Close

Korall- och barriärreven runtom i världen är hotade idag, och det mesoamerikanska barriärrevet, vid Mexikos Yucatanhalvö, är inget undantag. Att få vistas i denna fantastiska miljö och genom forskning och datainsamling bidra till dess bevarande är få förunnat. Du kommer att lära dig allt från dykning till latinska namn på fiskarter på denna otroliga forskningsexpedition.

Omgivningarna är inte mindre otroliga: du kommer att vakna upp till kluckandet av vattnet från Karibiska havet och kunna blicka ut över den stilla vita sanden dit. Du har havet som arbetsbas, men kommer också att ha möjlighet att utforska omgivningarnas mayaruiner och häftiga natur.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Mexiko

 • Lär dig dyka, eller bli en mer avancerad dykare, samtidigt som du studerar korallrev och fiskar
 • Bo och arbeta med ett internationellt volontärteam i ett skyddat naturreservat
 • Bo ett stenkast från stranden i Puerto Morelos vid Karibiens kust

Arbetet som volontärerna utför är enormt viktigt för att bevara korallrevet och görs under överseende av projektets personal som arbetar under ett speciellt forskningstillstånd. Under dyken är det inte ovanligt att man stöter på hajar, delfiner, maneter och sköldpaddor…

Läs mer om vår samarbetspartner Global Vision International (GVI).

Att jobba som volontär på denna expedition innebär att du har din bas på en camp enbart ett par hundra meter från det Karibiska Havet. Puerto Morelos är en vacker, tropisk liten stad belägen mittemellan städerna Cancún och Playa del Carmen på Rivera Maya på Yucatanhalvön på Mexikos östkust. Rivera Maya är en fantastisk plats, känd för att erbjuda dykning och snorkling i världsklass. Puerto Morelos är en tidigare mindre fiskeby som har växt snabbt senaste åren och nu har sin egen hamn. Vid kusten ligger ett stort korallrev som är hem till otaliga marina arter. Du som är lycklig nog att komma under vattenytan i detta område kommer snabbt att finna dig omgiven av tropiska fiskar, stingrockor och fascinerande valhajar. Längs med Rivera Maya hittar du också naturliga pooler formade av underjordiska floder som ger dig möjlighet att utforska grottor och att simma i det kristallklara vattnet i dessa naturunderverk.

Om du inte redan har dykcertifikat, kommer du och de andra i gruppen först att lära er att dyka och erhålla ett PADI Open Water-certifikat (om du bokar minst åtta veckor). Ni kommer också att få lära er en massa om det marina livet på barriärrevet och när ni behärskar dykningens grunder kommer ni att börja jobba med att samla in data och forska bland koraller, fiskar och andra djur i havet.

Vad expeditionen går ut på

På expeditionen kommer du att hjälpa till med att undersöka hur korallreven på det mesoamerikanska barriärrevet mår. Det inkluderar att studera och dokumentera förekomsten av koraller, fiskar och sköldpaddor. Om du är borta mindre än åtta veckor måste du ha motsvarande PADI Open Water-dykcertifikat (OW). Om du är borta åtta veckor eller längre och inte har dykcert, så börjar du expeditionen med att ta ett PADI OW. Du som redan har OW går vidare till Advanced Open Water (AOW). De första veckorna består därför mycket av träning och undervisning. Både vad gäller dykning och korallrevets alla delar. Du tillåts inte börja dokumentera revet förrän du har bra koll på vad det är som ska dokumenteras. Under din vistelse tilldelas du ett forskningsområde, vanligtvis fiskar eller koraller. Du blir ”expert” på ditt område och lär dig att identifiera olika arter av fiskar och koraller genom en snabb blick.

Livet på expeditionen

Den första tiden ägnas mycket åt träning. När du väl är insatt i dykningen och ditt forskningsområde kommer du att arbeta cirka fem dagar per vecka. Förutsatt att vädret tillåter gör ni ett till två dyk eller en till två snorkelutflykter per dag. Beroende på vädret och behovet på projektet kanske du inte kommer att dyka varje arbetsdag. Förutom det dykrelaterade arbetet finns en mängd sysslor på campen som du får hjälpa till med, som att städa stranden, undervisa lokalbefolkningen i engelska eller miljöfrågor, delta i utbildningstillfällen, labbarbete m.m. Dag fem försöker man att hinna med nöjesdykning på morgonen och sedan ta det lugnt på kvällen, gärna med en barbecue. Helgerna är lediga och då finns gott om utrymme att utforska omgivningarna eller bara sola, bada och ta det lugnt.

Om du är på plats mellan maj och oktober kommer du även att få möjlighet att studera sköldpaddor. Genom ett roterande schema kommer ni att hjälpas åt att samla in data om sköldpaddan under nattliga strandpromenader, se dem lägga ägg ock skydda deras bon från rovdjur så att så många sköldpaddsungar som möjligt kan kläckas. Generellt ingår 1-2 dyk per dag under vardagar, men när du har arbetat som sköldpaddsvakt under natten behöver du vila följande dag för att inte försätta dig själv i fara under dykningen.

Observera att dykning är väderberoende och bara lite vind kan påverka möjligheterna att ta sig ut på havet med båt. Vi sätter alltid säkerheten först vilket innebär att det kan förekomma dagar utan dyk då alternativa aktiviteter sker på land istället.

Vilken nytta gör denna expedition?

Tack vare alla volontärer som deltar i detta projekt bidrar GVI till att bygga upp en av de största databaserna som finns över tillståndet och förändringar i det mesoamerikanska barriärrevet. Detta bidrar i sin tur till att skydda reven i nationalparken kring Puerto Morelos på flera olika sätt. Lokala fiskare får utbildning i dykning och kartläggning och kan hjälpa till med dokumentation av revets tillstånd. Sammanfattningsvis strävar detta program i Mexiko till att det finns ett överflöd av koraller och fiskarter över en längre tid för att bidra till långsiktigt överlevnad av revet.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna expedition.

Äta och sova

Volontärerna bor på campen och delar rum med våningssängar. Frukost lagar du själv (det finns olika sorters gröt, flingor, müsli och frukt att välja bland) medan lunch och middag tillagas av lokala kockar. Under helgen finns mat att tillgå på volontärcampen men du får tillaga den på egen hand. Volontärerna turas om att sköta campens övriga sysslor, vilket bidrar till ett starkt sammansvetsat gäng. Dieten är enkel: ni äter mycket bönor, ris, tomat, grönsaker och pasta. Maten är i huvudsak vegetarisk med kött ungefär en gång per vecka.

Övrigt

Ni kommer inte att tillbringa så mycket tid här, då dagarna är fullspäckade med dykning, sysslor och andra aktiviteter. Var beredd på att levnadsförhållandena på campen är väldigt enkla, men å andra sidan bor ni på gnistrande vit sand i närheten av en nationalpark.  Rinnande vatten (kallt) finns, och även elektricitet,  Av naturliga skäl finns inte någon tillgång till Internet på campen, men det finns i de närliggande städerna Tulum och Playa del Carmen, dit man kan åka på sin lediga tid. Det finns tillgång till ett kassaskåp där man kan be personalen låsa in pass och andra värdesaker.

Startdatum för Dyk- och forskningsexpedition i Mexiko

2019: 12 januari, 9 februari, 9 mars, 6 april, 4 maj, 1 juni, 29 juni, 27 juli, 24 augusti, 21 september, 19 oktober (max 8 veckor), 16 november (4 veckor).

Pris för Dyk- och forskningsexpedition i Mexiko

4 veckor 29415 kr
5 veckor 33230 kr
6 veckor 35670 kr
7 veckor 39485 kr
8 veckor 41920 kr
9 veckor 45740 kr
10 veckor 48170 kr
11 veckor 51990 kr
12 veckor 54430 kr

Bokar du mindre än 8 veckor måste du redan ha tagit PADI Open Water-certifikat. Kontakta oss om du vill ha tips på var du kan ta ditt dykcertifikat i Mexiko.

Tillvalsmöjligheter

 • EFR (Emergency First Response) Training finns som tillval för 690 kr. Första hjälpen och hjärt-lungräddning är goda färdigheter för alla som arbetar med äventyrssporter. Du måste gå EFR-kursen för att kunna fortsätta med PADI Dive Rescue. Minimum 4 veckor.
 • PADI Dive Rescue Training finns som tillval för 4600 kr. Utvecklar din befintliga kunskap om att förebygga problem och hantera dem om de inträffar under dykning eller till/från dykplatsen. Denna kurs kräver att du gått EFR-kursen (eller motsvarande) innan. Minimum 8 veckor.
 • För ett tillägg på 4100 kr kan du välja till ”Biological Survey Techniques Course”. Denna kurs förser dig med den träning och erfarenhet som du behöver för att påbörja och driva dina egna fältundersökningar. Tekniken du lär dig kan användas på alla miljöer runt om i världen. Minimum 8 veckor.
 • Tillval av Ledarskapskurs med certifiering från ILM (Institute of Leadership Management) för 2700 kr. Denna kurs i ledarskap ger dig ett certifikat efter avslutad kurs. Kursen består av teoretisk kunskap genom presentationer, praktisk erfarenhet av att leda aktiviteter, reflektion genom uppdrag och feedback samt träffar veckovis med egen mentor för att hjälpa dig utvecklas. Minimum 4 veckor.

Reseberättelser från denna resa hittar du här (observera att dessa två reseberättelser är från volontärbasen Pez Maya innan den flyttade till Akumal i februari 2018):

Viktor Nilsson
Jag tog data av det mexikanska barriärrevet genom att dyka. Jag jobbade även med att undervisa engelska. Det var helt otroliga upplevelser båda två. Jag kunde inte föreställa mig att ha en sådan underbar tid som jag hade i Mexiko.

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal
Anna Jansson Andersson
Det bästa var dykningen! Både att lära sig att dyka, att praktisera det samt göra själva arbetet med att samla in data om revet. Det var väldigt lärorikt och sjukt roligt!

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Hämtning från flygplatsen (vid ankomst inom utsatt tid)

 • Transport till/från volontärbasen

 • Välkomstmöte

 • Projektintroduktion och utbildning

 • Workshops

 • PADI Open Water (minst 8 veckor) och Advanced

 • PADI Coral Reef Researcher Specialty,

 • Allt träningsmaterial

 • Teknisk dykutrustning

 • Första hjälpen-kurs

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (du flyger till Cancun International Airport)

 • Försäkring

 • Visumkostnader (behövs inget visum för svenska medborgare vid en vistelse på max 180 dagar)

 • Utdrag ur belastningsregistret

 • Personlig dykutrustning (bl.a. våtdräkt, snorkel, fenor, mask tidtagare, DSMB och spole, skrivplatta)

 • Fickpengar