Close

Sydafrika är ett land som har så många fantastiska saker att erbjuda. Men mitt bland all hisnande natur och vilda djur finns det många människor som lever i fattigdom och utan tillgång till en trygg uppväxt och den skolgång som vi många gånger tar för givet. I kåkstäderna finns numer skolor där barn kan få en bra grund att stå på, men det är inte alltid det finns resurser att ta hand om alla barn så som man skulle önska, och det är här du som volontär kommer in i bilden.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Sydafrika

 • Undervisa barn på en skola i en kåkstad utanför Kapstaden
 • Individuella lektioner med fokus på främst engelska och matematik
 • Hjälp barn från en enklare bakgrund att klara sig bättre i skolan

Som volontär på detta projekt kommer du att jobba på en lågstadieskola i en kåkstad utanför Gordon’s Bay, en dryg halvtimme från centrala Kapstaden i Sydafrika. Du kommer att ha privatlektioner med utvalda barn som har det svårt och behöver lite extra stöd och uppmuntran. Många av barnen har inte engelska som modersmål och då är det lätt att komma efter i undervisningen eftersom de har svårt att förstå sina lärare. Du kommer att ha hand om flera olika barn under din volontärperiod och du kommer själv att se hur mycket varje barn lär sig och får ökat självförtroende efter din coachning. Det finns även en hel del tid att utforska denna vackra del av Sydafrika och du kommer att lära dig mycket om livet i kåkstaden och om Xhosakulturen.

Läs mer om vår samarbetspartner Global Vision International (GVI).

Detta projekt involverar att vara privatlärare åt lågstadiebarn och på tu man hand hjälpa dem att leva upp till de kunskapskrav som finns. De elever du kommer hjälpa har hamnat på efterkälken och har vissa svårigheter att hänga med i undervisningen då lärarna främst pratar engelska och barnen ibland talar ett annat språk hemma.

Vad projektet går ut på

Du kommer att jobba med ett unikt utformat 2-veckorsprogram som har utvecklats i samarbete mellan projektledarna och de lokala lärarna. Som volontär kommer du bli tilldelad ungefär 8 elever per 2-veckorsprogram som du kommer jobba individuellt med 30 minuter per dag. Efter avslutat 2-veckorsprogram kommer du upptäcka en dramatisk och mätbar förbättring hos de elever du undervisat, både när det gäller kunskap och självförtroende!

Detta projekt ligger i hjärtat av en av kåkstäderna utanför Stellenbosch och endast 35 minuter från Kapstadens pulserande centrum.

Livet på projektet

Gordon’s Bay är en pittoresk kustby som ligger vid foten av bergskedjan Hottentot Hollands, alldeles utanför Stellenbosch och 35 minuter från Kapstadens pulserande centrum. Området är känt för sina vackra stränder, magnifika vingårdar och populära restauranger och barer.

Under första dagen på projektet kommer du att få lära dig om olika seder och kulturer i Sydafrika och vad du kan förvänta dig av vardagslivet i en kåkstad. Du kommer även få den aktuella kursplanen, förslag på lektionsplanering och introducerande information om barns utveckling och färdigheter. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av undervisning då du kommer att få lära dig grunderna när du anländer.

En typisk dag på projektet blir du upphämtad vid ditt boende kl 8 för att åka med de andra volontärerna till skolan där du kommer arbeta. Under förmiddagen håller du i individuella lektioner med de studenter du har blivit tilldelad. Fokus ligger på engelska och/eller matematik. Barnen som du får ansvar att undervisa individuellt har valts ut av sina lärare för att de behöver extra hjälp. Du kommer träffa varje student 30 minuter varje dag och då gå igenom det material som har blivit speciellt utformat för detta program. Tiden med studenten är även till för dem att ställa frågor och för dig att ge dem individuell uppmärksamhet, något de annars inte får i skolan. Efter lunchrasten kommer du att hålla i mindre läsgrupper och kl 16 hämtas du upp från skolan och skjutsas hem till ditt boende. Väl hemma finns tid utsatt för att du ska kunna förbereda morgondagens lektioner samt skriva individuella rapporter om studenterna och deras framgångar.

Vilken nytta gör detta projekt?

Många av skolorna i kåkstäder runt om i Sydafrika har problem med för många elever per lärare. En del av lärarna har ansvar för så många som 50 barn vilket betyder att tiden helt enkelt inte räcker till att ge eleverna individuell uppmärksamhet, uppmärksamhet som är viktig i deras utvecklings- och inlärningsprocess. Det är även ett stort problem att lärarna undervisar på engelska och barnen ofta talar ett annat språk hemma (vissa klasser har upp till 11 olika språk som talas av eleverna!) vilket gör det svårare för dessa barn att lära sig. Detta projekt hjälper de barn som behöver extra hjälp, framförallt barn som har läs- och skrivsvårigheter, att komma ikapp de andra eleverna och öka deras självförtroende i skolmiljön.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna volontärresa.

Äta och sova

Volontärerna bor i Gordon’s Bay i moderna lägenheter. Gordon’s Bay är en gammal fiskeby som ligger vid kusten med vackra stränder på gångavstånd. Här finns även tillgång till affärer, Internetcaféer och restauranger.

Du har tillgång till elektricitet samt rinnande kallt och varmt vatten. Du har inte tillgång till Internet i lägenheten du bor i däremot finner du Internetcaféer endast 5-10 minuters promenad från boendet.

Maten lagas enligt ett roterande schema av volontärerna.

Övrigt

På fritiden finns tid att utforska det fantastiska området och naturen runtom Gordon’s Bay och Kapstaden. Projektpersonalen tipsar gärna om vad du inte får missa under din tid i Sydafrika.

Startdatum för Undervisa på en skola i Sydafrika

2019: 12 januari, 26 januari, 9 februari, 23 februari, 9 mars, 23 mars, 6 april, 20 april, 4 maj, 18 maj, 1 juni, 15 juni, 29 juni, 13 juli, 27 juli, 10 augusti, 24 augusti, 7 september, 21 september, 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november, 14 december, 28 december.

Pris för Undervisa på en skola i Sydafrika

2 veckor 17120 kr
4 veckor 22525 kr
6 veckor 27930 kr
8 veckor 33340 kr
10 veckor 38740 kr
12 veckor 44150 kr

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Hämtning på flygplatsen (innan kl 22 på ankomstdagen)

 • Daglig transport till/från projektplatsen

 • Välkomstmöte

 • Introduktion till volontärprojektet

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (du flyger till Cape Town International Airport)

 • Försäkring

 • Visum (behövs inte för svenska medborgare för en vistelse på max 90 dagar)

 • Fickpengar