Close
Linnéa i Costa Rica

Linnéa i Costa Rica

Vindarnas kraft tog ett järngrepp om mina hårtoppar och lekte runt med slingorna kring mitt ansikte, samtidigt som solens varma strålar värmde upp kroppens celler som annars var så van vid snöns kalla hand. Båten åkte sakta framåt på den spegelblanka kanalen och snart klev vi över en kant där fötterna värmdes upp av den heta sanden. Vi gick på den smala sandvägen som kantades av palmer och små hus mot Community Centret. Första dagen och hundra tankar florerade i hjärnan. Tänk om barnen inte tyckte om mig? Tänk om jag råkade göra något fel? Handsvett, fjärilar i magen och lite lätt illamående började vi närma oss målet.

En vanlig dag

Ett par minuter senare var handsvetten och illamåendet utbytt mot värmande hjärtan och skrattanfall. Barnen var helt underbara och all osäkerhet var som bortblåst. Jag jobbade på projektet ”Child Care” där vi arbetade i ett Community center som låg precis på stranden bredvid en liten lekplats. Där höll vi i lektioner med olika teman i två olika pass, ett på morgonen och ett på eftermiddagen. Då barnen gick i skolan antingen på morgonen eller eftermiddagen kom de till oss på de pass som de inte gick i skolan. En vanlig dag började vi med att sjunga välkomstlåtar, tränade veckans dagars namn på engelska och övergick sedan till dagens tema. Teman som kunde vara allt ifrån att prata om miljöns påverkan, vad händer när chips och godispapper hamnar i vattnet till hur är en, en bra kompis? Därefter gick vi ut och lekte i parken för att sedan avsluta passet genom att gå in, ha fruktstund tillsammans med den spännande högläsningen. Mellan de två passen hade vi en ganska lång lunchpaus där vi först gick och åt hos en kvinna som lagade magisk mat och därefter kunde vi sitta och spela kort eller slappna av med en bok på stranden under palmträden, lyssnandes till vågornas brus.volontärarbete barn costa rica

Mitt starkaste minne

Det var fantastiskt att få arbeta med barnen samt att jag fick vara med och se deras utveckling under veckornas gång och att få vara en del av den. Ett av mina starkaste minnen var när vi skapade havet, där vi gjorde gamla papperslådor till hav där vi gick ut till stranden och hämtade sand som symboliserade botten och sedan fyllde lådan med ritade fiskar och plankton. Den lysande glädjen i barnens gnistrande ögon när de stod och begrundade sina underverk var helt fantastiskt. Tänka sig vad en enkel liten papperslåda i slutändan kunde bli.

”…att volontärarbeta ger en så mycket kärlek.”

Vi volontärer kom varandra väldigt nära då vi alla bodde tillsammans i ett hus, mitt i centrum. På vardagskvällarna turades vi om att laga mat och experimentera med nya recept och lärde oss nya kryddknep från de olika kulturer vi kom från. Under middagarna brukade vi även alltid ha en runda där vi gick igenom dagens mående vilket medförde att vi alla kom varandra närmre på kort tid. Utöver arbetet på projekten fanns det tid för andra äventyr. Alltifrån ljuvligt strandhäng, utforskning av de närliggande städerna till ett besök i nationalparken eller klättra upp till magiska vattenfall.

Vattenfall :D

Vattenfall 😀

Slutligen konstaterar jag än en gång att volontärarbeta ger en så mycket kärlek. Du jobbar tillsammans i grupp där en får vara delaktig i såväl barnens utveckling som gruppens utveckling som din egen utveckling. Lärdomar och minnen som jag alltid kommer ta med mig!

/Linnéa Groth

Läs mer om att volontärarbeta med barn i Costa Rica här.

Läs även Linnéas reseberättelse från när hon volontärarbetade i Nepal på ett liknande volontärprojekt.

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal