Close

Ett äventyr större och vildare än det här är svårt att tänka sig. Sydafrika är fullt av vilda djur som lever sitt eget liv i nationalparker, vilda områden och ”game reserves”, ofta utan några som helst bekymmer om människorna som ibland kommer i deras väg.

För oss människor är det av yttersta vikt att studera och lära oss dessa djurs beteenden för att hjälpa dem att fortsätta leva under bra förhållanden, trots all miljöförstöring och annat som hotar deras existens. Som volontär på detta projekt kommer du att spela en unik roll i denna process och få en fantastisk inblick i livet bland lejon, leoparder, elefanter och hyenor.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Sydafrika

 • Studera vilda djur (t.ex. lejon, leopard, gepard, elefant, noshörning)
 • Volontärarbeta i fantastiska Karongwe, ett ”Big Five game reserve”
 • Somna till ljudet av lejon och vakna till en vacker soluppgång

Som volontär på denna expedition har du din bas i reservatet Karongwe i Limpopo-provinsen, cirka 50 mil nordväst om Johannesburg. Du och de andra volontärerna bor i en camp djupt inne i reservatet och tillbringar dagarna med att jobba ute i fält. Arbetsuppgifterna är väldigt varierade, med fokus på träning den första veckan och sedan in i hetluften ute på reservatet. Du kommer att få samla in data, lära dig att spåra djur, lära dig att hitta ute i bushen, undervisa lokalbefolkningen i vikten av att skydda våra djur och vår natur, och mycket mer. Dagens höjdpunkt kan vara att se ett lejon döda sitt offer, se en nyfödd cheetaunge leka eller bevittna två elefanter utkämpa en maktstrid. Läs mer under fliken Projektet och se om du kan låta bli att åka på denna expedition…

Läs mer om vår samarbetspartner Global Vision International (GVI).

Som volontär på denna expedition kommer du jobba med ett internationellt team för att samla in viktig data om rovdjurs och stora växtätande djurs beteenden i ett privat viltreservat. För att kunna hjälpa till med detta kommer du bli tränad till att använda forskningsutrustning för att kunna lokalisera rovdjur i reservatet och du kommer få unik utbildning i att identifiera stora djur, spåra dem och observera deras beteende.

Vad expeditionen går ut på

Arbetsuppgifterna är väldigt varierade, med fokus på träning den första veckan och sedan in i hetluften ute på reservatet. Du kommer att få samla in data, lära dig att spåra djur, lära dig att hitta ute i bushen, undervisa lokalbefolkningen i vikten av att skydda våra djur och vår natur, och mycket mer. Dagens höjdpunkt kan vara att se ett lejon döda sitt offer, se en nyfödd cheetaunge leka eller bevittna två elefanter utkämpa en maktstrid. I landskap som detta kan allt hända.

Livet på expeditionen

En typisk dag på expeditionen involverar att tillbringa tid ute i reservatet, spåra djur och utföra forskning från bilarna ni åker runt i. Detta sker vanligtvis under dagens svalare temperaturer vid skymning och gryning då djuren är som mest aktiva. Den mesta av forskningen du kommer genomföra är om rovdjur såsom lejon, leoparder, cheetahs och hyenor men även andra djur som elefanter. Det kommer finnas ett dagligt schema och om du inte är ute i reservatet kommer du kanske jobba med att föra in data i databasen eller hjälpa till med sysslorna i campen.

Volontärerna har vanligtvis en dag ledigt per vecka. På grund av att lägret är väldigt isolerat och ligger mitt i viltreservatet spenderar volontärerna sin lediga dag även här, och är inte ledsna för det! På campen har du tillgång till världens rikaste och häftigaste naturupplevelser. Om du däremot vill resa runt kan du hyra en bil för dagen.

Vilken nytta gör denna expedition?

Volontärerna och det internationella team som jobbar med detta spenderar ungefär 12 timmar per dag med att samla in data om stora rovdjur. Informationen som samlas in används till att ge en riktig bild av rovdjurens påverkan på deras bytens populationer, fastställa sociala strukturer i djurvärlden, genetik och hur dessa djur rör sig över viltreservatet. Denna livsviktiga information hjälper till att underhålla en hälsosam balans av dessa naturresurser och slutligen kunna bevara några av Afrikas viktiga ekosystem.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna expedition.

Äta och sova

Som volontär på denna expedition har du din bas i reservatet Karongwe i Limpopo-provinsen, cirka 50 mil nordväst om Johannesburg. Du och de andra volontärerna bor på en bondgård där ni sover i sovsalar med högst 12 personer i varje. Ni delar på toaletter (flush toilet) och duschar (kallvatten). Volontärerna turas om att laga mat och städa i campen.

Övrigt

På campen i Karongwe finns det ingen huvudsaklig elektricitet, däremot finns det en generator som går några timmar/dag då du kan passa på att ladda kamera och telefon etc.

Internet finns tillgängligt på campen men uppkopplingen är långsam och är bara tillgängligt en viss tid. Det kostar 35 Rand för en timmes uppkoppling, detta behöver dock inte användas i ett svep då Internet kan krångla. Mottagningen för mobiltelefon är inte särskilt stark.

Startdatum för Expedition bland vilda djur i Sydafrika

2019: 12 januari, 26 januari, 9 februari, 23 februari, 9 mars, 23 mars, 6 april, 20 april, 4 maj, 18 maj, 1 juni, 15 juni, 29 juni, 13, juli, 27 juli, 10 augusti, 24 augusti, 7 september, 21 september, 5 oktober, 19 oktober (2, 4, 6 eller 8 veckor), 2 november (2, 4 eller 6 veckor), 16 november (2 eller 4 veckor).

Pris för Expedition bland vilda djur i Sydafrika

2 veckor 19715 kr
4 veckor 27660 kr
6 veckor 35620 kr
8 veckor 43570 kr
10 veckor 51520 kr
12 veckor 59470 kr

Läs Denise Erikssons reseberättelse från sin tid som volontär i Sydafrika.

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Hämtning från flygplatsen (vid ankomst inom utsatt tid)

 • Välkomstmöte

 • Utrustning och träning för expeditionen

 • Inträde till och avgifter för nationalparker

 • Första hjälpen-kurs

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (du flyger till Hoedspruit Airport)

 • Försäkring

 • Visumkostnader (behövs inget visum för svenska medborgare vid en vistelse på max 90 dagar)

 • Fickpengar

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal