Close

Sydafrika

Sedan den portugisiske sjöfararen Bartolomeu Diaz rundade Godahoppsudden och kom till Sydafrika år 1488, har landet under den moderna historien varit så gott som helt och hållet i händerna på kolonialismen. Portugal, England och Holland är tre europeiska länder som, på gott och ont, varit här och rört runt i grytan och bidragit till det intresseväckande och färgsprakande Sydafrika vi i dag lever med.

En spännande mix

Inte nog med att Sydafrika är kontinentens största ekonomi som med råge lockar flest besökare av alla länder söder om Sahara, det är också ett land som innehåller lite av allt intressant man som turist ofta önskar sig. Man kan säga att det i Sydafrika finns lite av hela Afrika sammanfattat. De cirka 50 miljoner invånarna gör landet minst sagt kulturrikt då det samtalas på häpnadsväckande 11 officiella språk med zulu, engelska och afrikaans i spetsen. De metropoliska storstäderna Kapstaden, Johannesburg och Durban bland andra, innehåller allt ifrån sentimentalt vackra vyer som egentligen bara vill få dig att fälla en tår om det inte vore för alla turister som står i vägen med sina blixtrande kameror, till den bottenlösa och fruktansvärt definitiva fattigdomen runt om i kåkstäderna. Nationalparkernas enastående landskap, viner i världsklass från de många vingårdarna och den fina kuststräckan med inbjudan till förstklassig surfing är bara några av anledningarna till att åka hit, men det som kanske främst lockar gemene man är det unika djurlivet. Att möta ”The big five” på verklighetens savann, smyga på den sydafrikanska pingvinen där Atlanten möter Indiska oceanen eller varför inte dra ut på spektakulär båttur och dyka ner bland fruktade vithajar utanför False Bay. Det är bara en bråkdel utav alla oförglömliga djurupplever som går att uppfylla i Sydafrika.

Den mörkare sidan

Under största delen av 1900-talet har Sydafrika präglats av apartheid-regimen, en rasåtskillnadspolitik, som lagt grunden till stora motsättningar bland befolkningen i landet. I sviterna av den blir samhällsklyftorna större och större och fattigdomen fortsätter tyvärr än idag att växa. Nelson Mandela var länge landets representant mot orättvisor och en modig, hetlevrad och ikonisk kämpe för mänskliga rättigheter. Tyvärr gick han bort i december 2013 men har lämnat djupa fotspår i fortsatt engagemang för fred och samexistens. Behovet av stöd är alltjämt väldigt stort på många ställen i landet, vilket gör det möjligt att kombinera både nytta och nöje med ett besök hit.

Kombinera med en språkkurs

Vad sägs om att bättra på din engelska innan volontärarbetet startar? Du kan kombinera din volontärresa med en språkkurs i Kapstaden med ett valfritt antal veckor. Kontakta oss för mer information om detta intresserar dig.

Fakta om Sydafrika

Landsnummer: 27.

El: 220 Volt (vissa städer 250 Volt) adapter behövs.

Valuta: sydafrikanska rand (ZAR). Läs mer om valuta till Sydafrika hos Forex.

Vaccination: Läs vaccinationsguidens råd för resor till Sydafrika. Kontakta en vaccinationscentral om du är osäker.

UDs reseinformation: Vad bör man tänka på när man vill volontärarbeta i Sydafrika? Vi hänvisar till UDs reseinformation för Sydafrika.

Visum: Svenska medborgare behöver inget visum för att resa till Sydafrika och stanna i upp till 90 dagar. Passet måste vara i gott skick, innehålla minst två ostämplade sidor och vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Du måste också kunna visa upp en utresebiljett.

Vi ger dig utförlig visuminformation när du är anmäld till någon av våra kurser eller resor i Sydafrika.

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal