Close

10 minuter utanför staden Puyo i närheten av Amazonas hittar du detta familjedrivna djurcenter. Djurcentret Yana Cocha är ett familjedrivet djurcenter som startade 2006 med målet att ta hand om och skydda djurlivet i Amazonas genom att rädda och rehabilitera omgivningens djur och natur.

Centret fungerar som ett aktivt räddningscenter. Målet är att släppa ut djuren i naturen så snart de är rehabiliterade. Ibland är de för tama eller kan av annan orsak inte släppas ut i naturen och får då bo kvar på centret. Ca 35-40 olika arter finns på centret och totalt bor ca 150 djur stadigvarande på centret. Så det finns att göra! De rehabiliterade djuren släpps ut i ett reservat på 70 hektar när de är tillräckligt friska innan de återförs till naturen helt.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Ecuador

 • Arbeta på ett räddningscenter för djur och lär känna Ecuador
 • Hjälp till att rehabilitera djuren på centret
 • Få erfarenhet & kunskap om flera olika djurarter

Centret huserar en hel del fåglar, men också primater som spindelapor, tamarinapor, ullapor, näsbjörnar och mindre kattdjur.

Läs mer om djurcentret Yana Cocha.

Djungelstaden Puyo är belägen cirka 5 timmar med buss från Quito och cirka 1,5 timme från den populära turiststaden Baños. Du arbetar måndag till fredag med olika arbetssysslor på djurcentret. Lördag förmiddag hjälper du också till att ge djuren mat, men sedan är du ledig resten av helgen.

Vad projektet går ut på

Yana Cocha är ett familjeägt center för vilda djur som har räddats ur olika situationer. Centret är öppet för allmänheten och skolgrupper. Rundturer ges (på spanska eller engelska) för att utbilda lokalbefolkningen om dessa arter och deras öde. Djuren förs ofta till centret av polisen efter att de varit involverade i illegal djurhandel. De kan också ha bott som husdjur hos en familj som inte tänkt på att dessa är vilda djur som behöver bo ute i naturen för att må bra. Centrets främsta mål är dock att skydda djur- och växtlivet i Amazonas genom att rädda och rehabilitera flora och fauna. Djur som finns på centret: ullapor, spindelapor, dödskalleapor, sköldpaddor, krokodiler, papegojor och aror, grisar, och en mängd andra djur som hör hemma i landets Amazonasregion.

Livet på projektet

Arbetsdagarna är måndag till fredag kl 8-17. Rast och lunchpaus cirka kl 12.00-14.30. Projektet startar alltid en måndag. Efter att du har anlänt till centret ges en rundtur av området. Som nyanländ kommer du att paras ihop med en annan volontär som redan arbetat ett par veckor på centret och som kommer att hjälpa dig med din inskolning. Första dagen får du lära dig allt om matning och hur du städar burarna samt hälsa på djuren. Volontärarbetet går ut på att hjälpa till med dagliga uppgifter på centret (koka ägg, underhålla djuren, mata, städa etc). Det är viktigt att du är uppmärksam på om något djur beter sig underligt eller inte äter som vanligt, meddela i sådana fall din volontärkoordinator. Förutom vardagliga rutiner förekommer det även att du får hjälpa till med underhåll av centret.

Som volontär på djurcentret gör du en betydande insats i det dagliga arbetet.
Exempel på arbetsuppgifter:

 • Vardaglig djuromsorg
 • Skära upp frukt, förbereda djurens olika måltider, mata djuren
 • Hjälpa nyanlända djur att anpassa sig till centret
 • Underhåll och städning av allmänna utrymmen
 • Reparations- och byggarbete (t ex vid behov av nya inhängnader eller stigar)
 • Förbättrande av burar och andra inhägnader
 • Assistera veterinären vid behov
 • Övriga sysslor vid behov ( trädgårdsarbete, förbättra stigar, skapa skyltar för besökare etc)

Djurcentret tar även emot turister för en mindre entréavgift som är centrets största inkomstkälla. Många lokalbor prioriterar inte djurskydd varför det är viktigt att förklara djurens bakgrund både för lokala och internationella besökare så att de kan lära sig mer om problem kring djurskyddsfrågor under besöket.

Det är en fördel om du har lite baskunskaper i spanska innan du åker, men inget krav. För att delta i detta projekt bör du ha ett stort intresse för djur, vara ansvarsfull och flexibel.

Vilken nytta gör detta projekt?

Djuren på centret har alla blivit försummade, misshandlade eller övergivna. Djurens bakgrund kan se olika ut; en del har blivit föräldralösa då deras föräldrar har dödats av jägare, andra har räddats från försäljare som olagligt har försökt smuggla ut djuren ur landet. Vissa djur har tagits om hand från familjer som har hållit dem i fångenskap och hindrat dem från att leva i sin naturliga miljö. Majoriteten av djuren har skadats antingen fysiskt eller psykiskt. Djuren kommer in till centret från myndigheter som har räddat eller tagit hand om djuren eller från familjer som frivilligt lämnat över djuren då de insett att vilda djur inte ska hållas som husdjur. Målet är att släppa ut djuren i naturen så snart de är rehabiliterade. Ibland är de för tama eller kan av annan orsak inte släppas ut i naturen och får då bo kvar på centret. I dagsläget finns cirka 35-40 olika arter på centret och totalt bor där stadigvarande omkring 150 djur.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna volontärresa.

Äta och sova

Tre stugor finns för volontärerna att bo i med plats för ca 4 personer i varje. Personalen bor också på området ca 200 meter bort. Wi-Fi finns på centret och även en pool att använda varma dagar. Finns möjlighet att bo i dubbelrum om ett par reser ihop. Mat ingår inte under helgen, endast frukost.

Övrigt

Ankomst till Quito bör ske senast på söndagen innan projektet startar på måndagen. Boende fram till måndag ansvar du själv för, men vi ger dig gärna rekommendationer. Du tar dig på egen hand med buss mellan Quito och Puyo.

Helgerna är lediga och då åker de flesta till Baños som är en större stad än Puyo. I Baños finns ett stort utbud av äventyrliga aktiviteter. Här kan du t.ex. simma i vattenfall, cykla mountainbike, vandra i djungeln, prova på rafting, hoppa bungy jump, canopying, canyoning, paragliding m.m. Puyo är en mindre stad, men som med sin närhet till Amazonas också lockar en del turister. Här finns matbutiker och restauranger och dess dragkraft är djur och djungel. Puyo är en lugn stad där det inte förekommer mycket brottslighet.

Startdatum för Volontärarbete på djurcenter i Ecuador

2019: Varje måndag.

Pris för Volontärarbete på djurcenter i Ecuador

2 veckor 6820 kr
3 veckor 8870 kr
4 veckor 10730 kr
6 veckor 14240 kr
8 veckor 18160 kr
10 veckor 21770 kr
12 veckor 25270 kr

För att kunna hjälpa till som volontär på djurcentret behöver du vara mellan 18 och 45 år gammal.

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Välkomstmöte

 • Introduktion till volontärprojektet

 • Utbildning som krävs för projektet

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg

 • Hämtning från flygplatsen

 • Bussresa mellan Quito och Puyo (cirka 11 USD t/r)

 • Försäkring

 • Visumkostnader (behövs inget visum för svenska medborgare vid en vistelse på max 90 dagar)

 • Fickpengar

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal