Close

Fiji

”Bula” – välkommen till Fiji!

Tänk dig så långt bort du kan, och ännu lite till. Fjärran. Där ligger öriket Fiji. I hjärtat av Stilla havet.

I denna idylliska paradisskärgård finns cirka 330 öar där 110 utav dem är bebodda av i huvudsak två folkgrupper; etniska fijier och indo-fijianer. På den största ön Viti Levu bor ungefär 70% av befolkningen, och här hittar du även den lilla huvudstaden Suva. Med sin rika historia, präglad av olika kulturer, har Fiji bevarat gamla traditioner som fortfarande hålls vid liv och går att uppleva. T.ex. kan du på ön Bequa se på när bequanerna kör sina mystiska ritualer medan de går på glödande kol, eller varför inte vara med på kvällsunderhållningen ”meke” där det ska sjungas och dansas med spjut. Hur som helst kommer du som besökare att slås av hur stolta men också gästvänliga människorna här är, och du kommer garanterat att använda hälsningsfrasen ”Bula” i dagligt tal, då det är lika frekventerat och har ungefär samma innebörd som ”Aloha” i ett annat örike bara några få timmars flygresa längre norrut.

Storslagen natur

Fiji är slående vackert. På stränderna lutar sig palmerna över den kritvita sanden, den molnfria himlen speglar sig i det kristallklara, ljumna vattnet och bambuparasollen vajar lätt i den svaga vinden. Landet har ett tropiskt stabilt klimat och temperaturen ligger på härliga 20-30 grader året om. Mer paradiskänsla än så här får man leta efter. Dock är det långt ifrån enbart den bekväme semesterfiraren som kan njuta av Fijis utbud. Naturen är fantastisk med sina djupa regnskogar, storslagna vulkaner och förtrollande vattenfall. Det finns stora bergiga öar och mindre vulkan- och korallöar med alla rika djurliv. Väljer du att dyka här kommer du få en magisk upplevelse. Om du någon gång har sett filmen Den lilla sjöjungfrun är du inte långt ifrån verkligheten, för utanför Fijiöarna tindrar undervattenslivet i alla regnbågens färger.

Landet Fiji är den mest utvecklade och minst biståndsberoende ekonomin bland länderna i Stilla havet. Men i ett globalt perspektiv är Fiji litet och sårbart. Med sina många korallöar blir det väldigt känsligt för klimatförändringar och då havsytan stiger försvinner sorgligt nog mer och mer av de dyrbara atollerna. Öarna har också under de senaste åren varit hårt drabbade av extremt väder, med mer torka och fler orkaner och cykloner. Detta är den krassa verkligheten och därför kan det vara livsviktigt för dessa öar att man reser hit och hjälper till att bevara Stilla havets fantastiska mångfald.

Fakta om Fiji

Landsnummer: 679.

El: 240 Volt, adapter behövs.

Valuta: FJD. Läs mer om valuta till Fiji hos Forex.

Vaccination: Läs vaccinationsguidens råd för resor till Fiji. Kontakta en vaccinationscentral om du är osäker.

UDs reseinformation: Vad bör man tänka på när man vill volontärarbeta på Fiji? Vi hänvisar till UDs reseinformation för Fiji.

Visum: Svenska medborgare behöver generellt inget visum för vistelser som varar upp till 3 månader. Passet måste vara helt, innehålla minst två ostämplade sidor och vara giltigt i minst sex månader efter hemkomst. För volontärresor kommer vi att hjälpa dig ansöka om ett särskilt volontärvisum vilket sker på plats på Fiji, mer information om visum får du när du är anmäld till en resa.

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal