Close

I Laos är det väldigt vanligt att män tillbringar en tid i ett kloster under sin uppväxt. Många väljer att bli munkar och tillbringar resten av livet tjänandes sin religion buddismen. Munkarna känns igen på sina orangea kläder och rakade huvuden och de rör sig fritt bland befolkningen.

Under sin första tid som munklärlingar får de undervisning i klosterskola och ett av de mest populära ämnena är engelska. Tyvärr är bristen på utbildade lärare stor och det är vanligt att det finns endast en till två lärare på flera hundra studenter. Det är här som du kommer in i bilden. Genom att som volontär undervisa munklärlingarna i engelska ger du dem en chans att få lära sig ett nytt språk som ökar deras möjligheter, samt låter dem möta en främmande kultur som de är väldigt nyfikna på. Det är viktigt att inse att detta projekt innebär en del begränsningar för volontärerna, inte minst de kvinnliga som aldrig får vistas ensamma med en munk.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Laos

 • Bo och arbeta i Luang Prabang, ett av UNESCOs världsarv
 • Lär dig mer om munkarnas liv samtidigt som du undervisar dem
 • Lär känna den vänliga lokalbefolkningen och få vänner för livet

Du bor på ett enkelt vandrarhem tillsammans med andra volontärer och undervisar måndag till fredag. På fritiden har du gott om tid att utforska omgivningarna – som är fantastiska!

Läs mer om vår samarbetspartner Global Vision International (GVI).

Som volontär på detta projekt kommer du att jobba på en munkskola, vanliga skolor och universitet i Luang Prabang som är en vacker stad med mycket historik i norra Laos.

Vad projektet går ut på

Du kommer få den unika chansen att arbeta nära munklärlingarna i staden genom att undervisa dem i engelska för att förbättra kvaliteten på deras utbildning vilket ger de unga munkarna fler möjligheter och även en högre levnadsstandard för deras familjer. All undervisning sker inte i munkskolan utan du kan även komma att undervisa på andra skolor och universitet eftersom engelska är eftertraktat att lära sig av studenter i alla åldrar. Vid sidan om engelskaundervisningen kommer du att lära dig massor om Laos kultur, traditioner, historia, mat och språk.

Livet på projektet

Din främsta uppgift som volontär är att undervisa munklärjungarna i engelska; engelsk grammatik och konversationsträning kommer vara de huvudsakliga ämnena.

En typisk dag som volontär på detta projekt börjar du klockan 08.00 och undervisar fram till klockan 10, därefter har du några timmars lunchrast. Du har eventuellt en eftermiddagssession och vanligtvis en kvällslektion som pågår fram till kl 20 eller 20.30. Du undervisar generellt 3-4 timmar per dag och övrig tid går åt till lektionsplanering. Ha i åtanke att schemat är flexibelt och kan ändras med kort varsel.

Du jobbar måndag till fredag, helgen är din tid då du har möjlighet att utforska det fantastiska området och bara slappa. Laos är ett bedövande vackert land som med sin gästvänliga befolkning låter dig uppleva landets kultur, traditioner och vardag under din tid som volontär.

Vilken nytta gör detta projekt?

Pojkar som bor på landsbygden i Laos behöver flytta till de större städerna i landet för att utbilda sig och många av dem blir munkar i buddistiska tempel. Här är utbildningen nästintill gratis men resurserna är minimala. Engelska är det populäraste ämnet att studera i skolan där upp emot 700 elever kan samsas om några få lärare. De söker desperat efter hjälp från människor som kan prata flytande engelska för att kunna lära ut språket till alla elever. Då en av Luang Prabangs och de intilliggande samhällenas främsta inkomstkälla är turismen i området, börjar lokalbefolkningen inse nyttan och vikten av att kunna prata engelska och därför ökar också efterfrågan på kvalificerade engelsklärare. Genom att jobba som volontär på detta projekt och lära lokalbefolkningen engelska hjälper du dem att ta steg som för dem närmare en bättre framtid.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna volontärresa.

Äta och sova

Som volontär bor du på ett guesthouse och delar rum med minst en annan volontär. Du delar badrum med de andra volontärerna. Det finns rinnande kall- och varmvatten i duscharna och västerländska toaletter. Det finns elektricitet där du bor och Internetcaféer runt hörnet. Tre måltider per dag är inkluderade. Du kan även avsmaka lokala och västerländska delikatesser på restauranger runt om i staden till självkostnadspris.

Kontakta oss om du vill uppgradera dig till eget boende.

Övrigt

Då en del av undervisningen sker i ett buddistiskt tempel finns det flera riktlinjer som är viktiga att följa. Kvinnliga volontärer har inte tillåtelse att ha fysisk kontakt med munkarna, inte ens räcka dem något, och får inte vara på tu man hand med en munk. Detta är på grund av de forntida lagar som reglerar munkarnas beteende, om dessa regler bryts kan de få stora konsekvenser för munkarna som i värsta fall kan bli relegerade från templet.

Det finns flera utflykter som du kan göra under din tid i Laos. Besöka och simma i fantastiska vattenfall, besöka urtida tempel, gå på vandringar, medverka i ett elefantläger eller besöka ett räddningscenter för björnar.

Startdatum för Undervisa munkar i Laos

2019: 12 januari, 26 januari, 9 februari, 23 februari, 9 mars, 23 mars, 6 april, 20 april, 4 maj, 18 maj, 1 juni, 15 juni, 29 juni, 13 juli, 27 juli, 10 augusti, 24 augusti, 7 september, 21 september, 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november, 14 december, 28 december.

Pris för Undervisa munkar i Laos

2 veckor 15530 kr
3 veckor 17650 kr
4 veckor 19770 kr
5 veckor 22580 kr
6 veckor 23990 kr
7 veckor 26820 kr
8 veckor 28250 kr
9 veckor 31060 kr
10 veckor 32490 kr
11 veckor 35295 kr
12 veckor 36730 kr

Tillvalsmöjligheter

 • Tillval av Ledarskapskurs med certifiering från ILM (The Institute of Leadership & Management) för 2700 kr. Denna kurs i ledarskap ger dig ett certifikat efter avslutad kurs. Kursen består av teoretisk kunskap genom presentationer, praktisk erfarenhet av att leda aktiviteter, reflektion genom uppdrag och feedback samt träffar veckovis med egen mentor för att hjälpa dig utvecklas. Minimum 4 veckor.

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Hämtning på flygplatsen (vid ankomst inom utsatt tid)

 • Välkomstmöte

 • Introduktion till volontärprojektet (undervisningsmetoder, språk, kultur, religion etc.)

 • Utbildning som krävs för projektet

 • Stadsrundtur i Luang Prabang för att lära känna stan

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (du flyger till Luang Prabang Airport)

 • Försäkring

 • Visumkostnader

 • Fickpengar (räkna med minst 15 dollar per dag)