Close

Detta djurcenter välkomnar dig till Naankuse, cirka 45 minuter från Namibias huvudstad Windhoek. Djurcentret strävar efter att människor och djur ska kunna leva och frodas tillsammans. Målet är att bevara landet, kulturen och även djurlivet som hela tiden hotas av ett minskande djurbestånd.

Detta djurcenter ligger i ett naturreservat på 3 200 hektar strax utanför Windhoek, och är en säker tillflyktsort för föräldralösa och skadade afrikanska vilddjur. Policyn i detta projekt är att djurlivet hör hemma i naturen, och strävan efter långsiktig rehabilitering kommer i första hand. Tyvärr kan inte alla djur som kommer hit släppas tillbaka i naturen. De som inte kan släppas förblir kvar på djurcentret.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Namibia

 • Arbeta med att bevara afrikanskt djurliv – nära!
 • Möt den berömda trebenta geparden
 • Upplev skönheten i den afrikanska vildmarken

Centret är för närvarande hem till bland annat ett antal lejon, leoparder, geparder, vildhundar, sjakaler, babianer och servalkatter samt många gårdsdjur som får, getter, kycklingar och gäss. Du spelar en viktig roll som sköter om och matar djuren dagligen, och hjälper till att upprätthålla och utveckla centret.

Läs mer om vår samarbetspartner Good Hope Volunteers.

Arbeta nära med bevarandet av det afrikanska djurlivet samtidigt som du lär dig mer om forskningsmetoder och djurvård i Namibia. Ta hand om och berika livet för djuren på detta djurcentret, här får du även lära känna den berömda trebenta geparden. Utöver arbetet med djuren finns också möjlighet att undervisa på en lokal förskola samt ta del av den lokala San-kulturen. Allt detta samtidigt som du får nya vänner från världens alla hörn.

Vad projektet går ut på

En viktig del av den dagliga driften av djurcentret innebär att man som volontär lagar mat och matar djuren, liksom rengör och underhåller djurens inhägnader. Detta kan vara en mycket fartfylld men tillfredsställande och spännande del av din dag. Eftersom du hjälper till att säkerställa näringsbehoven hos djuren kommer du också att regelbundet få kontrollera deras hälsa och humör. Du kommer att hantera bland annat frukt, grönsaker, kött och majsbaserad mat och förbereda måltider för alla djur under ett roterande schema.

Livet på projektet

Dina arbetsuppgifter som volontär innefattar i stort:

 • Förbereda mat och mata de vilda djuren och gårdsdjuren
 • Rengöring och underhåll av djurens inhägnader
 • Berika djurens liv genom att interagera, promenera med dem ute i bushen eller genom att genomföra speciella aktiviteter för dem
 • Hjälpa till att bygga nya anläggningar
 • Forskning, på så vis att kartlägga köttätande däggdjur. Detta forskningsområde ska bidra till att konflikten mellan vissa vilda djur och människan trappas ned. Detta leder till förbättrat djurskydd i området.
 • Spendera tid ute i naturen genom att spåra stora djur.
 • Assistera där du behövs.

Observera att ovanstående arbetsuppgifter enbart är exempel. Dagliga arbetsuppgifter och utmaningar beror på volontären, tid på året och vilken typ av arbete som behöver göras. Observera även att du under alla tider arbetar med djur och bör vara aktsam och följa gällande säkerhetsriktlinjer.

Som volontär kan du också välja att besöka de två forskningsbaser i södra Namibia som hör till djurcentret: Neuras Wine & Wildlife Estate samt Kanaan Naankuse Desert Retreat. Båda baser ger dig möjligheten att under en eller flera veckor övervaka stora vilddjur inom området, vilket brukar vara en riktigt intressant och häftig upplevelse. Boka gärna detta på förhand så at vi kan säkra en plats åt dig.

På detta projekt har du också möjlighet att tillbringa tid på Clever Club School. Denna förskola erbjuder gratis undervisning för San-barnen vars föräldrar arbetar på centret. Barnen är mellan 1 och 7 år gamla och skulle inte ha möjlighet till undervisning utan volontärernas hjälp. Barnen undervisas i engelska, matematik, sport, bildkonst och miljö. Deras entusiasm smittar av sig och du möts dagligen av stora leenden. Meddela oss gärna på förhand om du är intresserad av att inkludera undervisningen i ditt volontärarbete.

Vilken nytta gör detta projekt?

Djurcentrets stora vision är att sträva efter och skapa långsiktiga program för rehabilitering. De har en aktiv roll i naturvård i stort och de tror på att detta är ett ovärderligt sätt för arven i de kommande generationerna hos djuren. Ett viktigt arbete för att hjälpa både Namibias djur och folk.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna volontärresa.

Äta och sova

Det erbjuds två typer av boenden vid detta volontärarbete. Antingen kan du bo i rum som du delar med tre andra volontärer, alternativt bo i stora tält som du delar med en eller två andra. Dessa stora tält inkluderar badrum och allrum. Boendet i allmänhet är väldigt enkelt men sängarna är bekväma och varmvatten finns i duscharna, om än begränsat. Elektricitet finns obegränsat men man får vara beredd på störningar beroende på väder och vind.

Tre mål mat om dagen är inkluderade och intas tillsammans med de andra volontärerna. Vill man ha något speciellt t ex snacks, går det att köpa i närheten.

Övrigt

Det finns ingen tillgång till Wi-Fi på centret, men behöver du använda internet kan du enkelt köpa ett SIM-kort till din telefon. Tvättservice finns att använda och är gratis för alla volontärer.

Kvällarna tillbringas ofta med en braai och du får tid att umgås med de andra volontärerna. Exempel på helgaktiviteter är paintball, volleyball, promenad i den vackra naturen eller åk på en stadsutflykt till Windhoek (kan ordnas av projektet för en extra avgift). Längre utflykter på allt från några dagar till flera veckor finns att boka till självkostnadspris. Passa på att kombinera din volontärresa med en rundtur i Namibia; besök de fantastiska sanddynerna i Sossussvlei, Skelettkusten med sina skeppsvrak, kustorten Swakkopmund eller enastående Etosha National Park.

Startdatum för Volontärarbete på djurcenter i Namibia

2019: Varje måndag.

Pris för Volontärarbete på djurcenter i Namibia

2 veckor 16610 kr
4 veckor 29860 kr
8 veckor 50380 kr
12 veckor 76865 kr

Kontakta oss för prisuppgifter för andra veckoantal.

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Transfer till/från flygplatsen

 • Introduktion till volontärprojektet

 • Utbildning som krävs för projektet

 • Visumkostnad. Generellt krävs inget visum för svenska medborgare för en vistelse på upp till 90 dagar, men denna resa kräver att du ansöker om ett arbetsvisum senast två månader innan du planerar anlända till Namibia. Vi ger dig mer information när du är anmäld till resan.

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (du flyger till Windhoek)

 • Lokal transport

 • Utflykter

 • Drycker och snacks

 • Wi-Fi

 • Försäkring

 • Fickpengar

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal