Close

Förkovra dig i det magiska Nepal, ett av Asiens andligaste länder. Detta äventyrs- och volontärprogram kombinerar fyra veckor av volontärarbete på ett barnomsorgsprojekt i småstäder och byar runt om staden Pokhara med en två veckors vandring till baslägret på Mount Everest.

Innan det är dags för din volontärinsats har du alltså chansen att uppleva Nepal när det är som vildast och ge dig ut på ditt livs äventyr som inkluderar besök i hinduiska tempel, white water rafting och till slut målet för din vandring; världens högsta berg – Mount Everest. Efter detta inledande äventyr kommer du få tillbringa tid med missunnade nepalesiska barn för att ge dem möjligheter till utbildning som annars inte skulle vara tillgängliga för dem.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Nepal

 • Vandra till Everest Base Camp (5364 möh)
 • White water rafting på floden Trisuli
 • Undervisa på skola eller dagis i Pokhara

Du kommer att bo med de andra volontärerna i natursköna Pokhara, en stad 6 timmar från Kathmandu. Pokhara ligger precis vid en vacker sjö med fantastisk utsikt över Himalaya, och är ett populärt turistmål med kända vandringsleder och massor av restauranger, internetcaféer och barer. Du bor hos en familj där du får den unika chansen att uppleva den nepalesiska kulturen på riktigt nära håll.

Läs mer om vår samarbetspartner Global Vision International (GVI).

Detta är en kombinationsresa för dig som vill uppleva ett riktigt äventyr samtidigt som du även deltar i en volontärresa. I början av denna resa får du chansen att under två veckor vandra till Mount Everest Base Camp åtföljt av en två dagars rafting i floden Trisuli. Efter denna bedrift kommer du att fortsätta till staden Pokhara i centrala Nepal för att undervisa under de kommande fyra veckorna.

Vad projektet går ut på

Att vandra upp till Mount Everests basläger är ingen dans på rosor och för att klara av det måste man vara fysiskt stark och uthållig. Men så snart man ser den hisnande utsikten av Himalaya är all svett och skoskav värt det, hundra gånger om. Vandringen kommer ta dig genom pittoreska ängar och bergsbyar och nätterna kommer att tillbringas i såkallade ”tea houses” där traditionell nepalesisk mat serveras.

Du har chansen att göra en stor skillnad för barnhemsbarn och missunnade barn i de fattiga samhällena runt Pokhara i Nepal genom att undervisa dem och ge lärarna en extra hand. Den entusiasm och det engagemang som volontärerna bidrar med under detta projekt är i vissa fall avgörande för dessa verksamheters existens. Under din tid som volontär kommer du att jobba på ett vårdcenter, skola eller barnhem beroende på dina kunskaper och var behovet av hjälp är störst. Du kommer planera och genomföra lektioner i engelska, idrott och lek, datakunskap eller involvera dig i andra samhällsprojekt som har med barnens utveckling och välmående att göra.

Livet på projektet

Detta projekt kombinerar fyra veckors volontärarbete inom olika samhällsprojekt med en två veckors vandring till baslägret på Mount Everest. De olika samhällsprojekten du kan involvera dig i inkluderar; undervisa på lokala skolor, jobba på barnhem eller jobba med ungdomar på ett ungdomscenter. Var du än kommer hamna kan vi lova att det blir krävande, roligt och givande samt ger dig chansen att träffa massor av inspirerande människor i en vacker miljö.

Under den 14 dagar långa vandringen kommer du få uppleva underbara vyer och det mytomspunna berget som många bara drömmer om att få komma nära.

Vilken nytta gör detta projekt?

Många av de barn du kommer jobba med har blivit övergivna av sina föräldrar. Det är viktigt att de får utvecklas, både personligt och kunskapsmässigt, i en trygg och kärleksfull miljö. Genom att ge barnen en utbildning har de chans till en ljusare framtid, vilket är det som detta projekt bidrar med då de verksamheter som jobbar med utsatta barn i Nepal har små resurser och är i behov av hjälp.

Mer om vandringen

Här nedan kan du se ett exempelschema över vandringen mellan Lukla och Everest Base Camp. Flyg t/r mellan Katmandu och Lukla är inkluderat. Observera att p.g.a. väder och oförutsägbara händelser kan resplanen komma att ändras.

Dag 1: Flyg till Lukla och vandra till Phakding

Tidigt morgonflyg till Lukla, ’the Gateway to Everest’. Här startar vandringen norrut mot Phakding längs slingrande stigar omgivna av stenväggar som tar dig mot nattens övernattning.

Dag 2: Namche Bazaar

Fortsätt vandringen norrut genom rhododendron- och magnoliaskogar. Stanna i byn Jorsalle för lunch. Vandringen fortsätter uppåt med en lång stigning mot Namche Bazaar, en avslappnad bergsby. Passa på att shoppa vandringsstavar, mössa eller annat du eventuellt saknar inför den fortsatta vandringen. Eller ta det lugnt efter dagens vandring och slå dig ner på ett av byns caféer med en cappuccino och nybakt kanelbulle(!). Denna lyx erbjuds inte i så många fler byar ju högre upp ni kommer.

Dag 3: Namche Bazaar, acklimatiseringsdag

Denna dag är till för att låta din kropp acklimatisera sig till den höga höjden. Strosa runt bland de små butikerna, mingla bland lokalbefolkningen, gå upp till Everest Viewpoint för en blick av toppen, besök byns museum eller njut av en solig dag.

Dag 4: Tyangboche

Vandringsleden fortsätter i nordostlig riktning från Namche genom en flodkantad dal innan det är dags för den branta stigningen till heligheten Tyangboche. Munkklostret i Tyangboche är världens högst belägna kloster som erbjuder en fantastisk utsikt över otaliga bergstoppar, inklusive Mount Everest, Mount Kwangde, Nuptse, Lhotse och Ama Dablam. Tyangboche tjänar också som hem för den högt vördade buddhistmunken Rinpoche.

Dag 5: Dingboche

Från Tyangboche fortsätter vi via Pangboche där du kan åskåda Yetis (Snömannen) huvud i ett tempel. Den höga höjden gör de svårt att driva jordbruk och sherporna som bor i denna region lever väldigt spartanskt. Vandringen är mindre utmanande idag och det är även bra att ta det lite lugnare för att inte utmana höjden.

Dag 6: Dingboche, acklimatiseringsdag

Ytterligare en acklimatiseringsdag. Ta en dagsvandring till Nagajun Hill (ca 5050 möh) eller byn Chukung som erbjuder enastående vyer över bergen Ama Dablam och Makalu och fler toppar samt sjöar och glaciärer i området.

Dag 7: Lobuche

Medan vi lämnar Dingboche, fortsätter vägen uppåt i långsam takt. Vi vandrar förbi frusna floder och når Lobuche där stenhus är belägna mitt bland den ståtliga, frostiga vildmarken.

Dag 8: Everest base camp (5364 möh) och Gorak Shep

Dagen startar tidigt med siktet på Everest Base Camp, och sedan tillbaka till Gorak Shep. Vandringsleden går längs med Khumbuglaciären och tar dig till Everest Base Camp. Vid foten av världens högsta berg kan du se det ökända Khumbu isfallet. Så småningom vänder vi om för att återvända till Gorak Shep där vi tillbringar natten.

Dag 9: Kala Patthar (5545m) och Pheriche

Dagen startar tidigare än vanligt då vi siktar på att ta oss upp för Kala Patthar innan soluppgången – bästa läget för att blicka ut över Everest och andra närliggande toppar. Vi vandrar tillbaka ner till slätten vid Gorak Shep och fortsätter mot Pheriche där vi pausar över natten.

Dag 10: Tyangboche

Vandra tillbaka ner mot Tyangboche på en stig med en lätt nedstigning och korsa floden Dudh Koshi via en bro. Forstätt nedåt medan du passerar yakar och dess herdar och tehus i Shomare. Lämna de alpina slätterna bakom dig och övernatta i Tyangboche.

Dag 11: Monjo

Vandra ner till Monjo via Namche Bazaar vartefter stigen leder brant ner till floden. I Monjo börjar klimatet bli varmare igen.

Dag 12: Lukla

Sista dagen på din vandring i Khumburegionen är stigen rätt lättvandrad. Du möter några höjder innan det är dags för en brant stigning till byn Tamang, och strax därefter är du tillbaka i Lukla. Ta det lugnt och njut av den sista tiden i sherpornas region.

Dag 13: Extra dag

Guiderna bestämmer hur de använder denna dag beroende på hur gruppen mår och eventuella väderförhållanden.

Dag 14: Katmandu

Flygturen tillbaka till Katmandu är kort, men häpnadsväckande! Resten av dagen kan du tillbringa med att upptäcka staden, shoppa eller ta det lugnt. Under kvällen möter du upp gruppen igen för att avsluta vandringen med en middag på restaurang.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna volontärresa.

Äta och sova

Under vandringen sover ni på s.k. ”tea houses” där traditionell nepalesisk mat serveras. En typisk nepalesisk maträtt är ”dhal bhat” – en linsrätt med ris, grönsaker och curry. Standarden på tehusen blir generellt enklare ju högre upp ni kommer. Wi-Fi finns att tillgå på de flesta tehus för en extra slant. Överlag blir mobiltäckningen sämre ju högre upp ni kommer under vandringen.

Som volontär blir du placerad hos en familj i vackra staden Pokhara. Oftast delar du rum med 1-2 andra volontärer. Västerländsk toalett hos värdfamiljen, men på projektplatserna är toaletterna oftast ”squat toilets” då man står på huk över ett hål i golvet. Under vissa perioder på året kan det råda brist på vatten. Du blir serverad två mål mat om dagen, dessa mål är dock väldigt stora så volontärer brukar klara sig hela dagen.

Övrigt

Elektriciteten i Nepal är oregelbunden och du kan räkna med strömavbrott, då en ficklampa eller pannlampa kan vara en bra sak att packa med hemifrån. Internet finns inte tillgängligt i hemmen men i Pokhara finns flera Internetcaféer att tillgå.

Nepal är ett konservativt land där buddism och hindusim är de främsta religionerna. Det är därför viktigt att visa respekt för deras kultur och seder genom att bära kläder som är accepterade i samhället. Jeans och t-shirt har varit vanligt bland volontärer att bära då man helst inte ska visa knän eller bära urringade toppar. Du kan även köpa typiskt nepalesiska kläder som består av en lång tunika och stora luftiga byxor.

Startdatum för Äventyrs- och volontärresa i Nepal

2019: 12 januari, 9 mars, 20 april, 13 juli, 5 oktober, 16 november.

Pris för Äventyrs- och volontärresa i Nepal

6 veckor 36300 kr

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat (två mål per dag under volontärarbetet, alla måltider under rafting och trekking)

 • Hämtning och lämning på flygplatsen (vid ankomst/avresa vid utsatt tid)

 • Välkomstmöte

 • Rundvandring i Kathmandu

 • 2 veckors vandring till Mt Everest Base Camp (obs! väderberoende)

 • Flyg t/r Kathmandu-Lukla

 • 2 dagars ”white water”-rafting

 • Introduktion (bl.a. nepali, kultur etc)

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (du flyger till Kathmandu)

 • Vandringsutrustning

 • Drycker

 • Försäkring

 • Visumkostnader

 • Fickpengar (räkna med cirka 200 USD per månad)