Close

Nepal

Välkommen till världens tak, Nepal. Med ofattbara nivåskillnader i Himalayas vindlande branter med gränser till Kina och Indien kan du, om än lite bildligt talat, uppleva jordklotet från ovan.

En mosaik av natur och kultur

Tänk dig att i Nepal finns sju av världens tio högsta berg. Det är en magnifik och helt otrolig känsla att befinna sig vid Himalayas fötter då du till exempel ska bestiga jätten Mount Everest, eller kanske gå någon utav de fantastiska vandringarna där vägen kan liknas vid en stor grönklädd stege upp mot himlen. Jomsomtrekken är den mest populära vandringen och tar dig till både djungel och månlandskap på sju dagar. Nepals rika djurliv är en annan viktig avdelning som lockar alltfler besökare till landet. Har du vunnit jackpott kan du få se den sällsynta och skygga snöleoparden på din vandring i Himalaya, men annars finns ett tiotal nationalparker i landet, däribland Chitwan, där du till exempel kan åka på elefantsafari. För den mer fartlystna finns gott om floder där White Water Rafting är en mycket populär aktivitet.

Nepal slutar aldrig att förbluffa. Även den etniska mångfalden i landet tar andan ur dig. 31 språk talas i landet och här finns kulturer lika många som i en hel kontinent. Hinduismen dominerar i stort bland buddister i norr och muslimer i söder och allt bildar en härlig mosaikmix du inte vill missa.

Respekt, kärlek och en förödande jordbävning

90 procent av Nepals befolkning bor på landsbygden och lever under mycket knappa förhållanden. Det är ett sinnat bergsfolk som har stor respekt och kärlek till naturen. I april 2015 drabbades Nepal av en stor och förödande jordbävning som drabbade hela ekonomin men i synnerhet de fattiga. Eftersom turismen, som fick sig en rejäl törn efter katastrofen, är Nepals viktigaste industri behöver den snabbt komma på fötter igen. Den bästa insatsen är just nu helt enkelt bara att fortsätta besöka landet. Detta i kombination med ett volontärarbete med exempelvis barn kommer att ge dig en oförglömlig och rik upplevelse, det vill vi lova.

Fakta om Nepal

Landsnummer: 977.

El: 230 Volt, adapter behövs oftast.

Valuta: NPR.

Vaccination: Läs vaccinationsguidens råd för resor till Nepal. Kontakta en vaccinationscentral om du är osäker.

UDs reseinformation: Vad bör man tänka på när man vill volontärarbeta i Nepal? Vi hänvisar till UDs reseinformation för Nepal.

Visum:

Visum krävs för att resa in i Nepal. Det går dock snabbt och enkelt att få, antingen från en ambassad eller direkt vid ankomst till landets flygplats eller vid landgränserna till Indien eller Kina. Turistvisum kan fås för högst 150 dagar.

Vi ger dig utförlig visuminformation när du är anmäld till någon av våra resor i Nepal.

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal