väldigt lite stöd utifrån. Förhållandena i dessa lokaler är inte ideala för att främja ett barns utbildning och personliga utveckling.

Arbetet kommer att vara fysiskt tungt, men det är inte utan belöningar. Förutom att se förändringarna ni skapar med egna ögon kommer ni även att åka på flera äventyrliga utflykter för att göra det mesta av tiden du befinner dig i Sydafrika.

Livet på projektet

Ankomsten

Ditt afrikanska äventyr startar direkt när du blir upphämtad på flygplatsen i Kapstaden. Härifrån åker vi direkt till ditt nya hem i Gordon’s Bay, en idyllisk liten stad cirka 45 minuter från centrala Kapstaden.

Vid ankomst till Gordon’s Bay kommer ni att ha en välkomstpresentation och introduktion till de kommande veckorna. Du kommer att lära dig mer om volontärprojektens historia, få en genomgång i hälsa och säkerhet samt information om vad som är extra viktigt att tänka på som ny i landet. Efter lunch går hela gruppen på en guidad tur genom Gordon’s Bay samtidigt som ni lär er mer om den lokala kulturen.

Volontärarbetet

Nästa dag startar med att ni blir indelade i grupper där ni kommer att sätta mål för den kommande veckan. Efter lunch startar arbetet med det byggnads-/renoverinsgprojekt din grupp har blivit tilldelat. Exakta arbetsuppgifter beror på vilka behovs som finns i det lokala samhället för stunden. Du kan förvänta dig att arbeta med enklare underhållsarbete, mindre byggarbetet, renoveringar eller målning för att pigga upp väggar med fina väggmålningar eller annan bildkonst.

Under följande dagar kommer du att vara fullt upptagen med att arbeta på volontärprojektet för att hinna färdigt inom er utsatta deadline. Sista dagen på projektet kommer ni att sätta den sista touchen innan ni presenterar det färdiga arbetet till barnen och våra lokala samarbetspartner.

Dags för äventyr!

När helgen närmar sig är det dags att förbereda dig för nya äventyr. Vi åker till Boulder’s Beach vid Simon’s Town där vi möter vilda afrikanska pingviner. Denna art hittar du ingen annanstans i världen förutom längst ner i södra Afrika. Vi utforskar Simon’s Town lite närmare innan vi beger oss vidare till naturreservatet Silvermine där vi vandrar genom den vackra naturen. Prova på en äkta sydafrikansk ”braai” (grillning) till lunch! Vi avrundar dagen i Kalk Bay där du kan strosa runt bland caféer, konstgallerier och hippa butiker på Main Road.

På söndagen fortsätter vi med att utforska närliggande Fish Hoek där vi även besöker Peers Cave. Här hittades 2000 år gamla skelett år 1927. Eftermiddagen tillbringar vi på stranden och njuter av att se solnedgången gå ner över hamnen i Fish Hoek.

Djungelns konung – äventyret fortsätter

Vi påbörjar andra och sista veckan på resan genom att bege oss mot den berömda Garden Route. På vår väg mot Knysna stannar vi till i Hermanus, bästa platsen i Sydafrika att se valar. På eftermiddagen finns möjligheten att se ”Big 5” (lejon, buffel, elefant, leopard, noshörning) när vi åker på en safaritur. Vi slappnar sedan av i varma källor under stjärnhimlen. Följande dag kommer du att få möta den utrotningshotade geparden på nära håll, en uppskattad upplevelse av många tidigare volontärer.

Vid ankomst till Knysa kan du förbereda dig på ett par riktigt spännande dagar. Vi startar med en biltur genom Tsitsikamma National Park, vandrar till det berömda Storms River Mouth och avslutar äventyrsdagarna med att upptäcka grottorna vid Cango Caves National Monument.

Vi återvänder till Gordon’s Bay för att avsluta resan. Här får du möta en del av de äldre volontärerna som deltar i volontärprojekt som drivs året runt. Ni kommer att diskutera volontärprojektet och reflektera över vilken insats ni gjort under resan. Efter en sista shoppingrunda och avskedsmiddag åker du tillsammans med din grupp till flygplatsen för att ta flyget hemåt igen. Med dig i bagaget har du en hel drös med nya upplevelser, nya vänner och fantastiska minnen för livet!

Observera att detta är exempel på en resplan. Exakt resplan kommer att skickas till dig ett par veckor innan avresa.

Vilken nytta gör detta projekt?

På många skolor och daghem i kåkstäderna som omger Kapstaden har de vanligtvis inte tillgång till tillräckliga resurser såsom skolmaterial och lärare, desto mindre kan de fundera på skicket byggnaden de huserar i har. Detta byggnads- och renoveringsprojekt gör således stor nytta och målet är att ge en mer positiv inlärningsmiljö för barnen. Ett typiskt projektarbete kan involvera att reparera grunder, måla pedagogiska och användbara väggmålningar och/eller generella underhållsuppgifter.

Vi siktar på att arbeta direkt med kommunledare för att se vilka skolor och daghem som behöver hjälp och assistera dem i att skapa hälsosamma läromiljöer. Många undervisningslokaler i kåkstäderna är i dåligt skick och de tar tacksamt emot din hjälp för att undvika att barnen ska behöva studera i dåliga och ohälsosamma lokaler.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna volontärresa.

Äta och sova

Du bor tillsammans med andra ungdomsvolontärer på bed&breakfast/vandrarhem under volontärveckan. Du har tillgång till elektricitet samt rinnande kallt och varmt vatten. Under rundresan bor ni på olika guesthouse, lodger och vandrarhem. Gordon’s Bay är en gammal fiskeby som ligger vid kusten med vackra stränder på gångavstånd. Här finns tillgång till affärer, Internetcaféer och restauranger. Centrala Kapstaden ligger 45 minuter bort med bil.

Övrigt

Du har begränsad tillgång till Internet under resan. Möjlighet finns att köpa ett sydafrikanskt SIM-kort så att du lätt kan hålla kontakten med familj och vänner. Adapter behövs (240V). Du kommer att få en T-shirt på plats som du använder under projektet. Tänk på att ha respektabla kläder under arbetstid. På fritiden gäller ingen klädkod.

Denna resa följer en strukturerad resplan, men du kan vara säker på att du samtidigt kommer att se och uppleva fantastiska saker. I resan är både en kulturell helg inkluderad samt en fyra dagars äventyrsrundresa i trakten.

Startdatum för Under 18 – Volontär- och äventyrsresa i Sydafrika

2019: 27 juli.

Pris för Under 18 – Volontär- och äventyrsresa i Sydafrika

2 veckor 25390 kr

Vad är inkluderat?

 • Support innan avresa

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Transfer från/till flygplatsen

 • Välkomstmöte

 • Introduktion till volontärprojektet

 • Engagerad personal

 • T-shirt

 • Daglig transport till/från volontärarbetet

 • Äventyrliga och kulturella aktiviteter

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (du flyger till Cape Town International Airport)

 • Försäkring

 • Visum (behövs inte för svenska medborgare för en vistelse på max 90 dagar)

 • Extra lokala utflykter

 • Fickpengar