Close
Sophies upplevelse av WHRC

Sophies upplevelse av WHRC

Sommaren 2013 åkte jag, otroligt nervös, till andra sidan Atlanten för att arbeta som volontär på Wild Horse Rescue Center i Florida. I en hel månad skulle jag vara borta vilket just då kändes som en evighet. Flera gånger tänkte jag ”nej, jag stannar hemma, jag vågar inte” men jag tog mig i kragen och satte mig på planet. Det skulle bli starten till en resa som förändrade mitt liv för alltid.

Fantastiska hästar

Jag trivdes otroligt bra på ranchen och även om det var hårt arbete varje dag snarare än ett ridläger så var det fantastiskt att få ta hand om min egen mustang och dagligen göra skillnad för och vistas bland dessa fantastiska hästar. Det blev ett tårfyllt farväl efter en månads tid och väl hemma såg jag till att slutföra min universitetsutbildning samt ta examen från den business school jag också studerade vid.

Tillbaka i USA

Tankarna som ständigt snurrade i mitt huvud var ”jag måste åka tillbaka”. Sagt och gjort, direkt efter avslutade studier bokade jag in 6 månader på centret – oktober 2014 till maj 2015. Jag arbetade nu som volontärkoordinator där jag ansvarade för 60 hästars, 15 hundars samt 12 volontärers välmående. Jag planerade och genomförde alla aktiviteter tillsammans med Diane och Malice som äger centret. Redan efter tre månader kände jag att tiden inte skulle räcka till. Därför bestämde jag mig fort för att vara kvar i ytterligare sex månader. Sagt och gjort så fortsatte jag på den inslagna vägen men fick bli mer och mer involverad i träningen av hästarna och jag tränade min första mustang från scratch – Apollo. Vid det här laget hade Malice och Diane blivit som mina två amerikanska mammor och jag har både amerikanska bröder och systrar i deras familjer.

”Extreme Mustang Makeover”

Mot slutet av mina sista sex månader, i november 2015, valde jag att ansöka till tävlingen ”Extreme Mustang Makeover”. I tävlingen skulle jag på 100 dagar träna en vild mustang till att bli en säker och pålitlig ridhäst. Jag blev antagen, plockade upp min vildhäst i januari 2016 och döpte henne till Viska. Det var 100 mycket krävande och intensiva dagar. Jag lärde Viska skänkelvikning, bak- och framdelsvändningar, quick stops, mounted shooting, dra saker, driva kor, kasta lasso (alltså ryttaren…), gå över läskiga broar, vattenboxar, genom presenningar, lasta själv in i en trailer, putta bollar och mycket mer. Mest av allt var det dock hon som lärde mig mer än vad jag någonsin kunde lära henne. Allt hårt arbete lönade sig och jag kan stolt säga att jag lyckades göra henne till en säker och stabil ridhäst som fick ett fantastiskt hem och jag tog dessutom femte plats i tävlingen, blev utsedd till Rookie Champion och vann klassen ”Trail class”. Viska såldes för 4700 dollar till ett fantastiskt hem med stora gräshagar och det gjorde mig lycklig ända in i själen.

Sophie och Viska

Sophie och Viska

Blod, svett och tårar

När jag tänker tillbaka tycker jag det är ganska fantastiskt att en månad som volontär utvecklades till hela den här historien och att jag nu står här med massor av erfarenhet i att träna hästar men framförallt en amerikansk bonusfamilj. Det är dock viktigt att komma ihåg hur jag tog mig dit, det är bokstavligt talat genom blod, svett och tårar. Inget kan stoppa dig om det här är din dröm också men du måste vara beredd på att ge allt det hårda arbete som krävs för att komma dit.

/Sophie Lindhe

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal

Det absolut bästa med att jobba som volontär var att man aldrig visste hur nästa dag skulle bli.

Denise Eriksson

Summa summarum, gör det! Jag kommer sakna så mycket. Min nya familj, lyxen att få dyka två gånger per dag, alla matlagningtävlingar om vilken hydda som lyckas fixa den bästa vegetariska måltiden......att varje morgon vakna upp och se den färgglada himlen över havet med fötterna i ljummen sand och sist men inte minst, att vara en del av en kamp att göra världen bättre.

Sanna
SannaMexiko