Close

Indien

Du har kommit till landet med svindlande en miljard invånare. Alla stora världsreligioner, hundratals språk och tusentals etniska tillhörigheter trängs på en yta som bara är hälften så stor som Europa. Folktätheten är ett faktum med stort F.

Från ekonomisk tillväxt till kryddstark mat

I Indien lever extremt fattiga och extremt rika människor. Klyftorna dem emellan är enorma och det får man ta del av vart man än går. Dock har många idag kvar den lite förlegade bilden av Indien, där de som är fattiga aldrig kommer att komma upp eftersom de ju är födda i fel kast. Att alla kor som strövar omkring på gatorna inte går att slakta och därför förblir fattigdomen bottenlös bland folket på landsbygden osv. Faktum är att landet har gjort stora ekonomiska framsteg sedan de bröt sig loss från britterna på 1940-talet. Det går att jobba sig upp i näringslivet eller i politiken oavsett kast, och många hinduer äter faktiskt biffkött. Men Indien upphör inte att förvåna för det. De glödande storstädernas skyskrapor i kontrast till den indiska landsbygden där folk lever i princip som de har gjort i århundraden, där kor, kärror, kameler och bussar delar samma vägar, är fascinerande och ger landet karaktär. Tycker du dessutom om kryddstark mat har du helt klart kommit rätt. I Indien finns det spännande nog flera olika matkulturer som skiljer ingredienser och smak åt, men man kan generellt säga att det är curryns och den vegetariska matens förlovade land. Maträtterna har alla en gemensam nämnare, det är starkt och smakrikt.

Rikt djurliv och fridfull meditation

Indien har väldigt blandad geografi och ett rikt djurliv. I norr gränsar landet till Himalayas snöklädda toppar där det finns stora möjligheter till äventyr och upptäckter. En bit söderut hittar du den djupa djungeln, där bland andra den berömda indiska tigern bor. Här kan du också skåda elefanterna, noshörningarna, björnarna i symbios med över 1200 fågelarter. Ännu lite längre söderut kommer de härliga och vackra stränderna och avlöser varandra. Det går att hitta folktomma och fridfulla sandstränder till och med i Goa, där du också som pricken över i:et, kan välja mellan otaliga små hotell där meditation och yoga står högst på agendan.

Kuriosa

Bollywood kallas filmindustrin i staden Mumbai där hundratals filmer produceras varje år och hela fyra miljoner går och ser dem på bio. En äkta Bollywood-film ska innehålla flera färgstarka sång- och dansnummer, och helst vara en kärlekshistoria med lyckligt slut. De kan verka helt galna men är klart värda ett besök på en biograf någonstans i landet då du är på din rundresa.

Fakta om Indien

Landsnummer: 91.

El: 230 Volt, det finns svenska uttag men även andra varianter.

Valuta: INR. Läs mer om valuta till Indien hos Forex.

Vaccination: Läs vaccinationsguidens råd för resor till Indien. Kontakta en vaccinationscentral om du är osäker.

UDs reseinformation: Vad bör man tänka på när man vill volontärarbeta i Indien? Vi hänvisar till UDs reseinformation för Indien.

Visum: För att resa in i Indien krävs visum. Vi ger dig utförlig visuminformation när du är anmäld till någon av våra resor i Indien.

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal