Close

Tänk dig verklighetens ”Happy Feet” – här får du hjälpa till med att rädda och rehabilitera afrikanska pingviner i Kapstaden. Du kommer att få lära dig mer om dessa pingviners liv och bevarandet av dem samtidigt som du kommer att jobba väldigt nära dem. Genom att delta i detta projekt kommer du att göra en betydande skillnad i arbetet som utförs för att bevara den utrotningshotade afrikanska pingvinen.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Sydafrika

 • Arbeta på ett rehabiliteringscenter för pingviner
 • Bidra till bevarandet av den afrikanska pingvinen och andra sjöfåglar
 • Lär känna Kapstaden under den inkluderade aktivitetshelgen

Det finns endast cirka 18 000 afrikanska pingviner (African penguin) kvar idag och pinvingcentret där du kommer arbeta står för att 19 % fler pingviner klarar sig tack vare deras ihärdiga arbete. Sedan starten 1968 har mer än 90 000 oljeskadade, sjuka, övergivna och skadade pingviner och andra sjöfåglar fått hjälp på centret för att sedan återvända till havet. Du kommer att arbeta på det största rehabiliteringscentret för sjöfåglar som finns i världen. Förutom pingviner tar de även hand om andra sjöfåglar såsom havssulor, skarvar, måsar, pelikaner och ibland även albatrosser.

Läs mer om vår samarbetspartner You2Africa.

Med sina vilda hav är det inget ovanligt med oljespillning utanför Kapstadens kust vilket leder till tråkigheter för de sjöfåglar som bor och simmar här, bland dessa sjöfåglar hittar vi den afrikanska pingvinen. Föroreningar och klimatförändringar bidrar till att pingvinerna blir mer och mer sårbara, utan hjälp skulle de snabbt bli utrotade. Pingvincentret har tagit tag i saken och gör allt de kan för att ta hand om och rädda de pingviner och sjöfåglar som är i nöd.

Vad projektet går ut på

Som volontär kommer du att vara en viktig del av den dagliga driften på centret och i omhändertagandet av dess fåglar. Exempel på arbetsuppgifter är: tvätta bort oljerester från sjöfåglarna, mata dem med fisk och rensa deras swimmingpooler. Så snart sjöfåglarna har rehabiliterats och är friska släpps de tillbaka ut i naturen. Generellt stannar en pingvin på centret mellan 2 veckor och 3 månader. På centret arbetar endast 10 personer varav enbart 4 av dem jobbar direkt med fåglarna, som du förstår finns ett stort behov av hjälp från volontärer.

Livet på projektet

Du kommer att få en introduktion under de första dagarna på ditt volontärarbete för att lära dig hur du handskas med pingvinerna och övriga sjöfåglar på centret. Du får lära dig hur du tar upp dem, tar i dem, matar dem och ger dem mediciner. Allt detta kommer att vara en del av dina dagliga arbetsrutiner.

Var förberedd på att jobba långa dagar där du ofta jobbar i eller bredvid poolerna. Pingvinerna är vilda och det händer att de bits. Att hacka fisk till fåglarna och mata dem är en del av arbetsuppgifterna. Se gärna videon här bredvid för att få en tydligare bild av vad det innebär att arbeta som pingvinvolontär.

Du arbetar cirka kl. 8-17.30 fem dagar per vecka på ett roterande schema. Observera att centret måste ta hand om fåglarna under veckans alla dagar så du kommer inte alltid att vara ledig under helgerna, men då ha ledigt två andra dagar (inte alltid i följd) i veckan. Du har en timme lunch och även möjlighet till kortare kaffepauser under dagen.

Höjdpunkter på denna resa:

 • Att arbeta med pingvinerna och ta hand om dem. Tänk på att pingvinerna är vilda djur och ska släppas fria och därför inte ska vänja sig vid mänsklig kontakt mer än nödvändigt.
 • Att lära dig mer om miljövård och aktivt delta i bevarandet av utrotningshotade sjöfåglar.
 • Att få beskåda fåglarnas rehabiliteringsprocess.
 • Ett par gånger per år anordnas en tur till Robben Island strax utanför Kapstaden för att släppa de nu välmående fåglarna tillbaka till naturen. Om du har tur får du åka med på en av dem. Robben Island är mest känt för att vara ön där Nelson Mandela satt fängslad under många år, men är även hem till en av världens största pingvinkolonier.

Vilken nytta gör detta projekt?

Som volontär på detta projekt bidrar du aktivt till bevarandet av den afrikanska pingvinen som är utrotningshotad. Genom din tid och ditt engagemang hjälper du skadade pingviner när de kommer in till centret och hjälper dem under deras rehabiliteringsprocess fram tills att de kan släppas ut i sin naturliga miljö igen. Ditt och många andra volontärers arbete bidrar oerhört till att sjöfågelcentret kan fortsätta sitt viktiga arbete i skyddandet av dessa fåglar.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna volontärresa.

Äta och sova

De närmaste dagarna efter din ankomst (torsdag till söndag) bor du i ett volontärhus i stadsdelen Observatory under tiden som du genomgår den inkluderade aktivitetshelgen (läs mer nedan). Vi kan erbjuda dig två olika boendealternativ under din tid som volontär. Du kan antingen bo i ett volontärhus eller i värdfamilj. Meddela oss i samband med din anmälan vilket alternativ du föredrar.

Volontärhus

Du bor i ett volontärhus som är både ett ”backpacker” vandrarhem och guesthouse/hotell i ett. Volontärerna bor i flerbäddsrum på backpackersidan av guesthouset. Om du vill ha högre standard kan du hyra ett rum på guesthousesidan för ett tilläggspris. Volontärhuset är väldigt populärt och blir uppbokat långt i förväg. Huset ligger endast ett par kvarter från pingvincentret. Här finns gemensamt kök och även en lounge. På baksidan finns en lummig trädgård med swimmingpool. Internet finns och betalas på plats. Du lagar din egen mat och kommer att få en ”veckopeng” för att täcka dessa kostnader. Det är vanligt att volontärer hyr bil för att lätt ta sig runt i och omkring Kapstaden. Det tar 7 minuter att promenera till pingvincentret från volontärhuset. Observera att kvinnliga volontärer måste promenera med minst två andra volontärer eller med en manlig volontär för sin egen säkerhet.

Värdfamilj

Det vanligaste boendealternativet är att bo hos en lokal värdfamilj i enkel- eller dubbelrum (samma kön). Familjerna bor i bostadsområdet som omgärdar pingvincentret. Du kan vanligtvis promenera till centret på 15-20 minuter eller använda dig av lokal transport för cirka 200 ZAR (ca 125 kr) per vecka. Frukost och middag är inkluderat. Lunch ordnar du på egen hand. Observera att måltiderna under helgen kan variera beroende på familjens och dina egna planer. Observera att maten kan vara av enkel standard. Om du har några allergier eller särskilda önskemål gällande maten är det på ditt eget ansvar att ordna med maten.

Övrigt

I projektavgiften är en 3 dagars aktivitetshelg inkluderad:

 • Rundtur i Kapstaden som inkluderar lunch och promenad runt i city.
 • Dagstur runt Kaphalvön – besök till Cape Point, pingvinerna vid Boulders’ Beach, natursköna Chapman’s Peak, lunch samt båttur till Seal Island.
 • Två surflektioner.

Helgerna är lediga och då åker de flesta till Baños som är en större stad än Puyo. I Baños finns ett stort utbud av äventyrliga aktiviteter. Här kan du t.ex. simma i vattenfall, cykla mountainbike, vandra i djungeln, prova på rafting, hoppa bungy jump, canopying, canyoning, paragliding m.m. Puyo är en mindre stad, men som med sin närhet till Amazonas också lockar en del turister. Här finns matbutiker och restauranger och dess dragkraft är djur och djungel. Puyo är en lugn stad där det inte förekommer mycket brottslighet.

Startdatum för Hjälp pingviner i Kapstaden

2018: Start varje måndag (ankomst torsdagen innan).

Pris för Hjälp pingviner i Kapstaden

6 veckor 23640 kr
7 veckor 27650 kr
8 veckor 31550 kr

Kontakta oss för pris om du vill stanna längre än 8 veckor.

För att kunna åka på denna volontärresa ska du vara minst 18 år och känna dig bekväm med engelska då all kommunikation under projektets gång sker på engelska. Erfarenhet eller studier inom biologi eller zoologi är meriterande, men inget krav. Du får gärna ha en stor förkärlek för det marina livet och dess bevarande..

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Halvpension (frukost och middag)

 • Hämtning från flygplatsen

 • 3 dagars aktivitetshelg

 • Supervisor

 • Månatlig donation till volontärprojektet

 • Utbildning som krävs för projektet

 • SIM-kort till mobilen

 • Sociala aktiviteter tillsammans med andra volontärer (ibland till självkostnadspris)

 • Intyg vid efterfrågan

 • Två GRATIS surflektioner

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (du flyger till Cape Town International Airport)

 • Försäkring

 • Visumkostnader (behövs inget visum för svenska medborgare vid en vistelse på max 90 dagar)

 • Helgaktiviteter

 • Lokala transportkostnader

 • Lunch

 • Telefonkostnader

 • Fickpengar

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal

Det absolut bästa med att jobba som volontär var att man aldrig visste hur nästa dag skulle bli.

Denise Eriksson

Summa summarum, gör det! Jag kommer sakna så mycket. Min nya familj, lyxen att få dyka två gånger per dag, alla matlagningtävlingar om vilken hydda som lyckas fixa den bästa vegetariska måltiden......att varje morgon vakna upp och se den färgglada himlen över havet med fötterna i ljummen sand och sist men inte minst, att vara en del av en kamp att göra världen bättre.

Sanna
SannaMexiko