Close

Varje år är det hundratals nepalesiska barn som överges av sina föräldrar. De lämnas att klara sig ensamma, oftast genom att leva på gatan och tigga. En del av dem har turen att få komma till ett barnhem där de får tak över huvudet, mat, utbildning och förhoppningsvis en känsla av gemenskap och trygghet.

Vi samarbetar med flera sådana barnhem där behovet av en extra hjälpande hand eller två är enormt. Barnen tycker att det är spännande och kul med nya människor som kan lära dem saker, leka med dem och erbjuda dem lite extra värme. Pengarna som volontärerna bidrar med i och med att de jobbar i projektet är också en vital del av finansieringen för dessa barnhem som ofta har svårt att hitta sponsring.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Nepal

 • Undervisa barn från enkla förhållande, din närvaro betyder mycket
 • Bo hemma hos en lokal värdfamilj tillsammans med andra volontärer
 • Vandra i Himalaya på fritiden

Du kommer att bo med de andra volontärerna i natursköna Pokhara, en stad 6 timmar från Kathmandu. Pokhara ligger precis vid en vacker sjö med fantastisk utsikt över Himalaya, och är ett populärt turistmål med kända vandringsleder och massor av restauranger, Internetcaféer och barer. Du bor hos en familj där du får den unika chansen att uppleva den nepalesiska kulturen på riktigt nära håll.

Läs mer om vår samarbetspartner Global Vision International (GVI).

Som volontär på detta projekt kommer du arbeta på barnhem och daghem i behov av hjälp i staden Pokhara.

Vad projektet går ut på

I Nepal är det inte ovanligt att barn blir övergivna av sina föräldrar och lämnade till att ta hand om sig själva utan pengar, hungriga och ensamma. Detta projekt syftar till att ge barnen på barnhemmen och daghemmen extra undervisning men en stor del är även att hjälpa till att skapa en trygg och positiv miljö för dessa barn. Förutom undervisning hjälper även personalen på barnhemmen till att ge barnen sunda värderingar och nödvändig kunskap för att klara av livet utanför barnhemmet.

Livet på projektet

Projektet inleds med några orienteringsdagar där du får lära dig om hälsa och säkerhet samt nepalesisk kultur. De barnhem och daghem du kommer jobba på ligger på gångavstånd från ditt boende. Dagen börjar runt kl 7.30 då du kommer jobba på barnhem/rehabiliteringshem för före detta gatubarn. Hemmet är för pojkar i åldrarna 5-13. Då är din uppgift att leka med barnen, hjälpa dem med läxor, läsa för dem, måla samt att gå med dem till skolan. Efter morgonaktiviteterna kommer du återvända till ditt boende igen för att äta lunch. Efter lunchrasten kommer du gå till ett lokalt daghem och jobba med barn i två till fem års åldern. När skolan slutar hämtar du upp barnen igen för att gå till barnhemmet med dem och jobba några timmar till på barnhemmet.

På fredagar tar volontärerna med barnen till ett ställe där de kan bada och tvätta sig, det finns nämligen inget rinnande vatten i skolan. Detta gör att den generella hygienen och därmed hälsan för dessa barn förbättras.

Som volontär är du ledig på kvällar och helger. På kvällarna finns det matlagningskurser och språkkurser som du kan medverka i om du vill. Det finns massor att se och göra i Pokhara, till exempel skärmflygning, vandringar och rafting. Du kan även hyra en cykel eller moped och utforska staden. Om du gillar yoga och meditation är detta stället för dig, det finns nämligen massor av kurser och klasser i Pokhara. Staden har även mycket att erbjuda när det gäller barer, restauranger och caféer.

Vilken nytta gör detta projekt?

Varje år hamnar hundratals nepalesiska barn på gatan, lämnade att klara sig själva utan pengar, mat eller trygghet. Dessa barn överges av sina föräldrar och tvingas att tigga för att kunna överleva. En liten del av dessa barn har turen att hamna på ett barnhem där de får tak över huvudet, mat och utbildning. Detta projekt syftar till att ge dessa barnhem en hjälpande hand att kunna ta hand om dessa barn och framförallt ge barnen kärlek, gemenskap och trygghet. Förutom att ge barnen extra undervisning är ditt jobb som volontär även att hjälpa personalen att skapa en trygg och positiv miljö på barnhemmet.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna volontärresa.

Äta och sova

Som volontär blir du placerad hos en familj i vackra staden Pokhara. Oftast delar du rum med 1-2 andra volontärer. Elektriciteten i Nepal är oregelbunden och du kan räkna med strömavbrott, då en ficklampa eller pannlampa kan vara en bra sak att packa med hemifrån. Västerländsk toalett hos värdfamiljen, men på projektplatserna är toaletterna oftast ”squat toilets” då man står på huk över ett hål i golvet. Under vissa perioder på året kan det råda brist på vatten. Internet finns inte tillgängligt i hemmen, men i Pokhara finns flera Internetcaféer att tillgå. Du blir serverad två mål mat om dagen, dessa mål är dock stora så volontärer brukar klara sig hela dagen. Lunch fås också på projektplatsen.

Det finns möjligheter för en uppgradering om du hellre bor för dig själv i ett eget boende. Kontakta oss för mer information.

Övrigt

Nepal är ett konservativt land där buddism och hindusim är de främsta religionerna. Det är därför viktigt att visa respekt för deras kultur och seder genom att bära kläder som är accepterade i samhället. Jeans och t-shirt har varit vanligt bland volontärer att bära då man helst inte ska visa knän eller bära urringade toppar. Du kan även köpa typiskt nepalesiska kläder som består av en lång tunika och stora luftiga byxor.

Startdatum för Volontärarbete med barn i Nepal

2019: 12 januari, 26 januari, 9 februari, 23 februari, 9 mars, 23 mars, 6 april, 20 april, 4 maj, 18 maj, 1 juni, 15 juni, 29 juni, 13 juli, 27 juli, 10 augusti, 24 augusti, 7 september, 21 september, 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november, 14 december, 28 december.

Pris för Volontärarbete med barn i Nepal

2 veckor 14735 kr
4 veckor 18660 kr
6 veckor 22580 kr
8 veckor 26500 kr
10 veckor 30420 kr
12 veckor 34340 kr

Reseberättelser från denna resa hittar du här:

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende i värdfamilj

 • Mat

 • Hämtning och lämning på flygplatsen

 • Välkomstmöte

 • 2 dagars introduktion (bl.a. nepali, kultur etc)

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (du flyger till Pokhara)

 • Drycker

 • Försäkring

 • Visumkostnader

 • Fickpengar (räkna med cirka 200 USD per månad)