Close

I en vacker dalsänka mellan de två städerna Jeffrey’s Bay och Port Elizabeth välkomnar detta djurcenter dig. Med giraffer och zebror som närmaste granne bor du bredvid centret tillsammans med andra volontärer och centrets personal medan ni tillbringar dagarna med att ta hand om hundratals fåglar, geparder, olika bockdjur, ekorrar, apor, surikater, mindre kattdjur m.fl.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Sydafrika

 • Arbeta med en stor variation av Sydafrikas djur och fågelliv
 • Gör skillnad för djuren
 • Upptäck mångfaldiga Sydafrika på fritiden

Bland gröna, bördiga kullar med närhet till havet är detta djurcenter hem för skadade och övergivna djur. Centret driver även ett avelsprogram för utrotningshotade kattdjur och under de senaste åren har det fötts flera servalkattungar på projektet. Djurcentret stoltserar med att vara hem till över 40 olika arter av vilda djur, inklusive geparder, servalkatter, lodjur, krokodil m.fl. En del djur som av en eller annan anledning inte kan röra sig fritt hålls i inhägnader, men majoriteten av djuren går dit de vill. Brinner du för att ta hand om djur, då är detta drömprojektet för dig!

Centret huserar en hel del fåglar, men också primater som spindelapor, tamarinapor, ullapor, näsbjörnar och mindre kattdjur.

Läs mer om vår samarbetspartner… .

Djurreservatet erbjuder otroligt fina utrymmen och fågelburar för de arter som förts hit av allmänheten. Så gott som alla ungar som kommer till centret är föräldralösa som har räddats på annat håll och förs till reservatet för att komma i säkerhet, och när möjligt, bli återförda till sin naturliga miljö i det fria.

Vad projektet går ut på

Djurcentret har växt stadigt sedan det öppnade sina dörrar för allmänheten 1992. Sedan dess har många djur och fåglar omhändertagits och centret är nu hem för ett stort antal djur och över 300 fåglar. Djuren och fåglarna förs till centret av privatpersoner eller hänvisas hit av lokala veterinärer efter att de skadats eller blivit föräldralösa. Det rör sig om allt från mindre fåglar till större djur såsom ”bush pig” och bockar. Flera av papegojorna på centret är oönskade husdjur som kommer in och integreras med andra fåglar av liknande art i fågelburarna. Några djur är inte naturliga att fina i Sydafrika utan kommer från zoo- och andra djurparker runtom i Sydafrika. Dessa inkluderar emu, vallaby och silkesapor.

En stor del av volontärarbetet inkluderar att arbeta med fåglarna, många är inhemska och kan hittas i Sydafrika medan andra kommer främst från Latinamerika. Andra djur du arbetar med är små antiloper, geparder, mindre kattdjur, ekorrar, apor, vallaby, piggsvin, och även en krokodil!

Livet på projektet

Det dagliga arbetet inkluderar att förbereda mat åt djuren och mata dem två gånger per dag. Detta kan ta runt en timme på morgonen och ca två timmar på eftermiddagen. Du ansvarar även för att inhägnaderna är städade och ser fina ut. Du håller utkik om det uppstår några problem med själva djuren, deras inhägnader eller tillgången till mat och vatten. De flesta av djuren som bor långsiktigt på centret är vänliga och du uppmuntras att ha nära kontakt med dem då de mår bra av detta. Du har fri tillgång till de mindre djuren, men av naturliga orsaker har du begränsad tillgång till de större och mer farliga djuren som geparderna och krokodilen. Du kommer att få hjälpa till att se efter dem och mata dessa djur, men enbart under övervakning av projektpersonalen. Centret huserar även en klinik där de nyanlända djuren bor första tiden. Arbetsuppgifterna består av att:

 • Förbereda mat till alla djur och fåglar. Du kommer lära dig vad de olika djuren äter, hur mycket och hur den ska förberedas.
 • Hjälpa till att föda upp djur förhand. Detta kan vara säsongsvis och är inte garanterat. Många djur och fåglar kommer till centret som föräldralösa bebisar och behöver extra mycket omsorg och uppmärksamhet.
 • Städa burar och andra inhägnader. Hjälpa till att utöka befintliga inhägnader eller skapa nya vid behov.
 • Städa bort ogräs från reservatet. Genom att ta bort ogräs blir marken mer lätthanterlig och det är säkrare för djuren som går fritt så de inte får i sig fel mat.
 • Kontrollera reservatet att det inte ligger skräp där och städa undan så att inte djuren skadar sig.
 • Rensa bort buskar.
 • Hjälpa till att se efter reservatets boskap och förflytta dem vid behov.
 • Hjälpa projektpersonalen med mindre underhållsarbete (målning, reparationer etc) vid behov.

Som volontär arbetar du fem dagar per vecka med två dagar ledigt. Observera att dessa två dagar inte alltid är under helgen. Det kan kännas som tufft, smutsigt och illaluktande arbete, men det bidrar till hela den roliga upplevelsen! Observera att ovanstående arbetsuppgifter enbart är exempel. Dagliga arbetsuppgifter och utmaningar beror på volontären, tid på året och vilken typ av arbete som behöver göras.

Vilken nytta gör detta projekt?

Centret växer hela tiden då det finns ett stort behov av denna typ av hjälpcenter i Sydafrika samt att centret har fått ett gott rykte om sig. Här får de djur som har behov av rehabilitering hjälp med det för att sedan släppas tillbaka i naturen för att klara sig på egen hand, medan de djur och fåglar som inte skulle klara sig på egen hand har ett permanent hem på centret. Djuren behöver omsorg varje dag, året runt – här spelar du en stor och viktig roll som volontär.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna volontärresa.

Äta och sova

Du bor tillsammans med andra internationella volontärer i volontärhyddor ett par minuters gångväg från djurcentret. Här finns allt från enkelrum till 8 personers sovsal. Det vanliga är dock att 2-3 personer delar rum. Här finns två badrum att dela på, ett TV-rum, ett mindre kök och tvättrum. Utanför finns en eldstad där ni kan tända mysiga brasor kvällstid. Tre mål mat är inkluderade och intas tillsammans i djurcentrets egna restaurang.

Övrigt

Det finns inget Wi-Fi tillgängligt på centret. Närmaste Wi-Fi finns i Jeffrey’s Bay. Du kan skaffa ett mobilt internet till din dator. Du kan även köpa ett sydafrikanskt SIM-kort så att du får tillgång till Internet i mobilen.

Arbetet avslutas dagligen vid 16-17-tiden. Middag är kl 18 och resten av kvällen tillbringas vanligtvis med de andra volontärerna. Jeffreys’ Bay ligger endast 30 minuter bort med bil och lockar volontärerna på lediga helger med sina surfshoppar, barer och restauranger. Här kan du lära dig surfa eller varför inte ta en ridtur längs stranden! Gillar du adrenalinkickar ligger Storms River med världens högsta bungyjump i närheten, prova canopying i Tsitsikamma National Park, hoppa fallskärm i Plettenburg Bay eller se elefanter, lejon, bufflar m.m. i Addo Elephant Park.

Startdatum för Volontärarbete på djurcenter i Sydafrika

2019: Varje måndag.

Pris för Volontärarbete på djurcenter i Sydafrika

2 veckor 9625 kr
3 veckor 11910 kr
4 veckor 14690 kr
8 veckor 24610 kr
12 veckor 34220 kr

Kontakta oss för prisuppgifter för andra veckoantal.

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Vid ankomst/avresa blir du hämtad/lämnad på flygplatsen i Port Elizabeth eller busstationen i Jeffrey’s Bay förutsatt att du anländer en måndag mellan kl 9 och 16.30

 • Introduktion till volontärprojektet

 • Utbildning som krävs för projektet

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (du flyger till Port Elizabeth Airport)

 • Lokal transport

 • Utflykter

 • Handduk

 • Wi-Fi

 • Försäkring

 • Visumkostnader (behövs inget visum för svenska medborgare vid en vistelse på max 90 dagar)

 • Fickpengar

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal