Close

Mexiko

Vill du ha ett bra sammansatt smörgåsbord av upplevelser ska du resa till Mexiko. Det stora landet med alla palettens spännande färgnyanser skakat i en och samma påse. Du har vita stränder, korallrev och hav blandat med öken, kaktusar och tät djungel. Lägg till dramatiska berg, nationalparker, maya-kultur, och sombreros. Allt detta omringat av de ca 120 miljoner människorna i de livligaste av städer eller i byar som kunde kallas lugnet själv. Det är rikt och det är fattigt på samma gång. Det är kaos och det är underbart och du kan uppleva allt, med eller utan tequila.

Från underbart kaos till lugnet av det lugna

Mexiko är på många sätt extremt. Det är extremt varmt, extremt folktätt och extremt vackert. Omringad av vulkaner sitter kaosartade men ack så spännande huvudstaden Mexico City majestätiskt på en piedestal 2200 meter över havet och vakar över sitt land. Luften här är tunn och tempot högt, men oroa dig inte, flåsandet går över. Det är väl värt att stanna några dagar för att sedan åka vidare. Sedan har vi lugnet. Strosa runt bland de gamla stenhusen i bergsbyn Oaxaca, för att sedan gå vidare på marknad där den lokala kakaon är hett eftertraktad. Yucatán-halvön har fantastisk natur och häftiga arkeologiska sevärdheter. Playa del Carmen är stället där festen aldrig tar slut, där stranden får agera dansgolv och stjärnhimlen tak, men vill du ha de finaste av stränder åker du söderut en bit till för att njuta av Tulum.

De flesta mexikaner lever ett enkelt liv. För dem är rikedom familj och vänner, vilket känns fint och rätt. Och det är inte svårt att skaffa vänner i Mexiko, folket är öppenhjärtiga och vänliga. Speciellt över några tequila.

Dykning i vilda havet och surfing utanför den pittoreska fiskebyn

Barriärrevet utanför Mexikos kust är hem för många färggranna fiskar och koraller vilket gör det till en av världens bästa platser för dykning. Delfiner, jättelika rockor och sköldpaddor är bara några av varelserna som väntar i havets djup. Uppe på land sitter pelikanerna och häckar, och tar allt som händer i det vilda havet med ro. Vid stillahavskusten finner du massor av små fiskebyar och ställen där surfing präglar din dag. Stig upp med solen och lär dig surfa i Puerto Escondido eller varför inte i pittoreska Zihuataneho.

Summa summarum; förbered dig på stora kontraster och en oförglömligt skön atmosfär. Mexiko kommer aldrig att upphöra att fascinera.

Fakta om Mexiko

Landsnummer: 52.

El: 120 Volt Adapter behövs.

Valuta: MXN. Läs mer om valuta till Mexiko hos Forex.

Vaccination: Läs vaccinationsguidens råd för resor till Mexiko. Kontakta en vaccinationscentral om du är osäker.

UDs reseinformation: Vad bör man tänka på när man vill volontärarbeta i Mexiko? Vi hänvisar till UDs reseinformation för Mexiko.

Visum: Svenska medborgare behöver inget visum för att resa in i Mexiko och stanna där i upp till 180 dagar. Passet måste vara helt, innehålla minst två ostämplade sidor och vara giltigt i minst sex månader efter hemkomst.

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal