Close

Costa Rica

”Den rika kusten”, som Costa Rica betyder, är precis det som namnet så oblygsamt skvallrar om. Landet hör till det centralamerikanska näset och har den unika förmånen att ha kust mot två världshav; Stilla havet i väst och syd, och Karibiska havet i öst. Detta vid sidan om sin orörda djungel, sina mäktiga äventyrssporter och otroligt lugna tempo bland befolkningen gör Costa Rica till en unik plats på jorden.

Regnskogsexpedition och äventyr i ett idylliskt drömland

Då du landar i landet är det första du möter ett stökigt San José, Costa Ricas huvudstad med marknader, nattliv, folkmyller, bilar, dofter och oändligt med onödiga souvenirer. Du kommer snart att bli sugen på att åka vidare och möta det lugn som alla pratar om. Pura Vida, ”det ljuva livet”, är i Costa Rica lika mycket en hälsningsfras som ett livsmotto. För en liten summa pengar kan du åka riket runt med buss och stanna till vid både vild djungel och pittoreska bergsbyar i höglandet.

Costa Rica har ett helt fantastiskt, och tack vare omfattande miljöprogram, bevarat djur- och naturliv. Här kan du vistas på platser som annars främst är hem för apor, krokodiler och sköldpaddor, platser som bara kan nås via båt eller kanot. Om du vill uppleva djungeln på ett lite mer ”wild and crazy” sätt finns det på många ställen så kallade canopy tours, där du tar dig fram mellan platåer i trädtopparna med hjälp av en linbana. Ett av världens rikaste ekosystem har du för dina fötter.

Kust mot två världshav och stressfritt liv

Tänk att du på morgonen kan surfa i Karibiska Havet för att sedan på eftermiddagen ta ett avsvalkande dopp i Stilla Havet. De milslånga kustremsorna på båda sidor innehåller alltifrån bohemiska små strandstäder till möjligheten att ta sig ut på dykäventyr till fantastiska Cocos Island.

Folket i Costa Rica är generellt harmoniska och ödmjuka. Till skillnad från sina stökigare grannländer Nicaragua och Panama har landet varit förskonat från krig i många år. Maten är i regel väldigt enkel och består i huvudsak av ris och bönor. I landet odlas mängder av kaffebönor, Arabica-bönor av högsta kvalitet, vilket har resulterat i costaricanernas nästintill heliga förhållande till den svarta drycken. Enligt costaricanerna finns verkligen inga måsten och ingen stress. Så stressa inte för att uppleva, här kommer upplevelserna till dig. Och glöm inte att här behöver du aldrig ställa klockan. Du hinner ändå!

Fakta om Costa Rica

Landsnummer: 506.

El: 120 Volt Adapter behövs.

Valuta: CRC.

Vaccination: Läs vaccinationsguidens råd för resor till Costa Rica. Kontakta en vaccinationscentral om du är osäker.

UDs reseinformation: Vad bör man tänka på när man vill volontärarbeta i Costa Rica? Vi hänvisar till UDs reseinformation för Costa Rica.

Visum: Svenska medborgare behöver inget visum för vistelser som varar upp till 90 dagar. Passet måste vara helt, innehålla minst två ostämplade sidor och vara giltigt i minst sex månader efter hemkomst.

Vi skickar dig mer information när du är antagen på en resa via Volontära.

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal