Close

Detta naturvårdsprogram ger dig chansen att jobba och leva på en av de mest hänförande platser på jorden. Baserad på en tropisk ö, vid en vykortsvacker strand, kommer du jobba med ett internationellt team i hjärtat av ögruppen Seychellerna.

Som volontär på detta projekt kommer du jobba både under den turkosa vattenytan och över, i tropisk regnskog och på vita stränder, för att hjälpa till att bevara det växt- och djurliv som finns på ön Curieuse.

Tre skäl att åka på den här volontärresan på Seychellerna

 • Studera sköldpaddor, mangrove och endemiska arten Coco de Mer
 • Få insikt i flora och fauna i Curieuse Marine National Park
 • Bo på Curieuse, en ö full av artrikedom

När du inte är på campen kan du utforska det fantastiska området. Seychellernas otroliga 115 öar ger dig oändliga möjligheter till äventyr. Öarna Praslin och La Digue som ligger närmast Curieuse är lätta att ta sig till på helgerna med färja.

Läs mer om vår samarbetspartner Global Vision International (GVI).

På denna expedition kommer du att jobba med olika forskningsprojekt där syftet är att samla in data om exempelvis utrotningshotade fåglar, göra botaniska studier, observera och utforska jättesköldpaddornas nästen och beteende samt undervisa invånarna i det lokala samhället.

Vad expeditionen går ut på

Projektets höjdpunkter är många och inkluderar att bo på en av de mest vykortsvackra platser på jorden, bada i Indiska Oceanen efter en dags hårt arbete, utforska ögruppen Seychellerna, snorkla och se sköldpaddor i sin naturliga miljö, dokumentera data om djuren och växterna på ön Curieuse och se den utrotningshotade jättesköldpaddan på riktigt nära håll. Med andra ord, på detta unika äventyr kommer du tillbaka med erfarenheter värda guld!

Under helgerna ges du möjligheten att utforska intilliggande öar, stränder och skogar, korallreven och den fantastiska kulturen Seychellerna bjuder på.

Livet på expeditionen

Dagarna på projektet är långa och hårda, med tidiga morgnar för att kunna få ut det mesta av dagsljuset. En typisk dag inkluderar; en kort introduktion till dagens jobb, genomgång av utrustning för att säkerställa att alla är förberedda, resa till forsknings- eller projektplatsen, utföra det jobb man blir tilldelad samt samla ihop data, återvända till campen och föra in data i databasen. I slutet på dagen samlas hela teamet för en genomgång av dagen och för att äta och umgås. Som volontär kan du rotera mellan olika projekt och är även ansvarig för att laga mat och se efter campen.

Under projektets gång kommer det finnas tid till att utforska de vackra öarna och den kreolska kulturen. Du arbetar med volontärprojektet måndag till fredag, veckan avslutas vanligtvis med en barbecue på fredag kväll. Helgen är till för vila och ta igen sömn eller varför inte ta dig till närmaste Internetcafé för att uppdatera dina nära och kära eller res till Praslin eller La Digue.

Expeditionen kräver att du är i god fysisk form då du kommer att vandra flera timmar per dag i ojämn terräng i fuktigt klimat för att utföra fältundersökningar.

På denna expedition kommer studierna att fokuseras kring flera olika nyckelområden på ön Curieuse och den omkringliggande nationalparken. Här nedan kan du se exempel över fokusområden som kan vara inkluderade under din vistelse:

Citronhajar

Mangrovesystemet på Curieuse är en viktig plats för den vassfenade citronhajen som använder det som födelseplats för sin avkomma. Vår samarbetspartner GVI genomför en ”capture and release”-studie kring hajbeståndet genom ID-märkning och akustisk spårning. För närvarande vet vi väldigt lite om dessa varelser och med din hjälp hoppas vi snart veta mer och kunna besvara frågor såsom vilken tid på året de föder, hur deras överlevnads- och tillväxtbana ser ut och i vilka områden de hittar sin mat.

Fåglar

GVI genomför en grundläggande studie kring fågellivet som du hittar på Curieuse. Via regelbundna fågelstudier registreras arter på olika delar av ön, och alla nya observationer skickas vidare till lokala samarbetspartners.

Coco de Mer

Den endemiska Coco de Mer har det största fröet av alla levande plantor och finns enbart på öarna Praslin och Curieuse. Efter en lyckad inventering av dessa träd på Curieuse genomför GVI nu en tillväxtstudie av dessa karismatiska palmer.

Mangrove

Curieuse har den största kvarvarande areal av mangroveskog som finns kvar bland Seychellernas inre granitöar. GVI genomför en studie över hur mangroven fördelar sig i relation till hydrologi, temperatur, salthalt och tidvattensöversvämning.

Jättesköldpaddan

Jättesköldpaddan förflyttades till Curieuse på 80-talet som en del i ett försök att bevara arten. Under de senaste trettio åren har populationen framgångsrikt förökat sig och fördelat sig över ön. GVI genomför årligen en kontroll av sköldpaddans population samt gör viktiga tillväxtmätningar.

Karettsköldpaddan

Curieuse har några av de allra viktigaste stränderna för karettsköldpaddan där den lägger sina ägg. Under häckningstiden hjälper du som volontär till att patrullera stränderna, samla in data om de sköldpaddor som lägger ägg och att ID-märka honorna.

I samarbete med Seychelles National Parks Authority kan du också få delta i olika informativa kampanjer och aktiviteter som inkluderar omplantering av mangrove, förnyelse av vegetation för endemisk flora, strandstädning och hålla i olika miljöworkshops.

Vilken nytta gör denna expedition?

Den data du samlar in kommer föras vidare till Seychellernas Miljödepartement för att användas som underlag till nya miljövårdsrestriktioner för området. Detta projekt tillför manskap till miljövårdsprogram på Seychellerna som annars inte skulle kunna genomföras.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna expedition.

Äta och sova

På Curieuse bor du ihop med de andra volontärerna i sovsalar. Det finns vatten på flaska att dricka och rinnande vatten i kök och badrum (toaletterna är däremot ”bucket flush”). Duscharna används sparsamt då vattenmängden är begränsad och måste räcka till alla.

Maten består av en vegetarisk diet då det inte finns något kylskåp på campen. Volontärerna hjälps åt att laga mat enligt ett roterande schema. Andra sysslor volontärerna är ansvariga för är att städa badrummen och de allmänna områdena på campen samt att ta hand om utrustningen.

Övrigt

Det finns ingen tillgång till Internet i campen, däremot kan du besöka Mahe på din lediga tid där Internetcaféer finns. Det finns begränsat med elektricitet men nog för att du ska kunna ladda batterier till din ipod och kamera etc.

Mahe med en kall dricka i handen och synen av hur solen går ner bakom Silhouette Islands är en upplevelse du inte får missa. Många volontärer tar chansen att besöka andra öar såsom Praslin eller La Digue med några av världens vackraste stränder.

Startdatum för Naturvårdsexpedition på Seychellerna

2019: 12 januari, 9 februari, 9 mars, 6 april, 4 maj,1 juni, 29 juni, 27 juli, 24 augusti, 21 september, 19 oktober, 16 november (2 eller 4 veckor).

Pris för Naturvårdsexpedition på Seychellerna

2 veckor 17755 kr
3 veckor 21940 kr
4 veckor 24750 kr
5 veckor 28940 kr
6 veckor 31750 kr
7 veckor 35930 kr
8 veckor 38740 kr
9 veckor 42930 kr
10 veckor 45740 kr
11 veckor 49930 kr
12 veckor 52735 kr

Tillvalsmöjligheter

 • Tillval av Ledarskapskurs med certifiering från ILM (The Institute of Leadership & Management) för 2700 kr. Denna kurs i ledarskap ger dig ett certifikat efter avslutad kurs. Kursen består av teoretisk kunskap genom presentationer, praktisk erfarenhet av att leda aktiviteter, reflektion genom uppdrag och feedback samt träffar veckovis med egen mentor för att hjälpa dig utvecklas. Minimum 4 veckor.

Reseberättelser från denna resa hittar du här:

Ebba Larsson
Om du går runt och funderar på att göra en volontärresa, speciellt om du funderar på att åka till Seychellerna, ÅK! Kan inte beskriva upplevelsen rättvist med ord, åk dit själv så förstår du 🙂

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Gemensam transport från Mahe till/från Curieuse (vid ankomst/avresa angivna dagar)

 • Välkomstmöte

 • Projektintroduktion och utbildning

 • Allt träningsmaterial

 • Första hjälpen-kurs

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (du flyger till Victoria på huvudön Mahe)

 • Försäkring

 • Visumkostnader (behövs inget visum för svenska medborgare)

 • Transfer till och från flygplatsen

 • Fickpengar

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal