Close

Costa Rica är ett litet land med en fantastisk skönhet och en otrolig artrikedom. Hela 5% av jordens biodiversitet hittar du i Costa Rica. Apor som går fritt, hundratals olika färggranna fågelarter och en mängd olika mikroklimat.

El Jobo, ett mindre samhälle beläget på en halvö vid Stilla Havskusten, var en gång i tiden en avlägsen fiskeby. Efter att en stor resort byggts upp och turismen börjat öka, börjar det nu se annorlunda ut i området. Här bor du som volontär och bidrar till studier kring det lokala sköldpaddsbeståndet.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Costa Rica

 • En härlig kombination av arbete med det lokala samhället (och de lokala sköldpaddorna, naturligtvis!) samt även möjlighet att assistera i den lokala lågstadieskolan med utbildning i miljöfrågor och engelskaklasser.
 • Böljande kullar täckta med lövskogar som sträcker sig så långt ögat kan nå – ser du det framför dig? Gröna, frodiga skogar i bakgrunden till El Jobos fantastiskt vackra kustlinje!
 • Gallo Pinto, en populär costaricansk maträtt som innehåller färska, lokala grönsaker, soltorkade svarta bönor, och ibland även ett stekt ägg eller två  – perfekt efter en lång fartfylld dag med snorkling.

Som volontär på detta projekt hjälper du till i det viktiga arbetet med att bevara havssköldpaddorna som har sin hemvist på och omkring stränderna på Punta Descartes-halvön i norra Costa Rica. Börja dagen med en nattvandring där du får se sköldpaddor lägga ägg på stranden, samla in data kring dem, ta en snorkeltur på förmiddagen då du får tillfälle att ID-märka rockor samt samla in information kring de närliggande reven, håll workshops om miljöfrågor för skolelever och avsluta dagen med att sitta ner med din värdfamilj och diskutera dagens händelser med dem. Varje dag bjuder på nya äventyr.

Läs mer om vår samarbetspartner International Outreach Initiative (IOI).

Ditt huvudsakliga fokus som volontär på detta projekt är att hjälpa till med forskningsarbetet och bevarandet av havssköldpaddor och de stränder där de lägger ägg runtom Punta Descartes. Du har din bas i det lilla fiskesamhället El Jobo och under dagarna arbetar du bl.a. på flera av de kringliggande stränderna.

Vad projektet går ut på

Fokus är på marin forskning och som volontär på detta projekt kommer du att assistera i pågående forskningsprojekt som fokuserar på sköldpaddor och rockor. Detta inkluderar:

 • spana efter sköldpaddor som lägger ägg
 • övervaka det lokala antalet rockor genom att snorkla och samla in data kring arten, och ibland även märka dem för att bättre förstå deras migrationsmönster
 • nattliga vandringar på stranden för att övervaka sköldpaddorna
 • samla in data och märka sköldpaddor
 • möjlighet till sjögräs- och korallrevsstudier

Din tid kommer att bli uppdelad mellan de olika aktiviteterna och varje dag kommer vara olik den andra. Utöver det specifika arbetet kring sköldpaddorna ingår även uppgifter att informera om det arbete ni gör till skolbarn i området.

Livet på projektet

Din tid kommer att fördelas mellan olika aktiviteter och varje dag kommer vara olik den andra. När du arbetar med rockor, sjögräs och korallrev sker detta under förmiddagen mellan kl 8 och 12, sköldpaddsstudierna är främst nattetid från cirka 21.30 till 02.00. Exakt tid kan variera beroende på hur tidvattnet ligger. Du arbetar sex dagar per vecka. Ditt exakta schema kommer att vara beroende av vädret och vilka behov som finns för dagen.

För de nattliga studierna arbetar du tillsammans med andra volontärer och projektpersonal för att lära dig identifiera spår av havssköldpaddor och deras bon. Du hjälper till att mäta och märka sköldpaddorna och vid behov samla in sköldpaddsbon om de är hotade och förflytta dem till en säkrare plats. De finns två arter av havssköldpaddor som lägger ägg på stränderna runt Punta Descartes året om – den sällsynta svarta sköldpaddan (Chelonia mydas) och Olive Ridley.

Under maj till september kan du eventuellt observera den högst ovanliga karettsköldpaddan. Under det nattliga arbetet är det bäst att bära mörka kläder och enbart använda pannlampa med rött ljus som enda ljuskälla för att skona sköldpaddorna. De nattliga arbetsturerna kan vara uttröttande och det är bra att planera in vila både innan och efter ett nattpass

En eller två gånger per vecka, vanligtvis under helgen, utför vår lokala samarbetsparter studier av olika arter av rockor i bukterna kring Punta Descartes. Som volontär hjälper du till med att hantera, mäta och tagga rockorna. Om du känner dig trygg i havet får du också möjlighet att utnyttja din snorkelutrustning för att fånga in rockorna och märka dem i vattnet. I detta skede är det viktigt att lyssna extra noga på projektpersonalens instruktioner när du hanterar rockorna så du inte blir stucken.

El Jobo är även värd för ett unikt bestånd av den gulnackade amazonpapegojan. De använder en specific rutt under deras dagliga förflyttning mellan deras mat- och sovplatser. Med målet att lära sig mer om beståndets storlek, parningsperioder och socialt beteende utförs dagliga fågelräkningar mellan kl 15.30 och 18.00. Som volontär förväntas du klara av denna uppgift på egen hand efter att ha fått tydliga instruktioner gällande protokoll och insamlande av data.

Varje onsdag och lördag är det dags för ”Environmental Protectors”, en klubb för lokala barn där de får lära sig om och delta i aktiviteter rörande de marina resurser som finns längs kusten och hur de bäst bevaras. Tillsammans med de andra volontärerna förbereder du material och aktiviteter inför klubbens träffar.

Vilken nytta gör detta projekt?

För att fortsättningsvis skydda havssköldpaddorna från tjuvjägare är det oerhört viktigt att löpande få in information om deras beteende och deras exakta plats. Datainsamling är nödvändig för långsiktig hållbarhet. Tillsammans med vår lokala samarbetspartner spelar du som volontär en nyckelroll när det gäller att sprida informationen.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på detta projekt.

Äta och sova

Du bor hemma hos en lokal värdfamilj nära centrum i El Jobo och äter alla måltider tillsammans med dem (frukost, lunch, middag). Som en del av familjen kommer du att få lära dig mer om deras kultur, äta typiskt costaricansk mat och naturligtvis, öva på din spanska! Du har eget rum (eller om du vill dela med en kompis/partner) och delat badrum samt tillgång till elektricitet, rinnande vatten och Wi-Fi. Lakan och handdukar finns. Tvättmöjlighet finns vid behov. Ingen luftkonditionering finns, men varje rum har en fläkt.

Värdfamiljerna är ofta involverade i volontärprojektet och vet mycket om det projekt du kommer jobba med på dagarna.

Notera att El Jobo ligger i tropikerna med allt som det innebär; myggor och insekter året runt och temperaturen kan ofta ligga över 30 grader utan luftkonditionering.

Ankomst

Den närmaste internationella flygplatsen är Daniel Oduber Quirós i Liberia (LIR). Ankomsttransfer från flygplatsen till El Jobo kan ordnas för en extra avgift på 90 USD (ca 830 kr). Transfern tar ca 1,5 timme. Ankomst till El Jobo bör ske på en måndag.

Beroende på flygtider och pris kanske du hellre flyger till flygplatsen Juan Santamaria i San Jose (SJO). Härifrån ansvarar du själv för att ta dig vidare till El Jobo. Kontakta oss så berättar vi mer hur du lättast tar dig med buss mellan de två orterna.

Övrigt

El Jobo är ett mindre samhälle på ca 700 invånare av vilka många är involverade i det lokala fisket. Staden ligger i norra Costa Rica på gränsen mot Nicaragua, närmare bestämt på Punta Descartes-halvön.

Den framväxande turismen i El Jobo är fortfarande i ett tidigt stadie, en större resort finns i utkanten av staden. En huvudgata med små familjehus sträcker sig genom stadens centrum och det finns tre mindre matbutiker (“pulperías”) som säljer det nödvändigaste. Den närmaste större staden med banker, supermarkets, butiker och sjukhus är La Cruz som ligger 40 minuter bort med buss.

Som volontär här kommer du tillbringa mycket tid på de vackra stränderna runt El Jobo och i själva staden.

För att kunna åka på denna volontärresa bör du kunna uppfylla följande krav:

 • Grundnivå i spanska
 • Ett genuint intresse av att skydda djur
 • Kunna arbeta både individuellt och som en del av ett team
 • Vara flexibel då det dagliga arbetsschemat beror på vika behov djuren och den lokala organisationen har just då
 • God fysisk nivå så att du klarar av att arbeta utomhus där du troligtvis blir exponerad för starkt solljus, fuktigt och varmt klimat dagligen.
 • Möjlighet till att individuellt samla in och registrera data vid behov

Kontakta oss gärna om du är osäker om du uppfyller bakgrundskraven.

Startdatum för Volontärarbete med sköldpaddor

2018/2019: Ankomst måndag varje vecka.

Pris för Volontärarbete med sköldpaddor

1 vecka              6580 kr
2 veckor           11280 kr
3 veckor           15980 kr
4 veckor           20690 kr
5 veckor           25350 kr
6 veckor           29990 kr
7 veckor           34780 kr
8 veckor           39490 kr
9 veckor           44150 kr
10 veckor         48880 kr
11 veckor         53560 kr
12 veckor         58250 kr

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Välkomstmöte

 • Introduktion till volontärprojektet

 • Utrustning och utbildning som krävs för projektet

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg

 • Hämtning från flygplatsen (vi rekommenderar att du flyger till Liberia (LIR), men det går även att flyga till Juan Santamaria Airport i San Jose (SJO) )

 • Försäkring

 • Visumkostnader (behövs inget visum för svenska medborgare vid en vistelse på max 90 dagar)

 • Snorkelkit (cyklop, fenor, snorkel) + ev våtdräkt beroende på vattentemperatur

 • Pannlampa med rött ljus (bättre för sköldpaddorna)

 • Fickpengar