Close
Jordens paradis Costa Rica

Jordens paradis Costa Rica

Mitt namn är Simon Thel och jag tänkte ta med er på ett äventyr till jordens paradis Costa Rica och lite mer specifikt den lilla forskningsstationen Jalova mitt inne i Tortuguero National Park. Jag var där i två fantastiska månader som innehöll mycket djur, och lite till djur.

Att ta sig till en öde plats

birdFör att komma till denna magnifika plats så blir du upphämtad i huvudstaden San José och åker sen vidare med en minibuss till en liten avlägsen plats där man byter buss till en liten båt. När du väl är på båten så är det bara att sätta sig tillbaka och njuta för nu så är du inne i nationalparken. Förhoppningsvis har du redan sett mycket sjöfåglar, bland dem några av de som du ska lära dig under projektarbetet. Precis där floden möter havet så stannar båten, nu är det inte långt kvar. Den sista biten är att gå, tar ca 15 minuter att gå så är du framme mitt inne i regnskogen.

Hur bor man mitt inne i regnskogen?

Det är en väldigt konstig känsla man har när man inser att det inte finns så många utrymmen och vara på. Du kan gå ner till stranden under vissa tider och njuta av solen. Man hjälps åt att laga mat enligt roterande schema så du har en bestämd dag då du bara lagar mat. Det finns ett ”relaxing room” där du någorlunda kan komma ifrån det mesta. Med det sagt så kommer man att överleva, så bara njut!

Boendet består av en sovstuga, där det är sju våningssängar. Det är både tjejer och killar som sover tillsammans där. Sen finns det också ett rum med två stycken våningssängar för killar. Lakan har de ibland fixat åt en beroende på om de har extra eller inte och ibland finns det kvar myggnät från tidigare volontärer. Men bra atsovsal1t ta med både och för säkerhets skull. Det finns två toaletter där man inte slänger ner toapapper och man spolar med hjälp av en hink med vatten som man tar ifrån vattenbrunnen. Två duschar finns det också. Det finns två sätt att använda duschen på, antingen tar man en hink och häller över sig eller så väntar man på att de sätter på generatorn, det ä r då nytt vatten fylls på i deras brunn och elen funkar för att ladda saker. Det finns en rökzon för dem som röker, tvättlina för när man har tvättat sina saker (det finns tvättmedel att använda men om du har något bättre så ta med det). Sen så finns det en viloplats, där jag har hjälpt till att fixa myggnät så det inte kommer flugor, mygg och andra saker man vill komma ifrån för att slappna av. Jag hoppas att ni som åker till detta ställe njuter, för ord kan inte beskriva hur fantastiskt det verkligen är.

Fortsätta att gå

Var beredd på att gå långt och mycket varje dag. En av mina starkaste minnen från resan är när jag gick åtta timmar bara rakt fram på stranden. För att ge en liten bakgrutomhus_kubbund till det; tre gånger per månad så går volontärerna igenom nästan hela 15 miles för att samla data om jaguarerna runt området. De letar tassavtryck, döda havssköldpaddor och spår från havssköldpaddor som kravlat sig upp och ner från vattnet. Den här datan som vi samlar in kan ge en uppfattning på hur många havssköldpaddor som dödats av jaguarer och om det har något inflytande på havssköldpaddornas population. Och efter ha gått i åtta timmar i stekhet sol så anländer man till den närmaste byn och får käka god mat. Och ingen fara, man får åka båt tillbaka. 😉

Det var en upplevelse som jag kommer att ta med mig både med mitt jobb men också som person. Den här platsen är ett måste för djurälskare!

/Simon Thel

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal