Close

Korall- och barriärreven runtom i världen är hotade idag, och det mesoamerikanska barriärrevet, vid Mexikos Yucatanhalvö, är inget undantag. Att få vistas i denna fantastiska miljö och genom forskning och datainsamling bidra till dess bevarande är få förunnat. Du kommer att lära dig allt från dykning till latinska namn på fiskarter på denna otroliga forskningsexpedition.

Omgivningarna är inte mindre otroliga: du kommer att vakna upp till kluckandet av vattnet från Karibiska havet och kunna blicka ut över den stilla vita sanden dit. Du har havet som arbetsbas, men kommer också att ha möjlighet att utforska omgivningarnas mayaruiner och häftiga natur.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Mexiko

 • Lär dig dyka samtidigt som du studerar korallrev och fiskar
 • Bo och arbeta med ett internationellt volontärteam
 • Bo i strandhyddor på volontärbasen Akumal vid Karibiens kust

Arbetet som volontärerna utför är enormt viktigt för att bevara korallrevet och görs under överseende av projektets personal som arbetar under ett speciellt forskningstillstånd. Under dyken är det inte ovanligt att man stöter på hajar, delfiner, maneter och sköldpaddor…

Läs mer om vår samarbetspartner Global Vision International (GVI).

Att jobba som volontär på denna expedition innebär att du har din bas på en camp med utsikt över det Karibiska Havet. Akumal är en vacker, tropisk liten stad belägen mittemellan städerna Tulúm och Playa del Carmen på Yucatanhalvön på Mexikos östkust. Om du inte redan har dykcertifikat, kommer du och de andra i gruppen först att lära er att dyka och erhålla ett PADI Open Water-certifikat. Ni kommer också att få lära er en massa om det marina livet på barriärrevet och när ni behärskar dykningens grunder kommer ni att börja jobba med att samla in data och forska bland koraller, fiskar och andra djur i havet.

Vad expeditionen går ut på

På expeditionen kommer du att hjälpa till med att undersöka hur korallreven på det mesoamerikanska barriärrevet mår. Det inkluderar att studera och dokumentera förekomsten av koraller, fiskar och sköldpaddor. Om du är borta fyra eller sex veckor måste du ha motsvarande PADI Open Water-dykcertifikat (OW). Om du är borta åtta eller tolv veckor och inte har dykcert, så börjar du expeditionen med att ta ett PADI OW. Du som redan har OW går vidare till Advanced Open Water (AOW). De första veckorna består därför mycket av träning och undervisning. Både vad gäller dykning och korallrevets alla delar. Du tillåts inte börja dokumentera revet förrän du har bra koll på vad det är som ska dokumenteras. Under din vistelse tilldelas du ett forskningsområde, vanligtvis fiskar eller koraller. Du blir ”expert” på ditt område och lär dig att identifiera olika arter av fiskar och koraller genom en snabb blick.

Livet på expeditionen

Den första tiden ägnas mycket åt träning. När du väl är insatt i dykningen och ditt forskningsområde kommer du att arbeta cirka fyra dagar per vecka. Förutsatt att vädret tillåter gör ni ett till två dyk eller en till två snorkelutflykter per dag. Förutom det dykrelaterade arbetet finns en mängd sysslor på campen som du får hjälpa till med, som att städa stranden, undervisa lokalbefolkningen i engelska, laga mat till campen m.m. Dag fem försöker man att hinna med nöjesdykning på morgonen och sedan ta det lugnt på kvällen, gärna med en barbecue. Helgerna är lediga och då finns gott om utrymme att utforska omgivningarna eller bara sola, bada och ta det lugnt.

Om du är på plats mellan maj och oktober kommer du även att få möjlighet att studera sköldpaddor. Genom ett roterande schema kommer ni att hjälpas åt att samla in data om sköldpaddan under nattliga strandpromenader, se dem lägga ägg ock skydda deras bon från rovdjur så att så många sköldpaddsungar som möjligt kan kläckas. Generellt ingår 1-2 dyk per dag under vardagar, men när du har arbetat som sköldpaddsvakt under natten behöver du vila följande dag för att inte försätta dig själv i fara under dykningen.

Observera att dykning är väderberoende och bara lite vind kan påverka möjligheterna att ta sig ut på havet med båt. Vi sätter alltid säkerheten först vilket innebär att det kan förekomma dagar utan dyk då alternativa aktiviteter sker på land istället.

Vilken nytta gör denna expedition?

Tack vare alla volontärer som deltagit på detta projekt har GVI bidragit till att bygga upp en av de största databaserna som finns över tillståndet och förändringar i det mesoamerikanska barriärrevet. Detta har i sin tur bidragit till att skydda Sian Kaan-revet på flera olika sätt. Lokala fiskare har fått utbildning i dykning och kartläggning och kan hjälpa till med dokumentation av revets tillstånd.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna expedition.

Äta och sova

Volontärerna bor på campen och sover i hyddor. Volontärerna turas om att laga mat och sköta campens övriga sysslor, vilket bidrar till ett starkt sammansvetsat gäng. Dieten är enkel: ni äter mycket bönor, ris, tomat, grönsaker och pasta.

Övrigt

Ni kommer inte att tillbringa så mycket tid här, då dagarna är fullspäckade med dykning, sysslor och andra aktiviteter. Var beredd på att levnadsförhållandena på campen är väldigt enkla, men å andra sidan bor ni på gnistrande vit sand i ett naturreservat.  Rinnande vatten (kallt) finns, och även elektricitet,  Av naturliga skäl finns inte någon tillgång till Internet på campen, men det finns i de närliggande städerna Tulum och Playa del Carmen, dit man kan åka på sin lediga tid. Det finns tillgång till ett kassaskåp där man kan be personalen låsa in pass och andra värdesaker.

Startdatum för Dyk- och forskningsexpedition i Mexiko

2018: 28 april, 26 maj, 23 juni, 21 juli, 18 augusti, 15 september, 13 oktober (endast 4 eller 8 veckor), 10 november (endast 4 veckor).

2019: 12 januari, 9 februari, 9 mars, 6 april, 4 maj, 1 juni, 29 juni, 27 juli, 24 augusti, 21 september, 19 oktober (4 eller 8 veckor), 16 november (4 veckor).

Pris 2018 för Dyk- och forskningsexpedition i Mexiko

4 veckor 22740 kr
6 veckor 27540 kr
8 veckor 32340 kr
12 veckor 41940 kr

Pris 2019 för Dyk- och forskningsexpedition i Mexiko

4 veckor 23340 kr
6 veckor 28140 kr
8 veckor 32940 kr
12 veckor 42540 kr

Bokar du 4 eller 6 veckor måste du redan ha tagit PADI Open Water-certifikat. Kontakta oss om du vill ha tips på var du kan ta ditt dykcertifikat i Mexiko.

Tillvalsmöjligheter

 • EFR (Emergency First Response) Training finns som tillval för 540 kr. Första hjälpen och hjärt-lungräddning är goda färdigheter för alla som arbetar med äventyrssporter. Du måste gå EFR-kursen för att kunna fortsätta med PADI Dive Rescue. Minimum 4 veckor.
 • PADI Dive Rescue Training finns som tillval för 4680 kr. Utvecklar din befintliga kunskap om att förebygga problem och hantera dem om de inträffar under dykning eller till/från dykplatsen. Denna kurs kräver att du gått EFR-kursen (eller motsvarande) innan. Minimum 8 veckor./li>
 • För ett tillägg på 3000 kr kan du välja till ”Biological Survey Techniques Course”. Denna kurs förser dig med den träning och erfarenhet som du behöver för att påbörja och driva dina egna fältundersökningar. Tekniken du lär dig kan användas på alla miljöer runt om i världen. Minimum 8 veckor.

Reseberättelser från denna resa hittar du här (observera att dessa två reseberättelser är från volontärbasen Pez Maya innan den flyttade till Akumal i februari 2018):

Viktor Nilsson
Jag tog data av det mexikanska barriärrevet genom att dyka. Jag jobbade även med att undervisa engelska. Det var helt otroliga upplevelser båda två. Jag kunde inte föreställa mig att ha en sådan underbar tid som jag hade i Mexiko.

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal

Det absolut bästa med att jobba som volontär var att man aldrig visste hur nästa dag skulle bli.

Denise Eriksson

Summa summarum, gör det! Jag kommer sakna så mycket. Min nya familj, lyxen att få dyka två gånger per dag, alla matlagningtävlingar om vilken hydda som lyckas fixa den bästa vegetariska måltiden......att varje morgon vakna upp och se den färgglada himlen över havet med fötterna i ljummen sand och sist men inte minst, att vara en del av en kamp att göra världen bättre.

Sanna
SannaMexiko
Anna Jansson Andersson
Det bästa var dykningen! Både att lära sig att dyka, att praktisera det samt göra själva arbetet med att samla in data om revet. Det var väldigt lärorikt och sjukt roligt!

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal

Det absolut bästa med att jobba som volontär var att man aldrig visste hur nästa dag skulle bli.

Denise Eriksson

Summa summarum, gör det! Jag kommer sakna så mycket. Min nya familj, lyxen att få dyka två gånger per dag, alla matlagningtävlingar om vilken hydda som lyckas fixa den bästa vegetariska måltiden......att varje morgon vakna upp och se den färgglada himlen över havet med fötterna i ljummen sand och sist men inte minst, att vara en del av en kamp att göra världen bättre.

Sanna
SannaMexiko

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Hämtning från flygplatsen (vid ankomst inom utsatt tid)

 • Transport till/från volontärbasen

 • Välkomstmöte

 • Projektintroduktion och utbildning

 • Workshops

 • PADI Open Water (minst 8 veckor) och Advanced

 • PADI Coral Reef Researcher Specialty,

 • Allt träningsmaterial

 • Teknisk dykutrustning

 • Första hjälpen-kurs

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (du flyger till Cancun International Airport)

 • Försäkring

 • Visumkostnader (behövs inget visum för svenska medborgare vid en vistelse på max 180 dagar)

 • Personligt dykutrustning (bl.a. våtdräkt, snorkel, fenor och mask)

 • Fickpengar