Close

Laos

Är du en stressad själ? Då kan det vara hälsosamt för dig att besöka Laos. Här finns inget hav och inga stränder, bara flodbankerna längs Mekong och grönska in i det oändliga. I hjärtat av Sydostasien, mitt emellan Vietnam, Kina, Burma, Thailand och Kambodja ligger landet Laos och bokstavligen vilar med sitt magiska lugn. Landet där begreppet mindfulness alla gånger kommer till sin rätta innebörd.

Uppnå själsligt lugn

Stillheten tillsammans med de väl bevarade kultur- och naturskatterna är hett eftertraktade då vi pratar om Laos som resmål. Många turister söker sig hit för att få en paus från det hektiska liv de lever och uppnå ett själsligt lugn. I den mysiga lilla staden Luang Prabang är livet helt befriat från hets och buller. Här får du buddisttempel, fransk kolonialarkitektur, de underbaraste av människor som inte bara är vänliga på ytan och genuin bykänsla i ett och samma paket. Vattenfallen och de vilda elefanterna befinner sig inte långt bort. Inte heller i huvudstaden Vientiane är tempot särskilt högt. Nog går det att få till en och annan vansinnesfärd med tuk-tuk, äta och dricka gott på någon utav alla restauranger och barer längs med gatan som följer Mekongfloden eller förkovra sig i landets brokiga krigshistoria på Lao National Museum, men det bästa är egentligen bara att strosa omkring i sakta mak. Kanske skåda den dagliga munkvandringen, slå sig ner på ett café och läsa en bok eller varför inte ge dig ut på lite friluftsaktiviteter i det kuperade gröna landskapet strax utanför staden.

Laos är ett av världens fattigaste länder och helt beroende av bistånd från utlandet. Dock är det väldigt rikt på naturresurser som skog, vatten och mineraler och just nu upplevs ekonomisk tillväxt. Invånarna lever ett hårt och mycket enkelt liv i Laos. Gemene man bor på landsbygden och bedriver jordbruk, då oftast svedjebruk eftersom det är minst kostsamt ekonomiskt. Tyvärr är svedjebruket då det mest kostsamma för naturen och i synnerhet för skogen. Däremot är människorna rika på inre frid och experter på att uppskatta det lilla i livet. Åk hit och gör nytta – jobba som volontär och hjälp till med undervisning, och samtidigt, upplev stillheten du inte visste fanns.

Fakta om Laos

Landsnummer: 856.

El: 230 Volt, adapter behövs.

Valuta: LAK.

Vaccination: Läs vaccinationsguidens råd för resor till Laos. Kontakta en vaccinationscentral om du är osäker.

UDs reseinformation: Vad bör man tänka på när man vill volontärarbeta i Laos? Vi hänvisar till UDs reseinformation för Laos.

Visum: Visum krävs för att resa in i Laos och det är bäst att ansöka om det från Sverige. Du får då ett visum som gäller i 15 dagar till två månader. Det går att förlänga en gång på plats i Laos. Vi ger dig utförlig visuminformation när du är anmäld till någon av våra volontärresor i Laos.

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal

Det absolut bästa med att jobba som volontär var att man aldrig visste hur nästa dag skulle bli.

Denise Eriksson

Summa summarum, gör det! Jag kommer sakna så mycket. Min nya familj, lyxen att få dyka två gånger per dag, alla matlagningtävlingar om vilken hydda som lyckas fixa den bästa vegetariska måltiden......att varje morgon vakna upp och se den färgglada himlen över havet med fötterna i ljummen sand och sist men inte minst, att vara en del av en kamp att göra världen bättre.

Sanna
SannaMexiko