Close

Ecuador

I Sydamerikas näst minsta land Ecuador, kan du trots ytan som bara är något större än Norrland, hitta häpnadsveckande mångsidig natur värdig en hel kontinent. Storleken gör det smidigt att på kort tid utforska mer och är i dag därför mångas drömresemål. Du kan på en och samma dag besöka en lokal marknad uppe i bergen, ta dig till ett av de många magiska vattenfallen och enligt gammal indiansk manér skölja bort all negativ energi, för att med solnedgången som sällskap avsluta med ett dopp i Stilla Havet. Tyvärr glöms ofta de milslånga, vita sandstränderna bort då Ecuador som turistmål marknadsförs, men här finns garanterat oändliga möjligheter till häftig surfing, sol och bad för lata dagar, fantastiskt trevliga människor i de mysiga strandbyarna samt förbluffande god och billig mat. Annat som ofta också faller i glömska är huvudstaden Quito. Det är synd. I de gamla stadsdelarna finns till exempel en hel del pampiga byggnader från kolonialtiden att häpnas över, alla marknader med sina dofter och för att inte tala om de många spännande museer att vandra runt i. Quito blev faktiskt Sydamerikas kulturhuvudstad 2011, och efter det har kulturutbudet bara fortsatt växa och blir bredare för varje år. Så, skynda inte bort från huvudstaden för fort. Se till att uppleva den innan du ger dig ut i det vilda!

Indianer och en sällsynt jaguar i Amazonas

Fastlandet i Ecuador brukar delas in i tre geografiska områden. Det regnskogsbevuxna låglandet El Oriente, höglandet La Sierra som är en del av de mäktiga Anderna och kuststräckan La Costa. Amazonas regnskog är nog den plats på jorden som kan presentera flest nyanser av grönt och är väl värt ett besök. Tänk dig en guidad promenad, bland gröna blad, slingrande lianer och insekter i alla dess färger, med en indian som bott i Amazonas i hela sitt liv. Du kan inte se himlen för träden bildar ett mäktigt tak över dig och om du är ytterst tyst och smidig, kan det bli verklighet att skåda en jaguarhona jaga mat till sina nyfödda ungar. Den ecuadorianska delen av Amazonas är till synes tyvärr väldigt hotad av regnskogsskövling. Dock har myndigheterna insett att turisterna slutar komma om man inte försöker skydda regnskogen, så med hjälp av omfattande program har man på vissa ställen kunnat ta tillbaka förstörd skog och låta det växa där igen. Det är inte bara djur och växtlighet som drabbas när Amazonas skogar skövlas eller hotas av klimatförändringar. Här lever också indianstammen Tagaeri. Stammen är en av få som inte har anpassat sitt liv efter världens utveckling, de lever fortfarande som nomader på samma sätt som deras förfäder gjorde.

Jättesköldpaddor på Galapagos

Och så var det sist men inte minst Galapagosöarna. Ett mer unikt djur- och naturliv får man leta efter. Med stor respekt och acceptans till djuren i denna ögrupp mitt i Stilla Havet, som till största delen består av nationalparker, är antalet besökare mycket begränsat. Det känns som en helt annan värld här, en fantasivärld där sjölejonen styr, och du är här enbart på djurens villkor. På behörigt avstånd får du se alltifrån rosa koraller på havsbotten, regnbågsfärgade papegojfiskar, den blåfotade boobie-fågeln och självklart den unika jättesköldpaddan. Du har kommit till fablernas sanna värld. Ibland har du tur och djuren kommer nära av sig själva. De har inte lärt sig att vara rädda för människan, eftersom det inte blir jagade här. Charles Darwin, öns mest kände besökare och skaparen av evolutionsteorin, tog rättvist och väl motiverat fram många av sina exempel från just dessa öar i sin forskning. Så låt inte Ecuador fortsätta vara ditt drömresemål på kartan, res hit och känn dig mer levande än någonsin.

Fakta om Ecuador

Landsnummer: 593.

El: 120 Volt Adapter behövs.

Valuta: amerikanska dollar (USD). Läs mer om valuta till Ecuador hos Forex.

Vaccination: Läs vaccinationsguidens råd för resor till Ecuador. Kontakta en vaccinationscentral om du är osäker.

UDs reseinformation: Vad bör man tänka på när man vill volontärarbeta i Ecuador? Vi hänvisar till UDs reseinformation för Ecuador.

Visum: Svenska medborgare behöver inget visum för att resa till Ecuador och stanna i 90 dagar. Passet måste vara i gott skick, innehålla minst två ostämplade sidor och vara giltigt minst sex månader efter hemkomsten.

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal