Close
Arbeta i en kåkstad i Sydafrika

Arbeta i en kåkstad i Sydafrika

Hej,

Mitt namn är Tilda och jag leder för tillfället GVI:s Arbeta med barn-projekt utanför Kapstaden, Sydafrika. Min resa som volontär började i augusti 2017 då jag för första gången åkte ner till Sydafrika. Att volontärarbeta har varit en dröm så länge jag kunnat minnas och jag kunde knappt tro det när jag klev på planet som skulle ta mig till Kapstaden. Jag jobbade i 3 månader som volontär på samma projekt som jag idag leder och kunde inte vara mer tacksam för den upplevelse jag varit med om. Att åka som volontär innebär inte bara att du får möjligheten att influera och förändra mängdvis av människors liv, utan ger dig även chansen att lära känna människor utspridda över hela världen.tilda3

Att arbeta i en kåkstad

När jag först kom fram till Kapstaden visste jag inte vad jag skulle förvänta mig. Det var första gången jag satte min fot i Afrika och att arbeta i en kåkstad var något helt främmande. Jag var fylld av nervositet när jag satte mig på bussen som skulle ta oss till projektet den första måndagen, men till skillnad från de skräckhistorier jag hade hört och läst om kåkstäderna har jag aldrig mött mer välkomnande människor. Lärarna vi samarbetade med var inte bara extremt hjälpsamma utan även otroligt tacksamma för allt vi gjorde och det var otroligt inspirerande att se deras passion och omtanke gentemot varje barn. Att arbeta jämsides med en lokal lärare gav mig även möjligheten att lära mig mer om kulturen och att förstå de svårigheter barnen i samhället går igenom. Mängdvis av barn lever i plåtskjul och det är svårt att föreställa sig hur de lyckas somna under nätter då det är storm och regnet öser ned. Trots det spred barnen fantastisk glädje omkring sig och varje gång jag hörde ”Teacha, teacha, look, look!” fylldes mitt hjärta av värme. Deras överflöd av energi och lycka varje morgon vi anlände med bussen var en av dagens många höjdpunkter.tilda4

Min största utmaning

Trots att engelska är ett av Sydafrikas officiella språk var det endast ett fåtal av barnen som förstod något annat än deras modersmål isiXhosa. Den språkliga barriären medförde många gånger utmaningar som tvingar en att utveckla nya undervisningsmetoder för att kommunicera med barnen. Vi ledde majoriteten av våra lektioner utan översättning och lärde oss använda enkla ord, mycket bilder och gester för att förklara ämnet vi höll på med. Att undervisa på ett annat språk än det barnen talar kan låta som en omöjlighet, men är det något jag har lärt mig är det att inget är omöjligt. Jag lärde mig inte bara hantera mindre grupper, utan även att framföra och förklara ett ämne för omkring 30 barn på samma gång.

Mitt mest lärorika ögonblick

Sydafrika har en bred mix av olika kulturer och har därför fått sitt smeknamn ”Regnbågsnationen”. Under mina tre månader fick jag inte bara möjligheten att möta mängdvis av barn och lärare med olika egenskaper och personligheter, utan även volontärer från hela jorden. Att undervisa barn i stora grupper med olika karaktärer och kunskaper kräver tonvis av fantasi och kreativitet. Ett av mina mest lärorika ögonblick är från när nyckeln till vårt materielrum försvann. Vi tvingades under tidspress planera en ny aktivitet som inte krävde något av material. Med hjälp av effektivt samarbete och kreativa personligheter kom vi på en utomhusaktivitet där vi fortfarande berörde det valda ämnet. Detta var inte den första och definitivt inte den sista gången allt inte gick som planerat, och det har varit otroligt lärorikt att inse värdet av en plan B.tilda

Min resa till Sydafrika var helt oförglömlig och anledningen till att jag fortfarande är kvar. Jag lärde mig otroligt mycket om mig själv och har en ny familj utspridd över hela världen. Sydafrika är ett helt otroligt land som erbjuder allt du kan drömma om. Jag har inte haft en dag där jag inte har lett och skrattat sen jag kom hit. Barnens glädje och energi förgyller varenda dag och jag skulle rekommendera denna resa till hundra procent.

/Tilda Jalakas

Bästa valet jag gjort! Enda jag ångrar är att jag inte bokade längre! Min familj där blev som min egna och jag vill verkligen åka tillbaka!

Emelie IdhFiji

Jag tycker att detta arbete har varit fantastiskt. Det blev inte alls som jag förväntade mig, utan tio gånger bättre. Man har fått följa barnen och lära känna dem. Vissa lärde sig fort vilket var roligt att se. Costa Rica och GVI kommer alltid vara relaterat till kärlek för mig.

Kajsa Kjellström StråthCosta Rica

Jag jobbade på morgonen på "Streets" där vi först gjorde läxor och spelade fotboll eller cricket. Från elva till tre var jag på ett dagis där det gällde att hjälpa till med tandborstning, öva på alfabetet, göra olika aktiviteter och bara allmänt finnas och leka med barnen där. Det levde upp till mina förväntningar och barnen var helt underbara att jobba med!

Linnéa Groth
Linnéa GrothNepal