Close

Costa Rica innehar endast 0,03% av jordens yta, men här ryms över 4% av jordens arter inom växt- och djurriket. Många av dessa djur och växter återfinns i Costa Ricas regnskog, dit denna expedition går.

På denna äventyrsfyllda expedition får du chansen att uppleva en av de mest avlägsna platserna i Costa Ricas regnskog, och samtidigt bidra till växter och djurs överlevnad.

Tre skäl att åka på den här volontärresan i Costa Rica

 • Volontärarbeta i regnskogen i Tortuguero National Park
 • Upptäck regnskogen och avlägsna stränder via båt och kanot
 • Erfarenhet av fältarbete och kunskap om sköldpaddor, jaguarer m.m.

Expeditionen tar dig till hjärtat av Costa Rica och du får chansen att vistas i miljöer som annars främst är hem för apor, krokodiler och uttrar, platser som endast kan nås via kajak och kanot. På detta äventyr får du bland annat uppleva sköldpaddsövervakning (säsongsbaserad), forskning om jaguarernas jaktbeteende, filma djur i det vilda samt att övervaka fåglar. Expeditionen spelar en viktig roll i att bevara och sköta djur- och växtlivet i Tortuguero National Park. Här får du inte bara njuta av en av de häftigaste naturupplevelserna någonsin utan också bidra med något som gör skillnad.

Under detta äventyr kommer du att somna till ljudet av regnskog och bruset från Karibiska havet för att sedan vakna till ljudet av apornas lek i träden. Tro oss, det är något alldeles speciellt.

Läs mer om vår samarbetspartner Global Vision International (GVI).

Om dagarna deltar du i olika projekt som drivs i Tortuguero National Park. Mycket av tiden läggs på att samla in och sammanställa data för olika djurs beteenden. Expeditionsdeltagarna hjälps även åt att sköta forskningsstationen på plats.

Vad expeditionen går ut på

Stranden i Tortuguero National Park är hem för en av de största kolonierna av gröna havssköldpaddor i världen vilket ger dig chansen att studera dessa fantastiska djur på nära håll. Att få se hur sköldpaddor parar sig och hur deras ägg läggs och kläcks är få förunnat och en mycket speciell upplevelse. Den största forskningsinsatsen på denna expedition görs för att undersöka om jaguarers jakt av sköldpaddor påverkar beståndet av sköldpaddor i Tortuguero National Park. Du kommer bland annat få hjälpa till med denna forskning genom att studera spår och sätta upp kameror. Den som har riktig tur kan vara en av de få människor som får se en jaguar live.

Sköldpaddssäsongen sträcker sig från mars till oktober. Resten av året är det fullt upp med att studera hela mångfalden i regnskogen (t.ex. apor, groddjur, reptiler, däggdjur etc).

Under expeditionens gång kommer du lära dig allt om parkens växt- och djurliv. Några av höjdpunkterna på expeditionen är nattpaddling med chans att se krokodiler, vandra upp till Cerro Tortuguero för en magnifik utsikt över området, paddla längs de smala kanalerna i djungeln och insupa den praktfulla naturen där allt från apor till Tucanfåglar kan dyka upp.

Livet på expeditionen

Expeditionen startar med en kort men intensiv träningsperiod där deltagarna förbereds för att arbeta med de olika forskningsprojekten. Du får lära dig olika tekniker för att samla in data i naturen och hur den informationen kan tolkas. Du får även en introduktion i att specificera olika arter av fåglar och däggdjur. När introduktionen är avklarad roterar deltagarna mellan de olika projekten vilket gör expeditionen mycket lärorik, mångsidig och framförallt aldrig långtråkig!

Vilken nytta gör denna expedition?

Expeditionen är speciell eftersom den hjälper till att observera varje ekosystem i denna del av Costa Rica: hav, strand, kanal och skog. Genom denna expedition ökar kunskapen om jaguarers jakt på sköldpaddor i området och hur det påverkar sköldpaddsbeståndet i denna del av världen. Expeditionen hjälper även till att observera fågelbestånd och stora däggdjur i området. Data som samlas in används sedan av de costa ricanska myndigheterna vid beslutsfattande gällande miljöfrågor i denna unika del av regnskogen.

Möjlighet finns även att fokusera enbart på jaguarer eller sköldpaddor (april-september). För dessa alternativ erbjuder vi även en vistelse från 2 veckor. För dig som är intresserad av att stanna en längre period erbjuder vi ett internship på 24 veckor. Kontakta oss för mer information.

Läs gärna denna artikel av National Geographic om en del av det arbete du kommer delta i på expeditionen.

Nedan kan du läsa om boendeförhållandena på denna expedition.

Äta och sova

Basen för expeditionen ligger i södra delen av Tortuguero National Park, mitt i den prunkande tropiska regnskogen där kokosnötspalmer, exotiska fruktträd och apor gör livet på basen minst sagt färgstarkt. Man kan endast ta sig till basen via de turkosa kanaler och floder som slingrar sig vackert genom regnskogen. Volontärbasen är omgiven av regnskog på tre sidor och en sida öppnar sig mot karibiska havet med en strand som är hem till en av världens största kolonier av havsköldpaddor. Du bor tillsammans med de andra deltagarna i sovsalar, med 4-8 personer i varje, som byggts i en glänta i skogen. Basen har plats för både att studera och bara hänga med de andra deltagarna. All matlagning och städning utförs av expeditionsdeltagarna, maten är enkel och består till stor del av typiskt costa ricanska rätter med svarta bönor och ris.

Övrigt

På basen finns rinnande vatten och därmed toaletter, duschar (kallvatten) och plats för att tvätta kläder. Elektriciteten är begränsad, men finns i huvudbyggnaden under vissa tider på dygnet. I byn Tortuguero (som du kan besöka på helgerna) kan du besöka restauranger och caféer som erbjuder Internetuppkoppling (Wi-fi).

Var uppmärksam på att du kommer bo i djungeln och det är enkla levnadsförhållanden. Ni kommer att vandra genom djungeln dagligen och inte alltid vid utmärkta stigar. Tänk på att packa med dig bekväma och snabbtorkande kläder.

Startdatum för Regnskogsexpedition bland vilda djur

2019: 12 januari, 9 februari, 9 mars, 6 april, 4 maj, 1 juni, 29 juni, 27 juli, 24 augusti, 21 september, 19 oktober (endast 2, 4 eller 8 veckor), 16 november (endast 2 eller 4 veckor).

Pris för Regnskogsexpedition bland vilda djur

2 veckor           17170 kr
4 veckor           23530 kr
6 veckor           29890 kr
8 veckor           36250 kr
10 veckor         42610 kr
12 veckor         48970 kr

Ett särskilt forskningsintyg som utfärdas av det costaricanska miljödepartementet krävs för denna resa. För att kunna utfärda detta intyg behöver vi ditt CV på spanska. Vi hjälper dig med översättningen för en kostnad på 450 kr.

Tillvalsmöjligheter

 • Tillval av Ledarskapskurs med certifiering från ILM (The Institute of Leadership & Management) för 2700 kr. Denna kurs i ledarskap ger dig ett certifikat efter avslutad kurs. Kursen består av teoretisk kunskap genom presentationer, praktisk erfarenhet av att leda aktiviteter, reflektion genom uppdrag och feedback samt träffar veckovis med egen mentor för att hjälpa dig utvecklas. Minimum 4 veckor.
 • Tillägg (minimum 8 veckor): För ett tillägg på ca 4100 kr kan du välja till ”Biological Survey Techniques Course”. Denna kurs förser dig med den träning och erfarenhet som du behöver för att påbörja och driva dina egna fältundersökningar. Tekniken du lär dig kan användas på alla miljöer runt om i världen.

Reseberättelser från denna resa hittar du här:

Jenny Siljehög
Det bästa var sammanhållningen! Alla var glada och hade kul. Jag tycker även att variationen av surveys var bra: fåglar, jaguarer, sköldpaddor och amfibier mm. Volontärarbetet har inneburit surveys längs de olika stigarna i djungeln runt om Jalova där vi rapporterat alla djur vi ser och hör bland annat ormar, ödlor, grodor och fåglar. Vi har även nattvandrat längs stranden för att kartlägga var och när sköldpaddorna lägger ägg. Vi har även följt upp jaguarspår, vilket vart väldigt spännande, de jagar/äter sköldpaddorna som kommer upp på stranden för att lägga sina ägg. Jag kan verkligen rekommendera att åka till Jalova/Tortuguero för att uppleva ett äventyr blad de vilda djuren i regnskogen.

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal

Vad är inkluderat?

 • Volontärplats

 • Boende

 • Mat

 • Hämtning från flygplatsen (Juan Santamaria Airport i San Jose (SJO) vid utsatt tid)

 • Resa till volontärbasen i Tortuguero National Park

 • Välkomstmöte

 • Introduktion till volontärprojektet

 • Utrustning och utbildning som krävs för expeditionen

 • Första hjälpen-kurs

 • GPS-utbildning

 • 24-timmars support

Vad är inte inkluderat?

 • Flyg

 • Försäkring

 • Visumkostnader (behövs inget visum för svenska medborgare vid en vistelse på max 90 dagar)

 • Fickpengar