Close

Volontärarbeta med sköldpaddor och bo i staden Galle, en av Sri Lankas mest förtrollande destinationer. Du bor mindre än 10 minuter från stranden och kommer bli hänförd av den naturliga skönheten och charmen staden briljerar med.

Galle är hem till det berömda nederländska fortet från 1700-talet, som rymmer många vackra bitar av kolonial arkitektur bakom dess väggar, samt flera butiker och restauranger. Galle är ett expansivt område, som inte bara omfattar det berömda fortet, men det ligger också i närheten av några stränder i världsklass (som är bra för surfing och simning), inklusive några pärlor som den sömniga och avslappnade stranden Tangalle, den livliga Mirissa stranden, sköldpaddslagunerna på Wijeya-stranden och surfmeckat i Ahangama och Weligama, samt fantastiska byar omgivna av risfält och kanelplantager.

Tre skäl att åka på den här volontärresan på Sri Lanka

 • Skydda havssköldpaddor på Sri Lanka
 • Lär dig mer om det marina livet och ekosystemet
 • Upptäck natursköna Sri Lanka och dess kultur

Arbeta på ett sköldpaddscenter på södra Sri Lanka och informera lokalbefolkningen om sköldpaddorna och deras ekosystem för att öka kunskapen kring dessa djur och öka därigenom möjligheterna till deras bevarande. Hjälp till att skydda sköldpaddsbon från rovdjur och tjuvjägare och följ hela processen fram tills att sköldpaddorna har kläckts och tagit sig ut till havet.

Läs mer om vår samarbetspartner Volunteering Journeys (VJ).

Genom detta volontärarbete upptäcker du ett nytt land samtidigt som du lär känna en ny kultur och arbetar för att rädda miljön. Sri Lanka har flera stränder där havssköldpaddor lägger ägg, tjuvjakt från människor, rovdjur och hundar kan tyvärr vara en vanlig förekomst om bona inte är övervakade. Med ökad turism och fiskeaktiviteter fastnar sköldpaddor också i fiskenät och skadas. För att motverka detta och för att fokusera på havssköldpaddornas välbefinnande har den srilankanska regeringen auktoriserat flera sköldpaddscenter längs landets västra och södra kust.

Vad projektet går ut på

Huvudsyftet med centret är att se till havssköldpaddornas huvudsakliga välbefinnande och öka deras antal genom bevarandeinsatser. Detta inkluderar att övervaka modersköldpaddorna när de dyker upp, skydda äggen från rovdjur och tjuvjägare och samtidigt ge dem en trygg tillflyktsort för kläckning, sköta om sköldpaddorna och sedan släppa de som är friska ut i havet och ta hand om sjuka och skadade sköldpaddor genom att ge dem en ren miljö och mata dem varje dag. Sköldpaddscentret engagerar sig i miljöfrågor för att stödja havssköldpaddornas ekosystem. Det är viktigt att notera att de också litar på bidrag från turister (som besöker sköldpaddscentrena för att lära sig mer om havssköldpaddor) för att få in extra bidrag då de får en väldigt liten eller ingen finansiering från regeringen för att hålla igång sin verksamhet. Att ha volontärer som stöder centret genom sitt arbete är oerhört värdefullt för deras verksamhet och hjälper också långt ekonomiskt.

Verkligheten kring bevarandet av sköldpaddor på Sri Lanka är att det fortfarande är i ett framväxande stadie jämfört med resten av världen. Stränderna runtom Sri Lankas sydvästra kust har varit en fristad för havssköldpaddsaktiviteter i flera århundraden. Tyvärr har det kommersiella fisket och problemet med tjuvjakt (av människor, hundar, varaner) av sköldpaddsägg blivit för stort och resulterat i att sköldpaddornas antal minskat under de senaste decennierna vilket gör dem till en hotad art i denna del av världen.

För att skydda mot detta har den srilankanska regeringen auktoriserat ett antal sköldpaddscenter (ett 20-tal vid senaste räkningen) längs landets västra och södra kustlinjen, vars huvudsyfte är att sörja för havssköldpaddornas välbefinnande och att öka deras antal genom bevarandeinsatser. Detta innefattar att hålla äggen skyddade från rovdjur och tjuvjägare genom en säker fristad där de kan kläckas i trygg miljö. Centret vårdar även bebissköldpaddor tills de kan släppas fria, tar hand om sjuka och skadade sköldpaddor samt matar dem dagligen för att sedan släppa dem friska ut i havet när de är redo.

Även om ovanstående aktiviteter stöder havssköldpaddsekosystemet på ett positivt sätt finns det också (tyvärr) ett turistiskt element till driftsmodellen. Sköldpaddscentrena är beroende av bidrag från turister (som besöker dessa center för att se och lära sig om sköldpaddorna) för att klara driften då de får liten, eller ingen, finansiering från regeringen för att bedriva verksamheten. Att du hjälper till som volontär är oerhört värdefullt för dessa center, både genom det arbete du gör men också genom att du bidrar ekonomiskt via din programavgift. Således arbetar de flesta (om inte alla) sköldpaddscenter på Sri Lanka genom en kombination av 1) djurvård (som skyddar sköldpaddor från rovdjur och tjuvjägare), och 2) kommersiell turism, som ibland inte är i sköldpaddans bästa intresse.

Generellt görs det väldigt lite när det gäller att utbilda de landsbygdssamhällen som är mest betydelsefulla (t.ex. lokala fiskare och deras familjer, befolkningen längs kusten o.s.v.), om värdet i att bevara dessa majestätiska varelser och miljön, vilket kan ha en mycket bred spridning och långvarig inverkan på deras hållbarhet.

Livet på projektet

Som volontär på det här projektet kommer du att utföra en rad aktiviteter som är avgörande för driften av sköldpaddscentret. Dessa inkluderar, men är inte begränsade till: att lägga ner äggen säkert i äggfarmen, att regelbundet fylla tankarna med färskt havsvatten, rengöra tankarna och utfodra sköldpaddorna periodvis. Du deltar också i strandrengöring en gång varannan vecka eller så, vilket innebär en grundlig rengöring av den del av stranden där modersköldpaddorna lägger sina ägg, så att de har ett säkert och rent utrymme för äggen innan de kläcks. Du kommer också att vara delaktig i att släppa ut små sköldpaddor i havet och få se dem ta sina första simtag.

Som volontär på sköldpaddsprogrammet arbetar du måndag till fredag ​​antingen från tidig morgonen eller sen eftermiddag i skift som varar 2-3 timmar. På helgerna kan du utforska allt det vackra Sri Lanka har att erbjuda och besöka stränderna för surflektioner eller dykning.

Dessutom håller vi olika workshops i byskolor och mindre samhällen för att utbilda allmänheten om det marina livet. Under häckningssäsongen som är december till april ordnas vanligtvis nattläger där hela gruppen lägger ut i tält på stranden för att se sköldpaddorna lägga ägg.

En typisk vecka på programmet kan variera från tid till annan baserat på lokala förhållanden, men i allmänhet är projektet strukturerat enligt följande:

 • Under 2-3 dagar per vecka arbetar volontärerna på sköldpaddscentret i upp till 3 timmar per dag. Typiska uppgifter inkluderar rengöring av tankarna och det allmänna kläckningsområdet, utfodring och att rengöra sköldpaddorna, ge sjuka och skadade sköldpaddor läkemedel enligt instruktioner av projektpersonal, fylla tankar med färskt havsvatten för att efterlikna sin naturliga miljö, och andra ändamålsenliga uppgifter vid behov.
 • En dag i veckan är uteslutande avsedd för strandrengöring i Galleområdet för att bevara det lokala marina ekosystemet. Detta görs i samarbete med kommunen, som hämtar upp och tar hand om soporna som vi städer upp. Dessa arbetssessioner varar i 2-4 timmar där volontärer rengör offentliga stränder från överdriven plast och skräp som är skadligt för lokalmiljön och det marina livet (inklusive havssköldpaddor).
 • 1-2 dagar i veckan är avsedd för undervisning i det lokala samhället (eller speciella projekt). Undervisningen innebär att du tillsammans med andra volontärer förbereder presentationer och går till skolor på landsbygden för att utbilda barnen om sköldpaddor och deras värde i ekosystemet. Specifika utbildningskampanjer genomförs emellanåt för att utbilda lokalbefolkningen och turister om sköldpaddor och det marina ekosystemet. Ibland får lokala barn komma på studiebesök till sköldpaddscentret för att visa och lära dem om de olika sköldpaddsarterna, så de har en större uppskattning för dem.
 • Under kläckningssäsongen (dec-mars) arrangerar vi tillfälliga nattläger där grupper tillbringar natten i tält på stranden med hopp om att få se när en modersköldpadda kläcker sina ägg.

Vilken nytta gör detta projekt?

Medan vi förstår några av begränsningarna centrena möter, inser vi också fördelarna med de bredare ekosystemen. Vi jobbar med etiska sköldpaddscenter i regionen, som är välfinansierade och som således inte behöver vara så beroende av inkomster från turister som vissa andra center. Dessutom tillbringar du som volontär enbart cirka 50-60% av din tid med att arbeta på centret. Övrig tid fokuserar du på att hålla de närliggande stränderna rena och på att utbilda lokala barn så de lär sig om betydelsen av att bevara havssköldpaddan och den marina miljön, så de växer upp till att vara mer miljömedvetna medborgare. Detta tror vi har en långvarig och mer hållbar effekt på dessa arters välbefinnande och den allmänna miljön än att enbart arbeta på centrena.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på detta projekt.

Äta och sova

Du bor i ett volontärhus tillsammans med andra internationella volontärer. Projektpersonalen har också sitt kontor i villan så de är aldrig långt bort när du har en fråga. Varje sovrum rymmer 4-6 volontärer. Du sover i våningssäng. Fläkt finns att tillgå i varje rum. Rum med luftkonditionering finns för en tilläggskostnad. Delat badrum i västerländsk stil. Huset har kök, gemensamma utrymmen, lounge, egen trädgård och takterrass där yogalektioner hålls en gång per vecka. Kl 23 låses volontärhuset och då ska du vara tillbaka för kvällen. Tre måltider per dag är inkluderade och tillagas av lokal personal. Wi-Fi finns över hela huset.

Kontakta oss om du vill uppgradera dig till eget boende för en tilläggsavgift.

Volontärhuset ligger i ett område som heter Katugoda i Galle-regionen. Omgivet av frodig grönska är detta pittoreska och lugna bostadsområde hem för lokala fiskare och butiksägare och ger dig som volontärer en sann upplevelse av det lokala livet i Sri Lanka. Förutom den omgivande skönheten är volontärhuset bara en kort 5 minuters promenad från Sahana Beach där du kan simma, surfa eller hitta bekvämligheter som stormarknader och lokala restauranger och kaféer. Som de säger i södra Sri Lanka är du aldrig för långt ifrån det blå havet och dess omgivande gyllene stränder.

Övrigt

Galle ligger två timmar från Colombos flygplats. Transfer ingår vid ankomst och avresa och sker på lördagar mellan kl 8 och 17.

I programmet ingår följande aktiviteter: kvällsyoga på volontärhusets tak en gång per vecka, filmkvällar, cykeltur genom risfält (en gång per månad) och BBQ i trädgården (en gång per månad).

För en extra avgift kan du också välja till: surflektioner, elefantsafari, valsafari, vandring i regnskogen, strandhopping, matlagningskurs, vandringstur i Galle, besök på den lokala kryddmarknaden och Galle-fortet.

Tillägg – boka rundresa på Sri Lanka
Passa på och upplev allt det bästa Sri lanka har att erbjuda genom att lägga till vår 7 dagars äventyrsrundresa, antingen vid ankomst eller innan hemresa. Ca 6800 kr.
Läs mer om 7-day adventure & sightseeing tour.

Startdatum för Volontärarbete med sköldpaddor på Sri Lanka

2019: Ankomst lördag varje vecka.

Pris för Volontärarbete med sköldpaddor på Sri Lanka

1 vecka              7270 kr
2 veckor           8800 kr
3 veckor           10240 kr
4 veckor           11880 kr
5 veckor           13630 kr
6 veckor           15275 kr
7 veckor           16960 kr
8 veckor           18690 kr
9 veckor           20495 kr
10 veckor         22100 kr
11 veckor         23770 kr
12 veckor         25720 kr

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Hämtning från flygplatsen om du anländer inom utsatt tid

 • Välkomstmöte

 • Introduktion till volontärprojektet och den lokala kulturen

 • Utrustning och utbildning som krävs för projektet

 • Transport till/från projektet

 • Yogasession en gång per vecka

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg till/från Colombo (CMB)

 • Försäkring

 • Visumkostnader (ca 300-600 kr för ett turistvisum, max 90 dagar)

 • Utdrag ur belastningsregistret

 • Fickpengar