Close

Costa Rica är av många ansett som världens vackraste land. När man har upplevt landets karibiska sandstränder, ståtliga berg, prunkande regnskog och färgstarka värld under vattenytan förstår man precis vad de menar.

Trots landets till ytan vackra glans döljer sig fattigdom och inflation under ytan, vilket påverkar framförallt barnen och skolsystemet. Vårt Costa Rica-projekt strax utanför staden Quepos (cirka 3,5 timmar från San José) erbjuder dig en unik möjlighet att arbeta med fantastiska barn, ungdomar och vuxna och du får bidra med just dina kunskaper och färdigheter.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Costa Rica

 • Arbeta på fritidsgård för barn eller undervisa engelska till barn och vuxna i förorten El Cocal till kuststaden Quepos
 • Ge barn och ungdomar din tid och uppmärksamhet i form av olika aktiviteter så att de håller sig borta från gatorna
 • Lär dig (eller förbättra din) spanska samtidigt

Projektet har startat för att kunna ge barn och ungdomar stöd i form av olika aktiviteter på fritidsgård efter skoltid. Detta för att hålla motivationen hög och orka med skolan, men främst för att hålla dem borta från det farliga gatulivet de så ofta annars slungas ut i. Du arbetar antingen med barn på fritidsgård, eller med undervisning i engelska för ungdomar, vuxna och ibland barn med olika teman som fokus. Du bor tillsammans med andra drivna volontärer i ett volontärhus nära havet i staden Quepos. Tack vare den nära kontakten med lokalbefolkningen är detta även en utmärkt möjlighet att praktisera och lära dig spanska.

Läs mer om vår samarbetspartner Global Vision International (GVI).

Quepos är en pittoresk stad precis vid havet, som har behållit sin koloniala charm och karaktär från dess förflutna. Barnen som växer upp här har tillgång till undervisning, men skolorna saknar resurser och bristen på personal är påtaglig. Detta projekt passar dig som är flexibel och kan anpassa dig till projektets förutsättningar och behov.

Vad går projektet ut på?

Som volontär finns det två inriktningar och grupper att arbeta inom; ”Childcare” och ”Teaching english”. Vi kommer främst att jobba i förorten El Cocal, som är den mest utsatta förorten i behov av hjälpande händer, men enstaka gånger också i någon utav de andra förorterna som omger Quepos. I gruppen ”Childcare” jobbar vi på fritidsgård som alltså är frivillig för barn utanför skoltid under terminerna men även när de har lov från skolan. När projektet startade kunde arbetet med eleverna ske under skoltid, men för att låta de gå i sina klasser så mycket av de få timmar de får i skolan så har projektet nu helt och hållet blivit ett fritidsprogram. Men arbetet på fritidsgården är seriöst och strukturerat och aktiviteterna har fokus på att få barnen att lära sig mer om världen. Intressanta teman som t.ex. vatten, mat och djur sätts ut. Ibland kan man också spendera någon timme med att bara sparka boll eller rita. Antalet barn som kommer är varierande, men det kan vara allt ifrån 3 till 15 stycken. Vanligtvis kommer runt 10 barn och vi är 3 till 4 volontärer per grupp. Under loven håller vi i läger där vi också jobbar med teman om att lära ut mer om världen på ett roligt vis. I den andra gruppen, ”Teaching english”, hålls i nuläget lektioner på eftermiddagar och tidiga kvällar om ca 1,5 timme per lektion 4 dagar i veckan. Detta är främst för vuxna och ungdomar över 15 år men ibland dyker det upp barn från skolan också. Utöver dessa två arbetsområden jobbar båda grupper med att bygga upp och utveckla ett stabilt center där vi hoppas kunna bedriva både lektioner och aktiviteter i framtiden. Detta betyder att man som volontär i praktiken hjälper till med att bland annat snickra, gjuta och sy saker efter behov. Här återanvänds material för att skapa nya saker, t.ex. kan en lastpall och ett bildäck bli till en möbel.

En av höjdpunkterna på projektet är att få lära känna barnen i Quepos och bli en del av samhället i denna fantastiska, mångfaldiga del av Costa Rica.

Livet på projektet

En vanlig dag på projektet äter ni en tidig frukost, en promenad på ca 15 minuter åtföljt av en kort båtfärd till förorten där du kommer att arbeta under dagen. Du arbetar individuellt eller tillsammans med de andra volontärerna och oavsett om du tidigare har undervisat eller inte så kommer detta att bli en erfarenhet och merit för livet. Ni arbetar vanligtvis en hel, eller en halv arbetsdag beroende på inriktning, på fritidsprogrammet som är satt utomhus, och om eftermiddagar eller tidiga kvällar hålls engelskundervisningen. Varje måndag planerar man för veckans lektioner och på fredagar städas det inför helg. Efter en dag av undervisning, lek och skratt finns det tid för vila och spanskalektioner (om du inte är flytande i spanska sedan tidigare) samt att umgås med de andra volontärerna. Under veckorna kommer du regelbundet ha träffar med volontärer och personal för att stämma av hur arbetet fortlöper. Du ansvarar själv för att planera ditt arbete. Du arbetar vanligtvis måndag till fredag, helgerna är din egen tid då du kan utforska områdets fantastiska natur och kultur. Det finns oändliga möjligheter i denna del av Costa Rica; surfing i toppklass, utforska den tropiska regnskogen med sitt färgstarka växt- och djurliv, bestig berg som erbjuder magnifika vyer eller bara välbehövlig vila på de vackra sandstränderna.

Det är obligatoriskt att lägga till spanskalektioner under din vistelse i Quepos (se priser under fliken Datum & Priser). Du måste inte kunna spanska sedan tidigare, men det kan vara nyttigt i din undervisning att ha vissa förkunskaper för att lättare kunna kommunicera med barnen.

Vilken nytta gör detta projekt?

Som volontär bidrar du till att ge barnen i förorterna utanför Quepos sysselsättning efter skoltid i form av aktiviteter som är roliga och stimulerande för dem. De får möjlighet att vara barn med lek och sport istället för att kanske falla offer för kriminaliteten på gatorna. Du får lära ut engelska till ungdomar och vuxna som gör att de klarar sig bättre i arbetslivet. Utbildning är nyckeln till att förbättra den ekonomiska situationen i samhället, detta projekt bidrar med volontärer och finansiellt bidrag som är en oersättlig del i utbildningen av barnen i främst El Cocal men även i andra förorter till Quepos.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna volontärresa.

Äta och sova

Du bor tillsammans med ett gäng andra drivna volontärerna i Quepos. Ni delar rum flera volontärer tillsammans (ca 4-6 personer per rum). Här bor du under enkla, men bekväma, förhållanden i ett gemensamt hus där ni delar kök och badrum. Ni kommer att ha daglig kontakt med lokalbefolkningen och ha många möjligheter att lära er och praktisera spanska samt lokala traditioner.

Det finns rinnande vatten i huset men endast kallt vatten vilket inte brukar vara ett problem då klimatet är mycket varmt. Toaletterna är av västerländsk stil, med enda skillnaden att toalettpapper inte får spolas ner utan måste läggas i en soptunna. Volontärerna delar på matlagning och städning enligt ett roterande schema. Maten är traditionellt costaricansk – enkel, men näringsrik och består framförallt av gröt till frukost, ris/pasta-baserade varma rätter till lunch och middag samt frukt och grönsaker. Du kan dricka kranvattnet i huset. Elektricitet finns och är relativt pålitlig, vid kraftigt regn kan det dock bli strömavbrott. Uttagen är av amerikansk stil.

Kontakta oss om du vill uppgradera dig till eget boende.

Övrigt

Quepos är en mellanstor stad med affärer, restauranger och barer. I huset har du tillgång till Wi-Fi, men du måste ta med din egen dator om du vill använda det. I staden finns även Internetcaféer.

Kvällarna tillbringas ofta med att planera morgondagens lektioner, studera spanska, slappna av, laga mat och bara umgås med de andra volontärerna. Ibland går ni ut och äter på någon av restaurangerna i området till självkostnadspris.

Det finns massor av fina områden att utforska under de lediga helgerna. I Quepos och Manuel Antonio National park finns vackra stränder, vattenfall, naturreservat, restauranger och caféer. Det finns också möjlighet till mer äventyrliga aktiviteter såsom surfing, zip lining, snorkling, paddla kajak och mycket mer.

Startdatum för Undervisa i Costa Rica

2019: 12 januari, 26 januari, 9 februari, 23 februari, 9 mars, 23 mars, 6 april, 20 april, 4 maj, 18 maj, 1 juni, 15 juni, 29 juni, 13 juli, 27 juli, 10 augusti, 24 augusti, 7 september, 21 september, 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november.

Pris för Undervisa i Costa Rica

2 veckor 14730 kr
3 veckor 17380 kr
4 veckor 18650 kr
5 veckor 21300 kr
6 veckor 22580 kr
7 veckor 25230 kr
8 veckor 26500 kr
9 veckor 29150 kr
10 veckor 30420 kr
11 veckor 33070 kr
12 veckor 34340 kr

OBS! Det är obligatoriskt med språklektioner i samband med volontärarbetet: 20 timmar för ca 2500 kronor. Om du är flytande i spanska, men inte har det som modersmål kan du behöva ta några lektioner på plats beroende på personalens bedömning av din språknivå. Du kan även lägga till ytterligare spanskalektioner om så önskas, kontakta oss för pris.

Tillvalsmöjligheter

 • Tillval av Ledarskapskurs med certifiering från ILM (The Institute of Leadership & Management) för 2700 kr. Denna kurs i ledarskap ger dig ett certifikat efter avslutad kurs. Kursen består av teoretisk kunskap genom presentationer, praktisk erfarenhet av att leda aktiviteter, reflektion genom uppdrag och feedback samt träffar veckovis med egen mentor för att hjälpa dig utvecklas. Minimum 4 veckor.

Reseberättelser från denna resa hittar du här:

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Hämtning från flygplatsen (om du anländer inom utsatt tid)

 • Välkomstmöte

 • Introduktion till volontärprojektet

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg (du flyger till Juan Santamaría Airport (SJO) i San José)

 • Försäkring

 • Visumkostnader (behövs inget visum för svenska medborgare vid en vistelse på max 90 dagar)

 • Spanskalektioner

 • Lokala utflykter

 • Fickpengar