Close
Ebba på sköldpaddsön Curieuse

Ebba på sköldpaddsön Curieuse

Jag hade aldrig tidigare hört talas om Seychellerna, ändå tog det inte lång tid innan jag bestämde mig för att det var precis dit jag skulle åka. Det var den perfekta kombinationen av volontärprojekt och det tropiska klimat jag längtade efter. Tanken av att under två månaders tid få bo på en öde ö i Indiska oceanen tillsammans med andra miljöintresserade volontärer var svindlande, svårt att greppa och fantastisk kittlande. Sen så plötsligt satt jag där på flygplanet som skulle ta mig nästan 8000 kilometer söderut och undrade vad fasen jag höll på med.

Flygresan till Seychellerna

På mitt anslutningsflyg hade jag turen att träffa en kille som precis som jag var på väg till Seychellerna för att volontärarbeta med GVI. Trots att han skulle delta i dyk- och forskningsexpeditionen på Mahé medan jag skulle till Curieuse var det himla skönt att få prata med någon som befann sig i precis samma situation.

Väl framme var första tanken: herregud, det här stället finns ju på riktigt! Den första dagen tillbringade jag med två norska tjejer jag tidigare fått kontakt med genom Blueberry. Hotellet vi bodde på var väldigt familjärt och de erbjöd sig att skjutsa oss till platsen där vi skulle möta de andra volontärerna dagen därpå.

Sköldpaddsön Curieuse

Curieuse är en fantastik ö, välkänt av alla turister som sköldpaddsön. Det är ett naturreservat så den enda bebyggelsen som finns är GVI:s camp, naturvårdarnas bas och en grillplats för turisterna som kommer dit. Campet låg precis på stranden med utsikt över det turkosa vattnet och grannön Praslin på andra sidan. Finare läge än så får man inte, bortsett från alla sandflugor haha… Insektsmedel är ett måste! Allt är uppbyggt av tidigare volontärer och personal, vilket innebär att standarden är väldig enkel – men tillräcklig. Vi tyckte alla att det var förvånansvärt hur snabbt man anpassade sig till livet på ön!

Introduktion och gruppdynamik

Förvånansvärt var också hur snabbt man som grupp kom varandra, men det blir väl så per automatik när man är med varandra dygnet runt. De första dagarna handlade mycket om introduktioner av olika slag, från allt om hur man bakar bröd, till hur sysslorna delas upp och såklart de olika projekten!

Volontärarbetet

Alla undersökningar görs på ön, men vilka projekt som är aktuella varierar lite beroende på när på året man åker. Jag rekommenderar starkt att åka under sköldpaddssäsongen, att få se en havssköldpadda komma upp på land och lägga sina ägg var fantastiskt. Har man tur får man även se äggen kläckas och de hundratals sköldpaddsbebisarna kämpa sig mot havet.

Vad fick vi göra då? Arbetet var mestadels insamling av data, mycket mäta, väga, notera och dokumentera. Det låter kanske inte superspännande – men bara du applicerar det på situationen! För att få gå upp i gryningen, vada sig ut i soluppgången och mäta en liten citronhaj som du lyckats fånga in själv är en otrolig upplevelse.

Varma, svettiga dagar och dopp i havet

De flesta undersökningarna var fysiskt krävande i och med den stekande solen och utmanade terrängen. Den höga luftfuktigheten gör dessutom att man svettas bara man rör sig haha. De flesta dagar hade man en undersökning på förmiddagen och en på eftermiddagen, men även på vardagarna fanns det alltid gott om tid för att ta det lugnt, svalka sig i havet, spela sällskapsspel eller se på film.

Fantastisk kittlande känsla

På helgerna fick man chansen att lämna Curieuse och på egen hand utforska de närliggande öarna. För oss blev helgerna som minisemestrar där vi passade på att duscha varmt, äta gott, umgås och njuta av luftkonditionering och det paradis vi faktiskt befann oss i. Jag hade turen att få lära känna en gäng underbara människor och det var till stor del dem som gjorde min upplevelse så bra. Lustigt nog har jag lika svårt att greppa allt nu som jag hade innan jag åkte, men jag känner samma fantastiskt kittlande känsla när jag tänker tillbaka. Inte en sekund har jag ångrat att jag åkte till Seychellerna, det enda jag ångrat är att jag inte stannade längre.

/Ebba Rosendahl

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal

Det absolut bästa med att jobba som volontär var att man aldrig visste hur nästa dag skulle bli.

Denise Eriksson

Summa summarum, gör det! Jag kommer sakna så mycket. Min nya familj, lyxen att få dyka två gånger per dag, alla matlagningtävlingar om vilken hydda som lyckas fixa den bästa vegetariska måltiden......att varje morgon vakna upp och se den färgglada himlen över havet med fötterna i ljummen sand och sist men inte minst, att vara en del av en kamp att göra världen bättre.

Sanna
SannaMexiko