Close

Res till en av Sydafrikas mest fascinerande städer, Kapstaden, och få den unika chansen att undervisa fattiga barn i olika idrotter och lär dem surfa. Det finns två olika projekt du kan välja att engagera dig i; undervisa barn i olika sporter vid en skola i en kåkstad utanför Kapstaden, eller undervisa barn i olika sporter och lär dem att surfa på stränderna runt Kapstaden.

Som volontär på sportprojektet har du i uppgift att undervisa barn i roliga idrotter, lekar och aktiviteter som uppmuntrar till en hälsosam livsstil och en roligare vardag. Du kommer även att vara involverad i den dagliga träningen av olika lagsporter såsom fotboll, cricket, rugby och friidrott samt engagera dig i matcher och turneringar som spelas. Projektet hoppas också kunna upptäcka talanger och hjälpa dessa barn inse sin fulla potential.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Sydafrika

 • Hjälp till att bredda utbudet av idrottsaktiviteter på skolor
 • Uppmuntra barn till hälsosam livsstil och hjälp dem undvika gatan
 • Kombinera idrottslektioner med surfing (valfritt)

Som volontär på sport- och surfingprojektet hjälper du barn som bor i kåkstäderna utanför Kapstaden att lära sig surfa och undervisar dem i idrott. Din uppgift är att leda och assistera generella idrottslektioner och specifika idrotter såsom fotboll, cricket, tennis och friidrott på morgnarna. På eftermiddagarna kommer du vara involverad i att leda en surfklubb. Detta innebär att lära barnen surfa och att undervisa dem i hur man tar hand om kusten och stranden på ett hållbart sätt.

Ni bor i en attraktiv kustby nära Kapstaden och Stellenbosch, där du får lära känna den sydafrikanska kulturen och dess traditioner på ett genuint sätt. Det finns mängder att utforska här, safari, vinprovning och dykning är bara några av äventyren du kan ge dig ut på under din lediga tid.

Läs mer om vår samarbetspartner Global Vision International (GVI).

Undervisa i idrott och surfing för elever utanför Kapstaden. Oavsett om du väljer att enbart fokusera på sport eller även surfing kommer du på dessa projekt att arbeta nära de lokala lärarna, samhället och projektpersonalen. Genom att förse barnen med sportundervisning är målet att även kunna ge dem mer individuell uppmärksamhet.

Vad projektet går ut på

Sportprojektet syftar till att undervisa fattiga barn från Kapstadens kåkstäder i olika idrottsgrenar såsom fotboll, cricket, rugby och friidrott, leda idrottsprogram i samarbete med skolans lärare och ge barnen individuell uppmärksamhet. Varje vecka anordnas ett möte mellan volontärer och projektpersonal för att diskutera den dagliga strukturen, nästa veckas schema och bolla idéer. Om du skulle vilja hjälpa till med andra lektioner på skolan såsom extralektioner i engelska eller matematik finns det goda möjligheter till det.

Sport- och surfingprojektet syftar till att förbereda och leda idrottslektioner i klasser av barn från fattiga kåkstäder runt om Kapstaden. Du kommer även lära barnen att surfa och informera dem om vikten av miljövård längs kusten genom roliga och interaktiva workshops samt assistera med att städa stränderna i området.

För att åka på dessa projekt behövs ingen tidigare erfarenhet av läraryrket då du kommer få bra stöd och hjälp av teamet på plats. Det är brist på sportutrustning och även om projektet försöker förbättra den utrustning och de lokaler som finns på plats skulle det vara mycket uppskattat om du vill donera utrustning som du inte använder.

Utan dessa projekt och volontärernas engagemang skulle barnen inte få chansen att medverka i så stor variation av idrottsaktiviteter på grund av brist på utrustning, kunskap och ledning.

Livet på projektet

Sportprojektet
Mellan klockan 9-14 kommer du hålla i 35 minuter långa lektioner med olika idrottsaktiviteter eller workshops med tema hälsa och välbefinnande. Detta gör att du kommer jobba med mer än 1000 barn varje vecka (!). På eftermiddagarna kl 14-16 kommer du vara involverad i att träna olika lagsporter som fotboll, netball, rugby och cricket och vissa eftermiddagar kommer du även vara med vid matcher och turneringar. Under den schemalagda rasten har du möjlighet att äta din lunch som har förberetts åt dig. En gång i veckan träffar du personal från projektet för att diskutera vilka framsteg dina lag och klasser gör under din ledning och extra aktiviteter som behöver göras presenteras. Klockan 16 blir du hämtad och åker tillbaka till ditt boende för att slappna av, äta middag och umgås med de andra projektdeltagarna.

Sport- och surfingprojektet
Varje vardagsmorgon kommer du att undervisa i idrott på skolorna i kåkstäderna runt Gordon’s Bay. På eftermiddagarna åker du till stranden och surfklubben där du arbetar med att instruera skolbarn och föräldralösa barn hur man surfar, städar stranden med barnens hjälp och har workshops om miljövård av stränderna. Efter ditt pass finns det även tid att ge dig ut att surfa innan du åker tillbaka till ditt boende. Även om du inte har någon tidigare erfarenhet av surfing är detta ett utmärkt tillfälle att lära dig.

Vilken nytta gör detta projekt?

I många av Sydafrikas fattigaste områden vänder sig ungdomar till droger, alkohol och kriminalitet på grund av brist på vuxna förebilder, trygghet och aktiviteter. Båda dessa projekt engagerar unga i sportaktiviteter som uppmuntrar till ett hälsosamt levnadssätt och kanske viktigast av allt, ger dem alternativa intressen som kan hålla dem ifrån det farliga livet på gatan. Sport- och surfingprojektet ser även till att öka medvetenheten om miljön och lär barnen hur de kan skydda och bevara sina lokala stränder.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna volontärresa.

Äta och sova

Volontärerna bor i Gordon’s Bay i moderna lägenheter. Gordon’s Bay är en gammal fiskeby som ligger vid kusten med vackra stränder på gångavstånd. Här finns även tillgång till affärer, Internetcaféer och restauranger.

Du har tillgång till elektricitet samt rinnande kallt och varmt vatten. Du har inte tillgång till Internet i lägenheten du bor i däremot finner du Internetcaféer endast 5-10 minuters promenad från boendet.

Maten lagas enligt ett roterande schema av volontärerna.

Övrigt

På fritiden finns tid att utforska det fantastiska området och naturen runtom Gordon’s Bay och Kapstaden. Projektpersonalen tipsar gärna om vad du inte får missa under din tid i Sydafrika.

Startdatum för Undervisa sport i Sydafrika

2019: 12 januari, 26 januari, 9 februari, 23 februari, 9 mars, 23 mars, 6 april, 20 april, 4 maj, 18 maj, 1 juni, 15 juni, 29 juni, 13 juli, 27 juli, 10 augusti, 24 augusti, 7 september, 21 september, 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november, 14 december, 28 december.

Pris för Undervisa sport i Sydafrika

2 veckor 17120 kr
4 veckor 22525 kr
6 veckor 27930 kr
8 veckor 33340 kr
10 veckor 38740 kr
12 veckor 44150 kr

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Hämtning på flygplatsen (innan kl 22 på ankomstdagen)

 • Daglig transport till/från projektplatsen

 • Välkomstmöte

 • Introduktion till volontärprojektet

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (du flyger till Cape Town International Airport)

 • Försäkring

 • Visum (behövs inte för svenska medborgare för en vistelse på max 90 dagar)

 • Fickpengar